Music x Media

Industry Awards -ehdokkaat 2023

 
Tältä sivulta löydät vuoden 2023 Industry Awards -palkinnon voittajaehdokkaiden esittelyt ja tietoa äänestyksestä.

Musiikkialan kovimpia tekijöitä palkitaan jälleen Industry Awards -palkinnoilla perjantaina 6.10.2023 Industry Awards -gaalassa Tampere-talossa osana Music x Mediaa. Vuosittain järjestettävä palkintogaala kruunaa Music x Median. Gaalassa summataan kulunutta vuotta ja annetaan kunniamaininta niille, joille se kuuluu: vuoden aikana ammattitaidollaan ja saavutuksillaan vakuuttaneille musiikkialan toimijoille ja tahoille. Industry Awards -palkinto on arvostettu kiitos omalta yhteisöltä, Suomen musiikki-alan ammattilaisilta.

Ehdokkaat palkintojen saajiksi on nyt julkaistu ja listattu 23 palkintokategoriassa!

Kiitos kaikille palkinnonsaajia ehdottaneille. Yleisöäänten lisäksi ehdokasasetteluun ovat vaikuttaneet tänä vuonna ammattilaisraadit, joita on kolme: Live-raati, Label-raati sekä Media-raati. Yleinen-kategorioiden ehdokkaat valittiin kaikkien kolmen raadin yhteistyöllä. 

Voittajien äänestys

Kaikki rekisteröityneet tapahtumaosallistujat voivat äänestää Industry Awards -palkinnonsaajia. Äänestyslinkki lähetetään tapahtumaan rekisteröityneille erikseen. Äänestää voi vain kerran. Uusille rekisteröityneille linkki äänestykseen lähetetään n. kahden arkipäivän välein.

Äänestys päättyy 20.9.2023 klo 20. Samana päivänä klo 12 mennessä rekisteröityneet ehtivät vielä äänestää voittajia.

Yleisöäänet vaikuttavat äänestyksessä 30% ja raadin äänet vaikuttavat tuloksiin 70% live-, label- ja media-kategorioissa. Yleinen-kategorian voittajien valintaan vaikuttava suhdeluku on 70% yleisöäänistä ja 30% raadilta. Raateihin voit tutustua täällä.

Katso kaikki palkintokategoriat ehdokkaineen alta.

 

Industry Awards -palkintokategoriat ja ehdokkaat

LIVE

Alla on listattuna vuoden live-kategoriat ja kategorioiden palkintoehdokkaat. 

1. VUODEN TAPAHTUMATIIMI

Kategoriassa palkitaan tapahtumatiimi, joka on toiminut poikkeuksellisen tehokkaasti, sujuvasti ja esimerkillisesti oman osa-alueensa eteen. He ovat nostaneet esiin moninaista ammattitaitoa ja osaamista onnistuneen tapahtuman taustalla. Ehdokkaat Vuoden tapahtumatiimiksi ovat:

 

Antti Tuisku, Mayhem-areenakiertue

Antti Tuiskun Mayhem-päätöskiertueen tekijöitä ovat olleet mm. Jake Hannula, Ale Ripatti, Ansku Timonen, Hapa Oksanen, Särmä Ahonen ja Henri Honkaluoma. Tiimi vastasi uransa päättävän Antti Tuiskun viimeisen areenatason kiertueen tuotannosta keväällä 2023. Kymmenen konsertin ja kahdeksan paikkakunnan kiertue keräsi yhteensä yli 70 000 katsojaa. Mayhem-kiertue rikkoi kaikki mahdolliset tavoitteet ja kirjoitti historiaa myymällä ennätykselliset lippumäärät. Tiimi pelasi hyvin yhteen ja sai kiitosta niin artisteilta kuin keikkapaikoilta. Tiimin toiminta perustuu syvään luottamukseen, toisten arvostukseen sekä aitoon haluun toteuttaa artistin visio ja mahdollistaa yleisölle laadukas, vaikuttava ja sujuva showelämys. Ammattitaito sekä positiivinen asenne loistavat jokaisesta tiimin jäsenestä. Tiimin tekemisen keskiössä ovat aina artistin visio ja toiveet. Yleisön palveleminen ensiluokkaisesti ja jokaisen konserttikävijän kunnioitus on otettu huomioon tapahtuman kokonaisvaltaisessa suunnittelussa. Hauskuus, rentous ja tekemisen ilo on kaikille ensiarvoisen tärkeää, ja haastavatkin tilanteet hoidetaan hymyssä suin. 

 

Fullsteamin lipputiimi

Hanna Koura, Laura Oikarinen ja Ronja Aro vastasivat kesäkaudella 2023 Fullsteam Agencyn lippu- ja kulunvalvontatiimistä. Lipunmyynnin ja kulunvalvonnan sujuvuus on edellytys onnistuneelle tapahtumalle. Fullsteam Agencyn lipputiimi tekee vuodesta toiseen yksityiskohtaista ja tarkkaan suunniteltua työtä, jonka hedelmät konkretisoituvat erinomaisena palvelukokemuksena asiakkaille. Jatkuva kehitystyö ja tahtotila parhaan mahdollisen lopputuleman aikaansaamiseksi ovat tälle tiimille ominaista. Tämä tiimi vastasi mm. täysin uusissa venueissa toteutettujen Ed Sheeranin Malmin lentokentän konserttien (60.000 hengen päiväkapasiteetti) sekä vuonna 2022 uudella Artukaisten kenttäalueella järjestetyn Knotfest Finlandin porttitoiminnoista ja kulunvalvonnasta. Molemmat onnistuivat erinomaisesti. Tänä vuonna tiimi on vastannut mm. Sidewaysin, Provinssin sekä JVG:n Olympiastadionin konsertin lipunmyynnistä ja kulunvalvonnasta. Tiimin vahvuuksina ovatkin huolellinen valmistautuminen sekä kyky kohdata tapahtumien aikana eteen tulevia haastetilanteita rauhallisesti ja ratkaisukeskeisesti.

 

Nelonen Media Live -tuotantotiimi

Nelonen Media Live perustettiin vuonna 2018 ja sen tuotantotiimiin kuuluu noin 25 tapahtuma-ammattilaista. Suhteellisen pieni ydinjoukko toteuttaa kesäisin kahden kuukauden aikana 13 maailmanluokan tapahtumaa rockista EDM-bileisiin ja suomipoppiin. Tapahtumissa käy vuosittain noin 300 000 vierasta. Tiimi johtaa yli tuhatta työntekijää ja toteuttaa unohtumattomia muistijälkiä kymmenille tuhansille asiakkaille. Tuotannoissa huokuu ja näkyy vahva ammattimaisuus. Hyväntuuliset sekä huumorintajuiset tyypit taustalla tekevät tapahtuman läpivedosta helppoa ja mukavaa. Tiimin arvoja ovat suunnitelmallinen kehittäminen, laadun ylläpito, laadukkaat prosessit ja toisista huolehtiminen. Asenne ratkaisee ja tiimiä ohjaa slogan ”Yhessähän näitä tehdään!”

 

Ruisrockin ydintiimi

Ruisrockin ydintiimi koostuu noin 26 tapahtumatuottajasta, viestinnän ammattilaisesta ja oman osa-alueensa huippuosaajasta. Tätä porukkaa yhdistää suunnaton intohimo ja sitoutuminen parhaan mahdollisen festivaalin tekemiseen. Ruisrockia ei tehdä mutkia oikoen ja aitoja madaltaen, vaan kyseenalaistaen ja parasta lopputulosta sinnikkäästi hakien. Tekemisen keskiössä on mahdollisimman hyvä kokemus kaikille Ruisrockin osallistujille: kävijöille, tekijöille, kumppaneille ja sidosryhmille sekä esiintyjille. Kokonaisuudessaan Ruisrockia on ydintiimin lisäksi tekemässä yli 2000 työntekijää ja noin tuhat talkoolaista, joilla kaikilla on oma äärimmäisen tärkeä roolinsa tapahtuman tekemisessä. Ruisrockin kaikki festaripäivät myytiin loppuun hyvissä ajoin ennakkoon – myös sunnuntai, joka perinteisesti on haasteellisempi loppuunmyytävä. Lisäksi tapahtumassa oli isoja ja kiinnostavia kumppanuuksia sekä tuoreita ideoita niiden toteuttamiseen. Tiimin arvoihin kuuluvat erityisesti työntekijän ammattitaidon arvostaminen, luottamus ja hyvinvoinnin korostaminen. Arvot, joista viestitään ulos, eivät ole vain sanahelinää vaan ne toteutuvat jokapäiväisessä työssä.

Uuden Musiikin Kilpailu

UMK:n toteutus oli maailmanluokkaa niin livenä kuin televisiossakin. Vuonna 2023 UMK oli valtava ilmiö, joka näkyi musiikkikilpailun lisäksi Logomon koko illan livetapahtumassa, jonka liput myytiin loppuun alle vuorokaudessa ennen artistijulkistuksia. UMK-tiimillä, johon kuuluu kaikkiaan n. 150 huippuammattilaista, on usko suureen ja siihen, että Suomessakin voidaan tehdä maailmanluokan juttuja. UMK:n ytimessä on yhteisöllisyys niin asiakaskokemuksessa kuin kaikessa tekemisessä. Yhteisöllistä ja turvallista UMK-kokemusta rakennettiin Logomossa yhdessä kävijöiden, lukuisten artistitiimien ja Creative Technologyn kanssa. UMK23 oli upea ja saumaton kokonaisuus teknisesti sekä taiteellisesti. Tapahtumassa huomion arvoisiksi asioiksi nousivat musiikillinen ja muu taiteellinen laadukkuus, ja kappaleiden taso oli kansainvälistä tasoa. Myös tuotannollinen toteutus oli todella onnistunut, monimutkainen tuotanto toteutettiin ammattimaisella ja saumattomalla otteella.

