Maria Mäkelä

FT, yleisen kirjallisuustieteen yliopistonlehtori, Tampereen Yliopisto

Kansainvälisesti tunnustettu kertomustutkija, filosofian tohtori ja dosentti Maria Mäkelä on toiminut yleisen kirjallisuustieteen yliopistonlehtorina Tampereen yliopistossa kymmenen vuotta. Väiteltyään vuonna 2011 tajunnankuvauksesta ja aviorikoksen teemasta länsimaisessa romaanitradiossa, on Mäkelä keskittynyt tutkimuksessaan tapoihin, joilla kokemusta ja todellisuutta kuvataan erilaisissa kertomusympäristöissä: niin 1600-luvun hoviromaanissa, tosi-TV:ssä, Hannu Karpon reportaaseissa kuin sosiaalisen median eri kanavissakin. Lisäksi hän käsittelee tutkimuksissaan taiteentekijän muuttuvaa eetosta ja roolia tarinankertojana. 

Suuri yleisö tuntee Mäkelän Kertomuksen vaarat -projektin (2017–2020, Koneen Säätiö), jonka aikana Mäkelä tutkimusryhmineen osallistui aktiivisesti julkiseen keskusteluun tarinallisuuden ryöstöviljelystä ja somen tarinataloudesta. Projektin aikana kerättiin sekä analysoitiin Facebookissa ilmenneitä esimerkkejä kyseenalaisesta tai muuten kiinnostavasta tavasta käyttää kertomuksia eri elämänalueilla bisneksestä politiikkaan. Projektin lopputuotteena julkaistiin populaari opaskirja Kertomuksen vaarat: kriittisiä ääniä tarinataloudessa (2020), minkä lisäksi YLE tuotti kaksi tutkimusprojektiin perustuvaa podcastia, Varo kertomusta! (2020) ja Hyvä lihava ja muita kertomuksia (2021). 

Mäkelä on ryhmineen jatkanut kertomusten välineellistymisen ja tarinatalouden tutkimusta projekteissa Välineelliset kertomukset (2018-2022, Suomen Akatemia) ja Tarinat tietotekniikan toteutuksessa (2019-2022). 

Kuva: Jonne Renvall

PANEELIKESKUSTELU
Kulttuurikritiikki 2022