The event

FI

Tampereella sijaitsevan Suomen ensimmäisen kansainvälisen musiikin Tähtikadun uusiin tähtilaattoihin ikuistetaan 29.9.2023 Vesa-Matti Loirin, HIMin, Kikan, Antti Tuiskun, Santtu-Matias Rouvalin, Maija Vilkkumaan ja Anna-Mari Kähärän nimet.

Vuonna 2019 perustetulle Tähtikadulle lisätään vuosittain uusia tähtiä, joiden nimet päätetään yleisöltä saatujen ehdotusten perusteella. Katu juhlistaa ja kunnioittaa kotimaisen ja kansainvälisen musiikkialan keskeisiä toimijoita Manserockin synnyinsijoilla Tampereella. Tähtikatu sijaitsee Åkerlundinkadulla Tullin alueella.

-Tähtien saajat edustavat laajasti eri genrejä ja Tamperetta laajasti musiikkikaupunkina. Emme halunneet valita tähdiksi pelkästään suuruuden tai suosituimmuuden perusteella, vaan halusimme kannustaa ja kiittää myös elossa olevia, yhä aktiivisesti musiikkia tekeviä, esittäviä tai tuottavia henkilöitä, Tampereen kaupungin kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunnan puheenjohtaja, apulaispormestari Matti Helimo sanoo.

Tähtien valinnassa on otettu huomioon eri sukupuolet, maantieteelliset tekijät, ikä sekä muita diversiteettitekijöitä. Tähtien saajat edustavat musiikkia valtakunnallisesti, mutta ottavat myös Tampereen perinnön huomioon.

Vesa-Matti ”Vesku” Loiri oli suomalainen monipuolinen taiteilija, muusikko ja näyttelijä. Laulajana Loiri sai suosiota etenkin Eino Leinon runoihin sävellettyjen laulujen tulkitsijana. Hän levytti myös suomalaisia iskelmiä ja julkaisi vuosina 2006–2008 Lappi-trilogian, joka sisältää vanhoja suomalaisia pop- ja rock-kappaleita akustisina sovituksina. Loiri menehtyi elokuussa 2022.

Viisihenkinen love metal -yhtye HIM on yksi Suomen kansainvälisesti menestyneimpiä yhtyeitä. Se saavutti ensimmäisenä suomalaisena yhtyeenä Yhdysvalloissa kultalevyn albumillaan Dark Light. Yhtye julkaisi urallaan kahdeksan studioalbumia. 26 vuotta kestänyt menestyksekäs kansainvälinen ura päättyi vuonna 2017 jäähyväiskiertueeseen 14 maassa. Yhtyeen keulakuva Ville Valo on jatkanut uraansa kansainvälisenä sooloartistina.

Santtu-Matias Rouvali on yksi aikamme tunnetuimpia ja kysytyimpiä suomalaisia kapellimestareita. Hän aloitti orkesterinjohdon opinnot Sibelius-Akatemiassa vuonna 2007. Hänen kapellimestarinuransa sai sysäyksen syyskuussa 2009, jolloin hän johti pikahälytyksellä Radion sinfoniaorkesterin konsertin. Sen jälkeen Rouvali on johtanut RSO:n ohella lukuisia merkittäviä kotimaisia ja kansainvälisiä orkestereita. Syksystä 2011 lähtien Rouvali toimi Tapiola Sinfoniettan taiteellisena partnerina. Syksyllä 2013 hän aloitti Tampere Filharmonian taiteellisena johtajana ja ylikapellimestarina. Hän päätti ylikapellimestarin tehtävän kevääseen 2023 kymmenvuotisen työjakson täyttyessä. Rouvali on toiminut Lontoon filharmonian ja Göteborgin sinfoniaorkesterin ylikapellimestarina sekä vieraillut Berliinissä ja lukuisissa muissa ulkomaisissa huippuorkestereissa johtamassa.