2. VUODEN TAPAHTUMANTEKIJÄ

Kategoriassa palkitaan tapahtuma-alan ammattilainen, jonka taiteellinen ja tuotannollinen panos on ollut poikkeuksellisen merkittävä kultturialalla. Hänen tapaansa työskennellä leimaavat rohkea ja aikaansaava työtapa, vastuullisuus ja luotettavuus, hyvä kollegiaalisuus ja toisten ihmisten kunnioittaminen, ilo ja ylpeys omasta työstään sekä vahva ammattitaito, halu kehittyä ja kehittää. Ehdokkaat Vuoden tapahtumantekijäksi ovat:

 

Esa Nikkilä, keikkamyyjä ja yrityksen perustaja, All Day Agency

Esa Nikkilä on toiminut musiikkialalla ammattimaisesti jo noin kymmenen vuotta. Suomen mukavimpana agenttina sekä musiikkialan henkilönä tunnettu Nikkilä on kaikkien rakastama, niin ystäviensä kuin yhteistyökumppanien keskuudessa. Nikkilä on vahva organisoija, joka antaa tilaa jokaiselle ympärillään. Hänen työmoraalinsa on vahva, ja hän tekee kaikkensa edistäkseen artistiensa uraa sekä niitä arvoja, joihin uskoo. Nikkilä haluaa muuttaa musiikkikenttää moninaisempaan ja kestävämpään suuntaan tekemällä omaa työtään pitkäjänteisesti pikavoittoja tavoittelematta. Työssä on aina tärkeintä hänen edustamansa artistit, kollegat ja kumppanit. Esa Nikkilä on edustanut menestyksekkäästi muun muassa Gaselleita, Sexmanea, Karri Koiraa, Yeboyahia, Scandinavian Music Groupia ja kymmeniä muita. Samalla hän on luotsannut perustamaansa ohjelmatoimistoa läpi vaikeidenkin vuosien. Nikkilä pitää aina hymyn kasvoillaan ja kohtaa jokaisen vastaantulevan kanssaihmisen avoimin sekä lempein mielin.

 

Gabriela Campos, Head of Artist Relations, Ruisrock & vastaava tuottaja, Emma Gaala

Gabriela Campos on todellinen alan työmyyrä ja työskentelee Ruisrockin sekä Emma Gaalan tiimeissä. Campos pystyy tuottamaan kokonaisen gaalan ja vastaamaan ison tiimin vetämisestä. Hän ei pelkää laittaa käsiään mutaan, vaan on aina valmis auttamaan. Campos kohtaa jokaisen hyvällä asenteella ja hänen ammattitaitonsa on omaa luokkaansa. Hän on tehnyt useita vuosia keikkatöitä myös mm. Warner Musicille ja Fullsteam Agencylle. Campos on persoonana iloinen ja tehokas, rakastaa järjestystä sekä hyvin rakennettuja tuotantoja. Hänen maailmaansa määrittelevät värit, kukat ja kimalteet, joten niitä löytyy usein myös hänen tekemistään tuotannoista. Campos pyrkii aina siihen, että hänellä on vastaus kysymykseen ennen kuin sitä on edes kysytty. Yksi Campoksen vuoden merkittävimmistä saavutuksista oli johtaa työryhmää, joka loi kokonaan kierrätysmateriaaleista ja kierrätetyistä vaatteista valmistetun merchandise-malliston Ruisrockille. Mallisto oli ensimmäinen laatuaan Suomessa.

 

Kari Reini, tekninen tuottaja, Nelonen Media Live

Kari Reini työskentelee teknisessä tuotannossa Nelonen Media Livellä, ja tuotti muun muassa 13 Nelonen Media Liven festivaalia kesällä 2023. Reini on alansa ammattilainen, joka puhaltaa hyvää henkeä tuotantoihin, hoitaa työnsä pieteetillä ja venyy äärirajoille tekemättä itsestään numeroa. Monet ovat todenneet, että Reinin ollessa vastassa on tunnelma tapahtumassa tervetullut ja turvallinen. Reini on myös Backline Rental -tuotantopalvelun perustaja.

 

Katariina Uusitupa, tuotantopäällikkö, Flow Festival & Toiminnanjohtaja, We Jazz

Katariina Uusitupa työskentelee Flow Festivalin aluetuotannon tuotantopäällikkönä, jossa hänen vastuullaan ovat muun muassa festivaalialueen ja sen palvelujen suunnittelu, turvallisuus, vastuullisuus ja viihtyvyys sekä aluetuotannon tiimin johtaminen. Flown lisäksi Uusitupa toimii helsinkiläisen We Jazz -festivaalin toiminnanjohtajana ja on myös Music Finlandin Live-tuen jazz- ja folk-toimikunnan jäsen sekä Metropolian kulttuurituotannon tutkinto-ohjelman neuvottelukunnan jäsen. Ennen Flowta Uusitupa on tehnyt yli 10 vuoden uran eri tehtävissä musiikin ja tapahtumien parissa, mm. Slushin vastaavana tuottajana ja G Livelab Helsingin tuottajana. Uusitupaa kuvaillaan ihmisläheiseksi, kunnianhimoiseksi sekä tarkaksi ihmiseksi, joka ottaa kaikki huomioon ja jolla on aina aikaa pysähtyä ja kuunnella.

 

Marjo Tuomi, tuotantopäällikkö, Kansallisooppera ja -baletti

Marjo Tuomi aloitti kansallisoopperalla baletin tuotantopäällikkönä vuonna 2023. Hän tuotti Oopperan ja Baletin areenakiertueen, joka oli Suomen suurimpia live-kiertueita koskaan. Tuomi on toiminut vuosia baletin tuottajana ja selvinnyt mestarillisesti hyvinkin hankalista tuotannoista, joissa on pitänyt taiteilla eri intressiryhmien sekä valtavan suurien persoonallisuuksien välimaastossa. Hän vetää tuotantotiimiä rautaisella ammattitaidolla ja on kehittänyt oopperan ja baletin tuotantomallia sekä esitystaiteen kiertuetoimintaa. Tuomen vahvuuksia ovat ennätyksellinen järjestelmällisyys ja valtavien kokonaisuuksien hallinta. Hänellä on positiivinen ja iloinen asenne sekä kyky vahvistaa yhteishenkeä ja luoda rauhallisuutta myös muuhun tiimiin. Tuomi sai keväällä 2023 Oopperan vuoden kollega -tunnustuksen. Se jaetaan henkilöille, joka on osoittanut olevansa todellinen tiimitoimija, valmis jakamaan osaamistaan muille ja toimii ammatillisena suunnannäyttäjänä. 

3. VUODEN PROMOOTTORI TAI TAITEELLINEN JOHTAJA

Kategoriassa palkitaan henkilö, joka on luonut monipuolisia ja kiinnostavia ohjelmakokonaisuuksia sekä edistänyt omalla työllään vastuullisten tapahtumien toteutumista. Ehdokkaat Vuoden promoottoriksi tai taiteelliseksi johtajaksi ovat:

 

Aino-Maria Paasivirta, promoottori, Fullsteam

Aino-Maria Paasivirta on palkittu Industry Awardsissa Vuoden tulevaisuuden suunnannäyttäjänä (2018) ja Vuoden promoottorina (2019). Paasivirta on ollut mukana Provinssin ohjelmatyöryhmässä vuodesta 2016 alkaen ja vuonna 2023 hänet nimitettiin festivaalin promoottoriksi, ja hän ottaa vastuun Provinssin ohjelmasuunnittelusta ja bookkauksesta. Paasivirta on ollut mukana tuottamassa mm. seuraavien artistien keikkoja: Sigur Ros, Alok V Menon, Carpenter Brut, Frank Carter & The Rattlesnakes, God Is An Astronaut. Paasivirran keskeisiin arvoihin kuuluu yhdenvertaisuus, jota hän pyrkii edistämään työnsä eri osa-alueilla.


Jaani Haapasalo, ohjelmapäällikkö, G-Livelab Tampere 

Jaani Haapasalo on ollut G-Livelabin toiminnassa mukana sen Tampereen haaran perustamisesta alkaen. Sitä ennen hän toimi Tampere-talolla viestinnän tehtävissä. Haapasalo on luotettava yhteistyökumppani, jolla on arvot ja työmoraali kohdillaan. Haapasalo tekee hyvin omat työnsä, mutta osaa muutkin tapahtumatuotannon osa-alueet bookkauksista tuotantoihin, markkinointiin ja viestintään. Hän on rehti ja aikaansaava, musiikin suhteen avarakatseinen sekä työetiikaltaan poikkeuksellinen ammattilainen. Elokuusta 2022 elokuuhun 2023 on Haapasalo bookannut, tuottanut ja markkinoinut noin 170 keikkaa G Livelabissa. G Livelabin töiden lisäksi Haapasalo on viimeisen vuoden aikana vaikuttanut LiveFin ry:n hallituksessa livemusiikkialan edunvalvontatehtävissä sekä Pirkanmaan musiikkiopiston ohjausryhmässä. Työnteossaan Haapasalo pyrkii siihen, että hyvät teot ja hyvä käyttäytyminen maksavat itsensä korkoineen takaisin. Saavutettavuus, ikärajattomuus ja turvallinen tila ovat kaiken tekemisen keskiössä.

