Osaajahoukuttelu ja osaamispääoman vaaliminen ovat avainasemassa, kun pohditaan kulttuurialojen kasvua ja kehittymistä. Millaisia ennakkoluuloja tai asenteita liittyy kulttuurialoihin työnantajana? Millaisia henkisiä, taloudellisia tai käytännöllisiä etuja tai epäkohtia voi liittyä eri kulttuurialoihin, kun harkitaan ryhtymistä kulttuurialan ammattilaiseksi tai kulttuurialan työpaikan hakemista? Millainen rooli on alojen julkisuuskuvalla: sillä että vaikkapa musiikki- ja tai elokuva-ala hyvin usein nousee otsikoihin, kun joku sekoilee palkintogaalapuheessaan tai taiteellisessa ohjausprosessissa, tai alan käytännöistä paljastuu jotain epäasiallista ja vastuutonta?
Kuitenkin on niin, että vaikka sanatasolla puhtaan kuvasta, ei työnantajamielikuva ole erilaisten brändimateriaalien tai median puhetavan summa vaan se syntyy käytännön toiminnan kautta – arjesta, siitä millaisia tarinoita alalla toimivat jakavat verkostoilleen omasta arjestaan: ketä siellä on töissä, mikä tekee työstä mielekästä, mitä se tarjoaa, mitä se vaatii. Ja voihan olla, että joku vielä luulee, että vaikkapa kutsumus riittää nostamaan sinut alan ammattilaiseksi…
Millaisia erottavia ja yhdistäviä tekijöitä on musiikki-, av- ja pelialoilla? Ja miten kulttuuriala saisi jatkossa ne parhaat kotimaiset ja kansainväliset osaajat? MItä me voimme itse sille tehdä?
Panelistit:
KooPee Hiltunen, johtaja, Neogames ry
Pauliina Koutala, COO, Moskito Television oy
Anton Lehtonen, freelance backlineteknikko
Tuomas Muotka, Head of Administration, Live Nation oy
Moderaattori:
Marja Honkakorpi, median moniottelija