Kikka, oikealta nimeltään Kirsi Sirén oli laulaja ja monelle naismuusikolle uraauurtava esikuva, joka villitsi kansaa. Hän oli aikansa myydyin naisartisti, jonka uran ja rohkeuden suomalainen kulttuurikenttä on ymmärtänyt vasta myöhemmin. Kikan kolme ensimmäistä albumia, Mä haluun viihdyttää (1989), Kiihkeät tuulet (1990) ja Kikka 3 (1991), myivät platinaa. Kikka menehtyi vuonna 2005 vain 41-vuotiaana. Lokakuussa 2022 ilmestyi Anna Paavilaisen ohjaama elokuva Kikka!

Suomen popkuninkaaksi tituleerattu ja kunnianhimoisena visionäärinä tunnettu Antti Tuisku julkaisi ensimmäisen albuminsa vuonna 2004. Antti Tuiskulta on ilmestynyt 13 levyä. Kaiken kaikkiaan Antti Tuiskun musiikkia on kuunneltu suoratoistopalveluissa yli 250 miljoonaa kertaa ja hänen albumeitaan on myyty lähes puoli miljoonaa kappaletta. Antti Tuisku on myös palkittu seitsemällä Emmalla. Syyskuussa 2022 hänen konserttinsa kokosi Helsingin Olympiastadionille yli 70 000 ihmisen jättiyleisön. Hän kertoi lopettavansa artistiuransa kesällä 2023.

Maija Vilkkumaa on Suomen rakastetuimpia lauluntekijöitä ja esiintyjiä. Naispuolinen itse laulunsa tekevä sooloartisti oli Suomessa 90-luvulla lähes tuntematon käsite, mutta Maija Vilkkumaasta tuli supertähti ja uusia polkuja etsivä taiteilija. Maija Vilkkumaa on palkittu Juha Vainio -palkinnolla, Teosto-palkinnolla sekä lukuisilla Emma-palkinnoilla. Hänen laulunsa ovat nousseet hiteiksi jo neljällä vuosikymmenellä. Vilkkumaa juhlii 50-vuotisjuhliaan loppuunmyydyllä jäähallikeikalla marraskuussa 2023.

Anna-Mari Kähärä on omaleimainen ja monipuolinen taiteilija. Runoudesta inspiroitunut säveltäjä on tunnettu laulumusiikin ohella kuoromusiikista, jota esitetään paljon myös kansainvälisesti. Hän myös työskentelee vahvasti teatteri- ja elokuvamusiikin parissa. Kähärän sielunmusiikki on jazz, mutta sävellyksissä kaikuvat myös klassinen ja kansanmusiikki sekä yhteiskunnalliset teemat. Hän on toiminut tuottajana useilla äänitteillä sekä laulajana ja muusikkona monissa yhtyeissä, mm. Anna-Mari Kähärä Orchestra ja How Many Sisters. Hänet on palkittu valtion Suomi-palkinnolla, Emma-patsaalla ja ensimmäisen naisena Jazz-Yrjöllä.

Tähdet valitaan vuosittain yleisöehdotusten perusteella. Musiikki & Media-Tapahtumat S.S.M. Oy:n hallitus tekee ehdotusten perusteella esityksen tähtien saajista. Lopullisen päätöksen tekee Tampereen kaupungin kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunta. Lisäksi joka toinen vuosi katuun lisätään kahdelle Tampere Music Award -voittajalle yksi yhteinen tähti. Tampere Music Award -voittajat palkitaan vuosittain Musiikki x Media -tapahtumassa. Vuoden 2023 Tampere Music Award -voittaja on Paul Spraggon. Hänen kanssaan samaan tähteen ikuistetaan vuoden 2022 voittajan Pete Townshendin nimi.

Tähtikatu-konseptia ylläpitävät yhteistyössä Tampereen kaupunki, Tampere-talo Oy sekä Suomen Musiikki & Media-Tapahtumat S.M.M. Oy.

 

Share this page

EN