 

Janne Laurila, ohjelmapäällikkö, Tampereen kulttuurikamari Oy

Janne Laurila on koko 2000-luvun alalla toiminut ammattilainen. Hän on työskennellyt Tullikamarin ohjelmapäällikkönä vuodesta 2017 sekä vastannut Kulttuuritalo Telakan ohjelmasta vuodesta 2006 saakka. Sen lisäksi Laurila järjestää mm. Uusi Tampere -festivaalia ja tekee samannimistä radio-ohjelmaa. Hän on intohimoinen ja monipuolinen alan ammattilainen, joka hoitaa menestyksekkäästi neljää erilaista venueta. Laurilaa kuvaillaan ystävälliseksi, kiinnostuneeksi, liiketaloudelliseksi ja ennakkoluulottomaksi henkilöksi. Viimeksi kuluneen vuoden aikana Laurila on ollut järjestämässä satoja keikkoja Tampereen Tullikamarilla ja avaamassa uutta Tavara-asema-tapahtumapaikkaa tammikuussa 2023. Tavara-asemalla on avaamisensa jälkeen järjestetty lukuisia loppuunmyytyjä keikkoja (Ismo Alanko, Olavi Uusivirta, Pulse, Vesterinen yhtyeineen) sekä ilmiöksi noussut K40-disco ja kaupungin suurimmat Euroviisubileet.

 

Marianne Haapoja, toiminnanjohtaja, Työväen Musiikkitapahtuma

Marianne Haapoja on johtanut Valkeakosken suurinta tapahtumaa, Työväen Musiikkitapahtumaa, jo 26 vuotta. Hän on jo yli 50-vuotiaan ja 30 000 kävijän festivaalin intohimoinen ja innovatiivinen toiminnanjohtaja. Haapoja on tuonut rohkeasti festivaaliin mukaan myös vaihtoehtomusiikkia, uusia lauluntekijöitä sekä big band -kokoonpanoja, festivaalin omia tuotantoja, lavarunoutta ja nykysirkusta sekä yhteiskunnallista keskustelua. Haapojan luotsaamia tapahtumia ovat myös perinteikäs Kirjazz & Blues, ikäihmisten oma festivaali Mummin musarit sekä Erityinen-festivaali kehitysvammaisille.

 

Panu Hattunen, promoottori, Joensuun Popmuusikot ry

Panu Hattunen on ollut 15 vuotta elävän musiikin alalla tehden mm. Ilosaarirockia sekä Lehtiä Ilosaaressa -sisäfestivaalia. Hattunen vastaa myös Ravintola Kerubin ohjelmasta niin ravintolassa kuin muissakin tapahtumissa. Hän on myös mukana alan edunvalvonnassa LiveFIN Ry:n hallituksen jäsenenä. Hattunen haluaa nähdä alan, joka on dynaaminen, kehittyvä, turvallinen, tasa-arvoinen sekä taloudellisesti vakaalla pohjalla, ja jossa kaikkien, työnantajien ja työntekijöiden, on hyvä toimia.

4. VUODEN AGENTUURI

Kategoriassa palkitaan agentuuri, joka myy ohjelmasisältöä sujuvassa yhteistyössä ja menestyksekkäästi eri sidosryhmien kanssa, ja jolle artistien uran pitkäjänteinen edistäminen hyvinvointia ja vastuullisia työtapoja kunnioittavalla tavalla on ensisijaista.

All Day Agency

Viimeisen vuoden aikana All Day on kasvanut kahdella uudella työntekijällä, perustanut uuden tytäryhtiön (All Day Management), sainannut uusia artisteja sekä toteuttanut noin 1500 keikkaa. All Day edustaa ajankohtaisia huippuartisteja (esim. Gasellit, Sexmane, Yona) ja on tehnyt paljon töitä musiikkialan monimuotoisuuden sekä yhdenvertaisuuden edistämiseksi. All Day on arvopohjaltaan esimerkillinen yritys, joka ei tingi ammattitaitoisesta tekemisestä. Yritys haluaa olla mukana luomassa rikkaampaa, kiinnostavampaa, tasa-arvoisempaa ja kaikille turvallista kulttuurikenttää. All Day palvelee artisteja, asiakkaita ja tapahtumien yleisöjä pitkäjänteisesti, avoimen rehellisesti ja kunnianhimoisesti.

Alt Agency & Management

Alt Agency & Management on ollut osallisena monen artistin nousussa. Yhtiön edustamia artisteja ovat mm. Maustetytöt, Arppa, Antti Autio ja Litku Klemetti. Alt Agency on uransa varrella tehnyt esimerkiksi Wigwamin loppuunmyytyä 50-vuotisjuhlakiertuetta. Lisäksi yhtiö on ollut perustamassa Uusi Tampere -festivaalia ja järjestää nykyään Manse Psych Festiä, Elämän Kevättä sekä yhdessä Is This Art! -yhtiön kanssa tehtävää Festivaali-festivaalia. Tämän vuoden Festivaali myytiin loppuun heinäkuun lopussa, ja elokuun lopussa Tampereen Pyynikillä järjestettävään tapahtumaan saapuu tänä vuonna 5000 lipun ostanutta per päivä. Alt Agencyn arvoihin kuuluvat reilu peli ja avoin mieli. Yrityksen liikevaihto oli viime vuonna hieman alle 2,7 miljoonaa euroa ja vakituisia työntekijöitä yrityksessä on 5. Vuositasolla yhtiö myy ja järjestää 800-1000 keikkaa eri artisteille.

Fullsteam Agency Oy

Fullsteam Agency Oy on vuonna 2003 perustettu Helsingissä toimiva konserttien ja festivaalien järjestäjä sekä ohjelmatoimisto. Vuosien saatossa Fullsteam Agency on tuonut Suomeen runsaat 2000 ulkomaista artistia tai yhtyettä, minkä lisäksi se edustaa noin sataa kotimaista esiintyjää (esim. JVG, SANNI, KUUMAA, Elastinen). Fullsteam järjestää konsertteja klubeilla, areenoilla ja stadioneilla, välittää ohjelmaa lähes kaikkiin Suomen keikkapaikkoihin sekä bookkaa suuren osan kotimaisilla festivaaleilla nähtävistä ulkomaisista esiintyjistä. Fullsteam on ollut myös mukana järjestämässä Seinäjoen perinteikästä Provinssi-festivaalia, Helsingin Sideways-tapahtumaa sekä Ed Sheeranin ja JVG:n loppuunmyytyjä stadionkonsertteja. Fullsteam on ohjelmatoimisto, joka tinkimättömästi edustaa artisteja ja yhtyeitä heidän ensimmäisistä klubikeikoistaan uran suurimpiin stadioneihin. Ohjelmatoimiston arvot näkyvät tapahtumissa siinä, että sekä oman toiminnan että alan kehittäminen yhdenvertaisemmaksi ovat jokaisen tapahtuman tuottamisen keskiössä.

Live Nation Agency Finland

Live Nation Agency Finland on viimeisen vuoden sisällä edustanut noin viittäkymmentä eri kotimaista esiintyjää. Joukkoon mahtuu useita Suomen eturivin esiintyjiä kuten moninkertaisesti palkittu BESS, jolle kuluva keikkavuosi on ollut uransa toistaiseksi isoin. Live Nationin artisteihin kuuluu myös nousevia kansainvälisen tason lupauksia kuten suomalaisen rytmimusiikkikentän jalokivi Emilia Sisco. Samu Haberille Live Nation myi Suomen isoimpia klubeja kiertäneen levynjulkaisurundin lokakuussa 2022 sekä tiivistahtisen festarikesän. Live Nation on tehnyt myös peruskeikoista poikkeavia luovempia avauksia, kuten yhteistyötä tanssija Tinzen kanssa. Live Nation työskentelee Käärijän Euroopan kiertueen parissa yhdessä Warner Music Liven kanssa. Pitkät yhteistyökumppanuudet, rohkeat uudet kokeilut sekä operointi monipuolisesti laajalla skaalalla eri genrejä menestyksekkäästi edustaen kertovat paljon Live Nation Agencysta. Live Nationilla työtä tehdään pitkäjänteisesti ja suurella sydämellä esiintyjien parhaaksi.

Raitala Music

Raitala Music on kuluneen vuoden aikana laajentanut rosteriaan klassiseen musiikkiin, palkannut kaksi uutta agenttia ja kiinnittänyt 5 uutta artistia. Raitala Music edustaa muun muassa Linda Fredrikssonia, Maria Ylipäätä, Verneri Pohjolaa ja Johanna Förstiä. Yritys on onnistunut vahvistamaan brändiään ja yhteistyöpyynnöt ovat voimakkaassa kasvussa. Raitala Music pitää artistimääränsä suhteellisen pienenä, jotta kaikkia artisteja pystyttäisiin palvelemaan aidosti ja antamaan heille tarpeeksi aikaa. Yritys myös etsii artisteilleen aktiivisesti ulkomaisia agentuureja ja edistää näin heidän kansainvälistä uraansa. Raitala Musicin tärkeimpiä arvoja ovat oma jaksaminen, hyvä johtaminen ja asiakkaidensa arvostaminen.

