Miltä musiikintekijöiden tulonmuodostus näyttää tällä hetkellä? Maksetaanko musiikintekijöille artistikehitystyöstä, maksetaanko musiikintekijäpalkkiota tai varauskorvausta, saako musiikintekijä osuutta masterin kerryttämistä tuloista? Musiikintekijöiden tunnilla keskustellaan näistä ja kerrotaan myös kansainvälisiä referenssejä.
Koko musiikkialan ytimessä on musiikintekijöiden työn tulos: biisi. Musiikintekijä jää silti usein ilman minkäänlaista korvausta tekemästään työstä. Iso osa tehdyistä biiseistä ei päädy julkaisuun saakka, tai niitä varataan tietylle artistille niin pitkään, ettei biisi ole enää ajankohtainen, kun sitä voisi tarjota jollekin toiselle. Ja vaikka biisistä syntyisikin hitti, on musiikintekijälle tuleva tekijänoikeuskorvaus niin suhteettoman pieni, että harva pystyy sillä elämään.
Jotta musiikintekijän ammatti pysyy mielekkäänä ja jotta se on kestävällä pohjalla myös tulevaisuuden tekijöille, nykyistä mallia on syytä muuttaa.
Joissakin Euroopan maissa tähän epäkohtaan on jo tartuttu esimerkiksi maksamalla musiikintekijälle työskentelypalkkiota tai antamalla tälle siivun master-oikeuksista. Euroopan musiikintekijäjärjestöjen kattojärjestö ECSA on julkaissut Songwriters’ Fee & Master Point Guidelines -oppaan, jossa avataan neljää uutta musiikintekijän tulonvirtaa: development fee, master-points, hold-fee, track/stems fee.
Milloin:
KE 28.9.
Moderaattori:
Iisa Pajula