5. VUODEN TAPAHTUMAPAIKKA

Vuoden tapahtumapaikka panostaa ohjelmiston ja esiintyjien diversiteettiin ja tuo ennakkoluulottomasti musiikin monipuolisuutta kuuluville. Samalla tapahtumapaikka on onnistunut saavuttamaan yleisönsä. Ehdokas myös panostaa tapahtumien kestävyyteen ja turvallisuuteen, niin taloudellisesti kuin aineettomastikin. Ehdokkaat ovat:

 

House of Olaf

House of Olaf on vanhaan vuonna 1909 rakennettuun Savonlinnan veturitalliin remontoitu tapahtumakeskus. Talo avattiin kesällä 2022 ja toimintaa pyörittää savonlinnalainen pienpanimo Olaf Brewing. Talossa on myös oma ravintola ja pienpanimomyymälä. Eturivin artistien konserttien lisäksi House of Olafissa on järjestetty mm. tatuointimessut, harrasteautonäyttelyitä, kirjailija-iltoja sekä pienemmän kohderyhmän erikoistilaisuuksia. Tämän lisäksi talo palvelee yritystilaisuuksien ja juhlien pitopaikkana. Ensimmäisen toimintavuotensa aikana House of Olaf järjesti yli 50 tapahtumaa ja tavoitti yli 30 000 kävijää. House of Olafista on sijainnistaan itäsuomalaisessa pikkukaupungissa huolimatta haluttu tehdä Suomen mittakaavassa ensiluokkainen tapahtumapaikka, jossa artistien ja crewin viihtyvyyteen sekä työn sujuvuuteen kiinnitetään erityisen paljon huomiota. Yleisön osalta pyritään jokainen tapahtuma tuottamaan turvallisesti ja viihtyvyydestä tinkimättä. Tapahtumapaikan kapasiteetti on kesäisin 550 henkilöä, talvikaudella 450.

 

Krapin Paja

Krapin Paja on vuonna 2017 avattu musiikkiklubi ja tapahtumatalo, joka on syntynyt kahden yrityksen, Krapin ja Tuusulanjärven tapahtumien yhteistyönä. Se rakennettiin alusta lähtien huomioiden tilan monikäyttöisyys ja esittävät taiteet, ja tavoitteena on ollut luoda parhaat puitteet kulttuurielämyksistä nauttimiseen. Krapin Paja on paitsi klubi ja esiintymispaikka, myös tapahtumatuotantoyritys, joka tuottaa erilaisia tapahtumia, sisältöjä ja tekniikkaa Krapin ja Uudenmaan alueella. Krapin Pajan klubitoiminta on ympärivuotista ja musiikkiklubeja ja tapahtumia on viikottain. Menneen vuoden aikana Krapin Pajassa on järjestetty noin 120 musiikkiklubia ja kesän 2023 aikana 17 Krapin Pajan puistokonserttia. Kesäkausi huipentui elokuussa Krapin Puutarhajuhliin, jotka järjestettiin tänä vuonna toisen kerran yhteistyössä Warner Music Liven kanssa. Vieraita vuoden aikana Krapin Pajan klubeilla ja tapahtumissa on käynyt noin 30 000. Krapin Pajan toiminta-ajatuksena on tuoda esille ohjelmistossa myös paikallisia taitelilijoita ja tukea Tuusulanjärven alueen taide- ja kulttuuriyhteisöä. Vuoden aikana Krapin Paja on toiminut myös tv- ja äänitysstudiona, Pajassa on kuvattu mm. Vain elämää -jaksoja ja Mestarileipurit-tv-ohjelma. Yhdessä Krapin hotelli- ja ravintolapalveluiden kanssa Krapin Paja muodostaa kattavan palvelukokonaisuuden. Kaiken Krapin ja Krapin Pajan toiminnan lähtökohtana on huolenpito, oli kyseessä sitten keikalle tuleva artisti, tekniikka, orkesteri tai konsertti- tai festivaalivieras.

Nokia Arena

Nokia Arena on Tampereen ydinkeskustassa sijaitseva uuden sukupolven elämyskeskus. Jopa 15 000 katsojapaikkaa tarjoava areena, huippuluokan hotelli, kansainvälinen kasino, monipuoliset tapahtumatilat sekä lukuisat ravintolat nivoutuvat yhteen ikimuistoisen uniikiksi tapahtumakokemukseksi. Areenalla järjestettiin syksystä 2022 syksyyn 2023 välillä yli 160 suurtapahtumaa, joissa kävi kaikkineen yli miljoona asiakasta. Kohokohtina esimerkiksi loppuunmyydyt Robbie Williamsin ja Iron Maidenin konsertit, lukuisten kotimaisten suosikkien rinnalla. Urheilun saralla areenalla pelattiin Tapparan ja Ilveksen kotiotteluiden lisäksi esimerkiksi jääkiekon MM-kilpailut, kaksi NHL:n runkosarjaottelua sekä Suomen urheiluhistorian suurin koripallo-ottelu Susijengi-Liettua. Nokia Arenalle on myönnetty ISO 20121 -sertifikaatti, mikä tarkoittaa, että sen toiminta on niin ympäristön kuin yhteiskunnallisen vastuun näkökulmista kestävää. Kaikki areenan käyttämä sähkö on uusiutuvaa, kotimaista energiaa. Tapahtumat ovat kaikenlaisesta syrjinnästä ja häirinnästä vapaita. Rakennuksessa on myös huomioitu hyvin liikuntarajoitteiset sekä esimerkiksi näkövammaiset kävijät.


Tanssisali Lutakko

Jyväskylän elävän musiikin yhdistys Jelmun ylläpitämä Tanssisali Lutakko perustettiin vuonna 1990. Se on Jyväskylän keskeisin keikkapaikka, ja tarjoaa monipuolista musiikkia ja keikkoja laidasta laitaan. Keikkatoiminnan lisäksi Jelmu ylläpitää Lutakossa kahtakymmentä treenikämppää mahdollistaen harjoittelumahdollisuudet lukuisille bändeille. Tapahtumia Lutakossa järjestetään vuosittain noin 130, joissa kävijöitä on yhteensä noin 40 000. Kuluneeseen vuoteen mahtuu Lutakossa loppuunmyytyjä keikkoja enemmän kuin koskaan aiemmin vastaavalla ajanjaksolla. Jelmun vuosibudjetista suurin osa katetaan omalla toiminnalla eli lippu- ja myyntituotoilla, muulla omalla varainhankinnalla sekä muun muassa vuokraamalla talon tiloja erilaisiin tilaisuuksiin. Jelmussa työskentelee neljä vakituista työntekijää, joiden lisäksi toiminnassa on mukana vaihtelevasti harjoittelijoita ja siviilipalvelusmiehiä sekä noin sadan aktiivisen vapaaehtoisen joukko. Jelmu ry:lle myönnettiin Suomen Kulttuurirahaston kulttuuripalkinto toukokuussa 2023.

 

Tavara-asema

Tavara-asema on vuoden 2023 tammikuussa ovensa avannut uusi ja tunnelmallinen tapahtumatalo. Se sijaitsee aivan Tampereen rautatieaseman kupeessa, vain sadan metrin päässä sisaruksestaan Tullikamarista. Yli 1000 hengen konsertti- ja tapahtumatalo muuntautuu niin konserttien, yritystilaisuuksien, messujen, festivaalien, kokousten, yksityistilaisuuksien kuin monien muidenkin elämysten näyttämöksi. Vaikka Tavara-asema on ollut auki vasta vuoden alusta lähtien, siellä on ehditty järjestää jo noin 60 tapahtumaa. Heti keväällä talossa pidettiin monta loppuunmyytyä konserttia ja yökerhoiltaa, kuten Ismo Alangon ja Vesterisen keikat sekä suursuosion saavuttaneet K40-discot. Tavara-asema tiimeineen on panostanut myös turvallisemman tilan periaatteisiin, mikä auttaa edistämään monimuotoisuutta ja tasa-arvoa. Tavara-asema on myös tehnyt menestyksekästä yhteistyötä useiden paikallisten yritysten kanssa: esimerkiksi pihapiirin vanha puutalo tarjoaa tilat PSTA-ravintolalle ja Getaway Room Escapen pakohuoneille, mikä tuo keikkakävijöiden ulottuville upeat ruoka- sekä seikkailuelämykset.

6. VUODEN TAPAHTUMA

Kategoriassa palkitaan tapahtuma, joka on tuonut erityistä merkityksellisyyttä ja elämyksellisyyttä yleisöilleen.  Tapahtumassa on panostettu turvallisuuteen ja ekologiseen kestävyyteen, ja se on ollut paitsi yleisöilleen elämys, myös turvallinen, miellyttävä ja hyvin järjestetty kokonaisuus kaikille niille, jotka ovat sen eteen työskennelleet. Ehdolla ovat:

 

Antti Tuisku – Mayhem -areenakiertue

Uransa päättävän ja Suomen popkuninkaaksi tituleeratun Antti Tuiskun viimeinen areenatason kiertue järjestettiin keväällä 2023. Kiertue oli yksi vuoden isoimmista kiertueista Suomessa kymmenellä keikallaan ja kahdeksalla paikkakunnallaan. Pääjärjestäjänä toimi Warner Music Live yhdessä Creative Technologyn kanssa. Apukäsinä olivat Best Crew Ever sekä Suomen Fanituote. Suurin osa keikoista oli loppuunmyytyjä, ja kiertueen kokonaiskävijämäärä oli noin 65 000 asiakasta. Konserttikiertue onnistui kiteyttämään upeasti lopettavan artistin uran: kuultiin koskettavia puheita ja herkistelyä, mutta myös suurimmat hitit sekä bilebiisit. Antti Tuiskun merkitys faneilleen, työryhmälleen ja koko tapahtuma- ja musiikkialalle on valtava. Areenakeikat työllistivät ydinryhmän (joka tässä tuotannossa apukädet mukaan lukien oli yli 100 henkilöä) lisäksi paikallisesti paljon ravintola-, turvallisuus- ja narikkahenkilökuntaa. Lisäksi kiertue toi asiakkaita esimerkiksi hotelleihin, ravintoloihin ja baareihin. Kiertue vieraili muun muassa Seinäjoella ja Rovaniemellä, missä isoja keikkoja harvemmin järjestetään. Artistin yleisössä on paljon lgbt-vähemmistöjä, joille merkittävä ja turvallinen konserttikokemus ei aina ole itsestäänselvyys, mutta tälläkin osa-alueella on onnistuttu hyvin.

 

CoolHead LIVE

CoolHead LIVE -konserttisarja järjestettiin heinäkuussa 2023 kolmatta kertaa Viikin entisen trooppisen puutarhan Gardenian ympäristössä. Tiloissa toimii nykyään CoolHead Brew -pienpanimo. Tapahtumasarjan järjestää Master Events. CoolHead LIVE koostui tänä vuonna 11 konsertista, joiden genret vaihtelivat jazzista hevimetalliin ja kansanmusiikkivaikutteisesta tanssimusiikista lasten konserttiin. Kohokohtia olivat esimerkiksi ukrainalaisen Go A -yhtyeen loppuunmyyty konsertti 1300 hengelle sekä ruotsalaisen progemetalliyhtye Soenin jousikvartetilla ehostettu erikoisesiintyminen, joka veti paikalle 900 henkeä. Kaikkiaan 11 konsertissa kävi heinäkuussa noin 7200 kävijää. CoolHead LIVEssä noudatetaan turvallisen tilan ohjetta tarkasti ja luonnonsuojelualueen kupeessa sijaitsevalla tapahtuma-alueella ympäristön siisteyteen ja ekologisuuteen kiinnitetään erityistä huomiota. CoolHead LIVE on vakiinnuttanut paikkansa Helsingin keskustan ulkopuolisen kulttuuritoiminnan tärkeänä osana.


Freeze Chisu

Chisu jäädytti soolouransa näyttävästi ainutlaatuisilla Freeze Chisu -spektaakkeleilla Tavastialla. Yhdeksän keikan sarja kokosi 6500 ihmisen yleisön tunteikkaisiin jäähyväisiin. Kotimaisena pop-ikonina tunnettu artisti tarjosi yleisölleen klubiympäristössä täysin ennennäkemättömän, areenatason visuaalisen toteutuksen. Keikkojen monipuolinen musiikillinen kattaus koostui uraa läpileikkaavasta 27 kappaleesta ja suurimmista hiteistä artistin toistaiseksi viimeiseksi jääneeseen Mun kulta -julkaisuun. Keikkasarjan visuaalinen ja musiikillinen toteutus oli täysin ennennäkemätön klubiolosuhteissa ja keräsi laajalti ylistystä niin medioissa kuin keikalla kävijöissä. Chisu asetti keikoillaan merkkipaalun täysin uudenlaiseen toteutukseen, joka varmasti muokkaa tulevaisuudessa myös klubikeikkojen käsitettä. 

 

Kaija Koo – Superstadion

Kaija Koo teki historiaa ollessaan ensimmäinen suomalainen naissooloartisti, joka valloitti Helsingin Olympiastadionin omalla konsertillaan elokuussa 2023. Superstadion-konsertti oli samalla myös vuoden suurin kotimainen konsertti keräten paikalle huikeat 38 547 katsojaa. Kaija Koon “Tuulten viemää” -läpimurtoalbumista tuli tänä vuonna kuluneeksi tasan 30 vuotta.

 

Oopperan ja Baletin areenakiertue

Kansallisooppera ja Baletin tuottama kiertue oli Suomen historiassa suurin koskaan järjestetty kiertue. Kiertueessa oli mukana yli 300 hengen tuotantotiimi, 175 esiintyjää, viisi eri kaupunkia, 11 rekkalastillista tavaraa ja lähes 600 esiintymisasua. Mahdollisuutena olisi ollut tehdä myös pienempi kiertue, mutta Kansallisooppera ja Baletti päättivät, että pandemiavuosien jälkeen he eivät enää halua pienentää itseään – päinvastoin! He näyttivät yleisölle ympäri suomen mitä ooppera- ja balettitaide parhaimmillaan ja suurimmillaan on. Kiertueen pääesitysten lisäksi Ooppera ja Baletti toi kaupunkeihin myös ilmaista ohjelmaa kouluille ja päiväkodeille. Näin massiivinen kiertuetuotanto on tapahtuma-alan ammattilaisellekin haastava palapeli, mutta oopperan järjestelyt olivat onnistuneet ja saivat yleisöltä runsaasti hyvää palautetta. Yli 22 000 katsojaa näki esityksen livenä, ja suoran lähetyksen tai tallenteen siitä on nähnyt yli 10 000 ihmistä. Kiertueen liikevaihto oli noin kaksi miljoona euroa.

7. VUODEN FESTIVAALI

Kategoriassa palkitaan festivaali, joka on onnistunut ohjelmistossaan, viestinnässään, tuotannossaan sekä taloudessaan erityisen hyvin, ja joka on tuonut festivaalikulttuuriin ja -kenttään jotain uutta. Tuotanto on ollut ekologisesti kestävää, turvallista sekä taloudellisesti tasapainoista ja läpinäkyvää. Ehdolla ovat:

Blockfest

Blockfest perustettiin vuonna 2008 ja se järjestetään vuosittain Tampereen Ratinan stadionilla. Vuosien saatossa Blockfest on ollut suuressa roolissa suomalaisen hip hop -kulttuurin nousussa. Genre kokonaisuudessaan ja festivaali ovat kasvaneet ja kehittyneet vuosi vuodelta, käsi kädessä. Nykyisin genre dominoi Suomen listoja ja Blockfest on vakiinnuttanut asemansa Suomen kärkifestivaalien joukossa. Tuorein kävijäennätys oheistapahtumineen on 80 000 ihmistä vuodelta 2022. Blockfest on ollut viimeisen 15 vuoden ajan aina loppuunmyyty. Festivaali tekee vuosittain onnistunutta viranomaisyhteistyötä ja turvallisuussuunnittelua sekä henkisen turvallisuuden kehittämistyötä. Esiintyjien peruuttaessa Blockfest pystyy paikkaamaan tilanteen vähintään saman tasoisilla artisteilla ja viestimään siitä tehokkaasti asiakkaille. Blockfest haluaa nostaa asiakaskokemuksen joka vuosi uudelle tasolle.

Ilosaarirock

Vuonna 1971 perustettu Ilosaarirock on kävijöilleen ja tekijöilleen rakas festivaali, joka kokoaa vuosittain noin 70 000 iloista, eloista ja avointa juhlijaa yhteen viikonlopun ajaksi. Festivaali järjestetään perinteisesti heinäkuun puolivälissä Joensuun Laulurinteen puistoalueella. Yli 50-vuotias tapahtuma on Suomen toiseksi vanhin rockfestivaali ja yksi Suomen suurimmista festivaaleista. Tapahtuma-alueelta löytyi tänä vuonna mm. useita ruoka- ja juomakojuja, YleX:n Meet & Greet -piste, festarifrisbeekisat, festarikuntotesti, vesiurheilukeskus, skeittikisat ja salataidekapakka. Ilosaarirockin järjestelyiden lähtökohtana on, että kaikki ovat tervetulleita festivaalille omana itsenään. Ilosaarirock ei hyväksy minkäänlaista syrjintää. Festivaalin arvoihin sitoutuvat niin henkilökunta, yhteistyökumppanit kuin alihankkijatkin. Ilosaarirockissa on nollatoleranssi seksuaaliselle häirinnälle.

Qstock

Qstock on Oulussa järjestettävä Pohjois-Pohjanmaan suurin musiikkifestivaali. Qstockilla oli tänä vuonna juhlavuosi, kun se täytti 20 vuotta. Festivaali oli tänä kesänäkin loppuunmyyty, kuten joka kerta viimeisen kymmenen vuoden aikana. Festivaalin kapasiteetti oli noin 40 000 henkilöä. Kaikkiaan kävijöitä oli enemmän, sillä ohjelmansa jo torstaina aloittanut Oulu2026-lava sijaitsi tänä vuonna varsinaisen festivaalialueen ulkopuolella Linnansaaressa ja sinne oli kaikilla vapaa pääsy. Vuonna 2023 Qstock rikkoi omia ennätyksiään: festivaalin liput myytiin loppuun lähes kaksi kuukautta ennen tapahtumaa, viikonlopun aikana nähtiin yli 70 kansainvälistä ja kotimaista artistia. Myös lavoja oli alueella ennätykselliset seitsemän. Qstockin tiiviissä yhteistyössä toimivat Samsung, DNA ja YleX sekä monet muut paikalliset sekä valtakunnalliset tahot. Qstock bookkaa esiintyjikseen rohkeasti nuoria nousevia artisteja ja nimiä, joita ei juuri muissa tapahtumissa nähdä. Alueelta löytyi runsaasti ruoka- ja juomakojuja, sekä erilaista oheisohjelmaa kuten sirkusta, aarteenmetsästystä, pelle-esityksiä, taidepajaa, sambatanssiesityksiä, katutanssiesityksiä ja tulishow. Tänä vuonna Qstockissa oli käytössä häirintäyhteyshenkilön palvelut mahdollisten häirintätilanteiden varalle. Qstockissa on käytössä omat turvallisemman tilan periaatteet. 

Ruisrock

Ruisrock on vuonna 1970 perustettu ikärajaton festivaali, joka järjestetään Turun Ruissalossa. Festivaalin nykykapasiteetti on noin 35 000 kävijää per päivä, ja se oli loppuunmyyty vuonna 2023. Tänä kesänä festivaali toi Ruissaloon 105 000 juhlijaa, ennätykselliset 122 artistia ja vaikuttavaa aluetaidetta. Yhtenä uutena avauksena nähtiin Ruisrockin nuorisopaneelin Ruissiraadin aloitteesta syntynyt Festariostari, josta oli mahdollista ostaa muun muassa Ruisrockin merchandiseä, joka oli toteutettu kokonaan kierrätysvaatteista. Alueelta löytyi paljon monipuolisia ruoka- ja juomakojuja, taidekuja, MIELI ry:n huolituoli, Ruissi games -piste sekä Foodora Market. Äärimmäisen ajankohtaisessa ohjelmistossa nähtiin kansainvälisiä ja kotimaisia kohokohtia, tunteikkaita jäähyväisiä sekä lukemattomia ainutkertaisia kohtaamisia artistien ja yleisöjen välillä. Antti Tuisku veti jäähyväiskonserttinsa ja rap-artisti ibe vuoden ainoan keikkansa. Ulkomaisista artisteista Ruisrock toi Suomeen esimerkiksi Zara Larssonin, Lil Nas X:n sekä Machine Gun Kellyn. Ruisrockilla on valtava merkitys Turun alueen palveluille, kuten majoituspaikoille ja ravintoloille. Myös työllistysvaikutus valtava. Ruisrock on ilon ja onnen festivaali, jossa juhlitaan turvallisemman tilan periaatteiden mukaisesti muita ihmisiä ja ympäristöä kunnioittaen. Ruisrockissa ei ole sijaa rasismille, syrjinnälle tai häirinnälle.

Tuska

Tuska Open Air Metal Festival (lyhyemmin Tuska) on Helsingin Suvilahdessa kesällä järjestettävä kolmipäiväinen metallimusiikkiin keskittyvä festivaali. Se järjestettiin ensimmäisen kerran vuonna 1998 kaksipäiväisenä sisätapahtumana Helsingin Tavastia-klubilla. Vuonna 2001 Tuska siirrettiin Kaisaniemen puistoon ja muutettiin kolmipäiväiseksi. Kesällä 2011 festivaali siirtyi Kaisaniemestä nykyiseen paikkaansa Suvilahteen. Tuska on nykyään Pohjoismaiden suurin metallifestivaali. Joka vuosi tapahtuma saa uusia yleisöjä monipuolisella ohjelmistollaan raskaamman musiikin ystävien joukosta. Tänä vuonna Tuska-festivaalin aikana Suvilahteen kerääntyi ennätysyleisö, yhteensä 63 000 metallimusiikin fania. Tapahtumassa on myös runsaasti kävijöitä ulkomailta.

LABEL

Alla on listattuna vuoden label-kategoriat ja kategorioiden palkintoehdokkaat. 

1. VUODEN MAJOR-LEVY-YHTIÖ

Kategoriassa palkitaan major-levy-yhtiö, joka on kuluneena vuonna pitänyt silmänsä ja korvansa auki, onnistunut uudistumaan ajan vaatimusten mukaisesti ja julkaissut kiinnostavaa ja monipuolista musiikkia. Ehdolla ovat:

 

Sony Music Finland

Sony Music Finlandin kulunut vuosi oli yhtiön lähihistorian menestyksekkäin. Onnistumisiin lukeutuvat muun muassa Sexmane (Sextape II), pehmoaino, Gasellit (Gasellin kyynel), jambo (vapaa), Eini (Pimeän jälkeen), TUULI (W1NDY SEASON yhteistyössä Liiga Musicin kanssa) sekä Portion Boys (Dynastia). Yksi isoimmista ja merkittävimmistä onnistumisista vuonna 2023 on ehdottomasti Sexmanen tammikuussa julkaistu Sextape II -albumi. Se nousi julkaisuviikonloppunaan Spotifyssa maailman viiden kuunnelluimman albumin joukkoon, ja albumin 19 kappaletta nousi suoraan Suomen Spotifyn top 50 -listalle. Sexmane on ollut Spotifyn viiden kuunnelluimman artistin joukossa 15 viikkoa putkeen ja Sextape II -albumia on striimattu lähes 38 miljoonaa kertaa, eli pian tuplaplatinaa. 

Sony Music Finlandille henkilöstö on keskeinen voimavara. Työntekijöiden kokonaisvaltaisesta hyvinvoinnista pidetään poikkeuksellisen paljon huolta. Kaikkiin hyvinvointiaktiviteetteihin on aina jokainen henkilöstöstä tervetullut, ja ne pyritään suunnittelemaan niin, että jokaisella olisi mahdollisuus osallistua. Merkittävänä osoituksena pitkäjänteisestä ja määrätietoisesta työstä kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin saralla on valinta jo toista kertaa peräkkäin Suomen Aktiivisin Työpaikka -kilpailun finaaliin, jonka voittaja valittiin Suomen Urheilugaalassa tammikuussa 2023. Yhtiö on osallistunut useamman vuoden peräkkäin yhteistyökumppanina Suomen Olympiakomitean järjestämään Yritysmaratonviesti-tapahtumaan. Tapahtuma paitsi liikuttaa tuhansia juoksijoita sadoista yrityksistä, on sen tärkein tehtävä kerätä rahaa Lasten Liikkeelle, joka järjestää alakouluikäisille liikunnallisia iltapäiväkerhoja ympäri Suomen. Yhtiölle keskeisiä arvoja ovat artistikeskeisyys ja joukkuehenki. Avoimessa ja läpinäkyvässä työkulttuurissa henkilöstöä kohdellaan tasa-arvoisesti ja oikeudenmukaisesti tittelistä riippumatta. Artistien hyvinvointiin on panostettu mm. tarjoamalla keskustelu(terapia)apua, esiintymisvalmennusta, oikeusapua ja muita artistien tarvitsemia palveluita. Artistien rojaltijärjestelmää on muokattu artistiystävällisemmäksi ja rojaltit on mahdollista kotiuttaa kuukausittain perinteisen puolen vuoden sijaan. Sony Music Finland on myös solminut viimeisen vuoden aikana merkittäviä yhteistyökumppanuuksia (Liiga Music, Fountain/Epic, Monopoli) ja kasvattanut markkinaosuuttaan vaikeasta markkinatilanteesta huolimatta.

 

Universal Music Finland

Universal Music Finlandin vuoden onnistumisiin lukeutuvat KUUMAA-yhtyeen radio- ja striimimenestys, BESS, VIIVI, Evelinan radioykkönen, Robin Packalen, Arppa, Paperi T, Ursus Factory, Vesterinen yhtyeineen, Isac Elliotin suomenkielisen musiikin striimausmenestys – artistit läpi genrerajojen. Albumi- ja Spotify-listojen kärjessä kotimaiselta kentältä ovat edustuneet mm. KUUMAA ja Isac Elliot: KUUMAAn Hyvikset ja pahikset sijoittui albumilistalla sijalle 1. tai 2. yhteensä 18 viikkoa putkeen. Samoin yhtyeellä oli hallussaan radiolistan 1. sija puoli vuotta putkeen, ja albumi on striimannut yksinomaan Spotifyssa yli 52 miljoonaa kertaa. Isac Elliotin Kävi miten kävi -albumi on saanut lähes 37 miljoonaa Spotify-striimiä ja albumilistan kärkisijat. VIIVIn ja Robin Packalenin ”Ihana kipu” striimasi kultaa kahdessa viikossa, ja odotettu Paperi T:n kolmosalbumi Joka päivä jotain katoaa kipusi heti julkaisustaan albumilistan toiselle sijalle. BESSillä oli hallussaan radiolistan ykkössijan ennätys (19 viikkoa putkeen) – ja hän ansaitsi myös neljä Emma-pystiä. KUUMAAn ”Ylivoimainen”-single oli Top 100 -singlelistan sijalla 2 aikavälillä tammi 2022–elokuu 2023 (laskenta kattaa striimauspalvelut, downloadit ja fyysiset), ja yhtyeen single ”Tulipalo” ylsi saman listan sijalle 4. Universal on edelleen maailman isoin levy-yhtiö lukemattomien kansainvälisten menestystarinoiden myötä, joihin lukeutuvat mm. K-pop-tähdet, latinalaiset supertähdet, maailman kuunnelluimmat ja seuratuimmat artistit kuten Taylor Swift, Ariana Grande, Drake ja Suomessakin radiomenestystä nauttinut Lewis Capaldi. Onnistumiset kansainvälisten artistien kanssa, kuten Post Malone, Lewis Capaldi, Taylor Swift ja Loreen.

Universal Music Finland on koko ajan kehittyvä yhtiö. Huomioitavaa on erityisesti viimeaikaiset roolitusten uudistukset ja naisten määrä avainrooleissa. Työntekijöiden pysyvyys on suurta, ja vaihtuvuus koskettaa lähinnä uusia avoimia rooleja. Yhtiössä on tasa-arvoa ajava työyhteisö, jossa olennaisissa positioissa on poikkeuksellisen paljon naisia (Kotimaisten sisältöjen päällikkö Marja Kokko, Head of Domestic Mari Hautamäki, Johanna Kustannuksen Label Manager Meri Timgren, Head of international Anniina Baumann). Työyhteisö näkee asiat ja tulevaisuuden mahdollisuuksien ja positiivisen kautta, ja koostuu tehokkaasti ja luotettavasti suorittavasta porukasta tunnollisia työntekijöitä, joiden kanssa työnteko on miellyttävää ja helppoa. Universal Music Finland on myös edelläkävinä siinä, että siitä tuli ensimmäisen levy-yhtiö, joka lisäsi häirinnän vastaisen pykälän artistisopimuksiinsa.

Warner Music Finland

Warner Music Finland on Suomen suurin musiikkiyhtiö. Se on yksilöiden yhteisö, jonka tekemistä ohjaavat yhteisöllisyys, intohimo, luottamus ja vastuu. Warnerin uniikin 360° katon alle kuuluu levy-yhtiön lisäksi Suomen suurin ohjelmatoimisto Warner Music Live, kaksi kustannusyhtiötä – HMC Publishing ja Warner Music Chappel – sekä kaupallinen osasto. Warnerilla on lisäksi kuusi menestynyttä ala-labeliä: Babyface, Etenee Records, Monsp, Mökkitie Records ja uusimpana Tuhma Music, jotka ovat vakiinnuttaneet asemansa alalla. Warnerilla työskentelee laaja kirjo monipuolista osaamista – monta erilaista ääntä on niin artisteilla kuin työntekijöilläkin. Warner Music Finland on ensimmäinen musiikkialan yhtiö, joka on tehnyt Joutsenmerkin kanssa ympäristösitoumuksen. 

Warner Musicin rosteriin kuuluu yli 80 kotimaista artistia, joiden joukossa on Suomen isoimpia tähtiä ja mielenkiintoisimpia tulokkaita, muun muassa viimeisen vuoden aikana upeasti menestyneet Käärijä, Antti Tuisku, BEHM, JVG, Etta, Aliisa Syrjä, Turisti, Olli Halonen, Cledos, SANNI, Kaija Koo, ALMA ja Vitun Leija. Viimeinen vuosi on ollut menestyksekäs. Käärijän huikea menestys ja ennennäkemätön globaali ilmiö ”Cha Cha Cha” -kappaleelle on rikkonut kaikki ennätykset: se on yhtiön mukaan ensimmäinen suomalainen kappale, joka on noussut Spotifyn Global top 50 -listalle sijalle 7. Kappale keräsi maailmanlaajuisesti yhden päivän aikana 3,8 miljoonaa striimiä ja se nousi Euroviisujen jälkeen Spotifyssa Top 1 -sijalle kuudessa eri maassa, Top 5 -sijoille 18 eri maassa ja Top 50 -listalle 28 eri maassa. Se on myös Suomen radiolistan ykkönen. BEHMin syyskuussa julkaistava kakkosalbumi “Merkittävät erot” on striimannut ennakkoon jo platinaa, ja “Sata vuotta” sijoittui Spotifyn ykköseksi ja on ollut radiolistalla 10 soitetuimman kappaleen joukossa 16 viikkoa. Lisäksi Antti Tuiskun kesäkuussa julkaistu viimeinen albumi Sisään ja ulos lähestyy striimeissä jo platinarajaa, ja aikaansai ison mediahaltuunoton artistin lopetuksen ympärillä. Olli Halosen radiomenestys ja palkinnot Emma- ja Iskelmä-gaalassa ovat olleet suuri läpilyönti. Lisäksi suomalais-amerikkalainen Averagekidluke on solminut sopimuksen legendaarisen Parlophonen kanssa, joka edustaa artistia UK:ssa, ja kappale “No Good 4 U” soi Love Island UK:n uusimmalla kaudella globaalissa levityksessä.

2. VUODEN INDIE-LEVY-YHTIÖ

Kategoriassa palkitaan indie-levy-yhtiö, joka on julkaissut kiinnostavaa ja monipuolista musiikkia, pitänyt silmänsä ja korvansa auki ja tuonut suomalaiselle ja mahdollisesti kansainvälisellekin musiikkikentälle jotain kulttuurisesti merkittävää ja ainutkertaista. Yhtiön liiketoiminta on taloudellisesti kestävää ja kasvuhakuista. Ehdolla ovat:

 

Kaiku Entertainment

Kaiku Entertainment on yksi Suomen suurimmista riippumaton musiikkiyhtiö, joka edustaa kymmeniä kotimaisia kärkiartisteja ja -laulunkirjoittajia. Kaiku ylitti ensi kertaa 100 miljoonan striimin rajan vuonna 2022 ja sillä on kotimaisista indie-yhtiöistä ylivoimaisesti suurin radio-osuus. Kaiku Entertainmentin artisteja ovat muun muassa Anssi Kela, Uniikki, Jukka Poika, Juha Tapio, Elastinen, Mariska, Maija Vilkkumaa, Ramses II, Jonne Aaron, Elias Kaskinen, Akras ja Ares. Yhtiön onnistumisiin kuuluvat sekä striimien (yli 100 miljoonaa) että radio-osuuden (yli 10 %) kasvattaminen sekä Roope Salminen & Koirat -yhtyeen paluu. Lisäksi aikaansaannoksia ovat Maija Vilkkumaan albumi 1973, joka sijoittui albumilistan sijalle 1, Mariskan Mäihä sekä Juha Tapion Elävien maassa, joka nousi albumilistan sijalle 2.

 

Playground Music Finland

Playground Music on Pohjoismaiden suurin itsenäinen levy-yhtiö. Sen toimipisteet löytyvät Helsingistä, Tukholmasta, Malmöstä, Oslosta, Kööpenhaminasta, Tampereelta ja Tallinnasta. Yhtiö työskentelee markkinoinnin, A&R:n, digitaalisen kehityksen ja julkaisutoiminnan sekä uusien artistien ja katalogin parissa. He ovat pitkään edustaneet Pohjoismaita monelle ulkomaiselle levy-yhtiölle ja hoitaneet usean kotimaisen levy-yhtiön digitaaliset sekä fyysiset julkaisut sekä markkinoineet artisteja maailmanlaajuisesti ja pitäneet huolta artistien oikeuksista. Playground Music löytyy kaikilta digitaalisista alustoilta, ja on Pohjoismaiden ainoa YouTube-sertifioitu levy-yhtiö. Yhtiön edustuksessa ovat muun muassa The Rasmus, Uniklubi, Rosi, Eva Louhivuori, Apulanta, Arctic Monkeys, Queens of the Stone Age, Róisín Murphy, Romy ja Sampha. Toimintaa on Suomen lisäksi Norjassa, Ruotsissa, Tanskassa ja Virossa. Yhtiön markkinaosuus on 4,4 % Suomen äänitemarkkinoilla. Playground Music osallistuu Pohjoismaiden alan ammattiliittojen sekä IMPALA ja WIN-yhdistysten toimintaan, ja se on allekirjoittanut WIN:in Fair Digital Deal Declaration -aloitteen, joka varmistaa yhtiön toiminnan läpinäkyvyyden artisteille. Yhtiö alleviivaaa omistautumistaan musiikkiteollisuuden oikeudenmukaisuudelle ja avoimuudelle.

 

PME Records

Yksityisomisteisen PME Recordsin rosteriin kuuluu lähes 30 artistia ja yhtyettä, mm. Gettomasa, Lauri Haav, Costi, Ege Zulu, Bizi, Päkä, Rosa Coste, Pessa, The Holy, ALMA, JVG ja Elias Gould. Kuluneena vuonna PME on vakiinnuttanut markkinaosuutensa IFPI:n singlelistalla, ja markkinaosuus on nyt n. 15–20%. Vuoden 2023 striimiennuste lähentelee 300 miljoonaa striimiä. Vuonna 2022 Spotifyn kuunnelluimmat artistit olivat JVG ja Gettomasa, joista Gettomasa palkittiin Emma Gaalassa kolmella pystillä (ml. Vuoden myydyin albumi). PME:n artistit saivat kyseisessä gaalassa yhteensä 13 ehdokkuutta. Muita merkittäviä nostoja ovat ALMAn kriitikoiden arvostuksesta ja kansainvälisistä radiosoittolistauksista nauttiva albumi Time Machine; YSI x Givenchy -yhteistyö, jossa YSI sävelsi musiikit Givenchyn näytökseen ja mainoskampanjaan; JVG:n ainutlaatuinen Olympiastadionin keikka; Gettomasan Jäähallikeikka; sekä Costin, Lauri Haavin ja Ege Zulun artistiurien vahva kehitys. Sekä Costin Limbo-albumi että Gettomasan Vastustamaton-albumi ovat pysyneet albumilistan kärkisijoilla julkaisustaan lähtien ja molemmat artistit tekivät tahoillaan vuoden 2023 julkaisupäiväkohtaiset striimiennätykset. Lisäksi PME toteutti UMK:ssa yhteistyön Lxandran kanssa ja Ege Zulu palkittiin vuoden artistiksi Indie Awardseissa. Kulta- ja platinasinglejä on reilu parikymmentä jo kuluvan vuoden 2023 ajalta. Nousujohteisella PME:llä liikevaihto oli vuonna 2022 n. 1,1 miljoonaa euroa, ja ennuste vuodelle 2023 on n. 1,5 miljoonaa, josta äänitemyynnin osuus on n. 90%.

 

Skorpioni

Skorpioni on vuonna 2017 perustettu helsinkiläinen levy-yhtiö, joka keskittyy rap-musiikkiin. Sen artisteja ovat ibe, MELO, NCO, NOTO ja Nelma U. Yhtiön aikaansaannoksia ovat muun muassa iben poikkeuksellinen striimi- ja Spotify-menestys, Emma-ehdokkuus NCO:n albumille Addikti sekä poikkeuksellinen iben Ruisrock-keikka. Aktiivisesti omaa musiikkia ja yhteistöitä julkaissut ibe on ollut lukuisina viikkoina Suomen striimatuin artisti ja ensimmäinen kotimaisen hiphopin uuden sukupolven edustaja Ruisrockin päälavalla valtavan yleisömeren edessä. Yhtiö tuo kotimaiseen hiphop- ja indie-kenttään raikkautta ja moderniutta.

Svart Records

Svart Records on 15-vuotias levy-yhtiö, joka on erikoistunut vinyylilevyjen julkaisuun, mutta tuottaa myös digitaalisia ja CD-julkaisuja 100 nimikkeen vuosivauhdilla. Yhtiön artisteihin kuuluu kotimaisia yhtyeitä kuten Kissa, Pekko Käppi, Hexvessel, Jess & The Ancient Ones, Teksti-TV 666, Puhelinseksi ja Suad sekä ulkomaalaisia alan merkittäviä nimiä kuten Messa, Green Lung sekä The Coffinshakers. Svart Music julkaisee lisäksi uudelleenjulkaisuja artisteilta, kuten Voivod, And You Will Know Us By Trail of Dead, The Meteors, Wigwam, Tasavallan Presidentti, Hurriganes, Hanoi Rocks (myös Oriental Beatin maailmanlaajuinen uudelleenjulkaisu), Michael Monroe, 69Eyes, Nightwish, Children of Bodom. Svart Records on kansainvälinen brändi, jonka 1,48 miljoonan euron liikevaihdosta lähes puolet tulee ulkomailta (vuoden 2018 lukujen mukaan). Levyharrastajat ympäri maailman tuntevat sen kiinnostavasta musiikista ja korkealaatuisista vinyyli- ja cd-julkaisuista. Svart on kasvanut yhdeksässä vuodessa turkulaisesta pikkufirmasta globaalisti arvostetuksi ja merkittäväksi äänitealan tekijäksi, joka julkaisee uutta ja vanhaa musiikkia sadan levyn vuosivauhdilla. Yhtiön tekemistä leimaa intohimo musiikkiin, laadukkaisiin tuotteisiin, kulttuurihistoriaan sekä kansainvälistymiseen.

3. VUODEN MUSIIKKIKUSTANTAJA

Kategoriassa palkitaan musiikkikustannusyritys, joka on määrätietoisesti edistänyt tekijöiden uria ja suomalaisen musiikin monipuolisuutta. Ehdolla ovat:

 

Elements Music

Elements Music on Suomen suurimpia itsenäisiä kevyen musiikin kustantajia, jonka edustuksessa ovat mm. viime aikojen menestyneimmät suomalaiset artisti-tekijät KUUMAA ja BESS. Lisäksi yhtiön tekijät ovat viimeisen vuoden aikana luoneet hittejä useille ykkösartisteille, kuten Kaija Koo, pehmoaino ja Ege Zulu. Yhteensä julkaisuja on vuoden aikana ollut yli 4000 kappaletta. Uuden musiikin lisäksi Elements Music edustaa useita legendaaristen suomalaisten artistien teoskatalogeja, mukaan lukien Eppu Normaali, , Juice ja Popeda. Elements Music on perustamisestaan asti panostanut kansainväliseen tekijä- ja teosvientiin, ja viimeisen vuoden aikana on julkaistu yli 100 yhtiön kustantamaa teosta 19 eri maassa, mukaan lukien Hollannin radiolistan ykköseksi noussut SERA – ”Head Held High” ja Robin Schulzin viimeisin single ”One With The Wolves”.

Viime vuoden onnistumisiin lukeutuvat BÄMÄ-projekti sekä menestys Emma-gaalassa, jossa Elements Music sai useita voittoja: Jonas Olsson palkittiin Vuoden biisintekijäksi sekä Vuoden tuottajaksi, ja BESSin Ram Pam Pam Vuoden biisiksi. Vuoden yhtyeeksi palkittiin KUUMAA, jonka singlet Tulipalo ja Ylivoimainen ovat molemmat olleet radiolistan 1. sijalla monta kuukautta peräkkäin. Pehmoaino palkittiin Vuoden tulokas- ja Vuoden alternative -patsailla. Yhtiön liikevaihto on kasvanut yli 30% viimeisen vuoden aikana. Menestyksen takana on vahva usko ja pitkäjänteinen panostus yhtiön edustamiin tekijöihin.


HMC Publishing

HMC Publishing on musiikin kustantaja, jolla on tallissaan monipuolinen joukko lauluntekijöitä ja tuottajia, ja se edustaa monia tänä vuonna ennätyksiä rikkovia tekijöitä. HMC oli mukana kustantamassa Euroviisuissa toiseksi tulleen Käärijän “Cha Cha Cha” -kappaletta, joka on mm. ylittänyt Spotifyssa 100 miljoonan striimin rajan. Euroviisuissa menestyi niin ikään toinen HMC:n biisi, kun BLANKA (tekijätiimissä Julia Sundberg) edusti Puolaa Solo-kappaleella. Yksi viimeisen vuoden sensaatioista suomalaisella artistikentällä on ollut Isac Elliotin räjähdysmäinen paluu kotimaisen musiikin pariin. HMC:n Los Rollos on yhdessä Isac Elliotin kanssa kehitellyt artistille täysin uuden soundin ja Kävi miten kävi -albumin biisit ovat striimanneet jo yli 40 miljoonaa. VIIVI ja Robin Packalen julkaisivat lokakuussa 2022 yhteisbiisin “Ihana kipu”, joka debytoi singlelistan ykkösenä ja rikkoi vuosikymmenen päiväkohtaisen striimiennätyksen keräten julkaisupäivänään yli 340 000 kuuntelukertaa. HMC:n viimeaikaisesta menestyksestä kertoo myös se, että virallisen radiolistan Top 50 -kärjen kotimaisista kappaleista vuonna 2023 lähes joka toinen on HMC:n kustantama, ja elokuusta 2022 elokuuhun 2023 on Suomen Spotify Top 50:ssä on ollut ykkössijalla puoli tusinaa HMC:n kustantamaa biisiä, ja yli 20 biisiä viiden striimatuimman kappaleen joukossa.

 

Fennica Gehrman

Fennica Gehrman Oy Ab on jo yli 20 vuoden ajan pitkäjänteisesti edistänyt taidemusiikin ja säveltäjien asiaa Suomessa ja ulkomailla. Fennica Gehrman on vuodesta toiseen ahkerasti ja luotettavasti toimivia musiikkikustantaja, joka tekee työtään vakaalla pohjalla huolehtien hyvin mm. Fazerin arvokkaasta, satavuotisesta musiikkiperinnöstä. Nyt toiminta on laajentunut myös jazzin ja kansanmusiikin saralle (säveltäjäniminä mm. Timo Alakotila, Iiro Rantala, Panu Aaltio, Lasse Enersen ja Johanna Almark). Yhtiö on myös pedagogisen musiikin lipunkantajia: Colourstrings-julkaisusarja on täydentynyt, ja menetelmä on valloittanut maailmankolkkia Färsaarilta Kiinaan ja Australiaan. Viimeisen vuoden aikana yhtiö on panostanut diversiteettiin: naisten säveltämien teosten osuus on kasvanut merkittävästi katalogissa Fennica Gehrmanin toiminta on vuodesta toiseen ollut vakaalla taloudellisella pohjalla. Katalogi koostuu yli 15 000 teoksesta. Yhtiö toimii myös yhteistyöpartnerina merkittäville ulkomaisille kustantamoille, joiden katalogeja se edustaa. Aikaansaannoksiksi voidaan lukea muun muassa Kalevi Ahon orkesteriteosten lukuisat yhteistilaukset ja kantaesitykset sekä mm. Sieidi-konserton menestys maailmalla (Ahon Sieidi näkyi hiljattain Teoston raportissa yhtenä eniten esityskorvauksia keränneistä kotimaisista teoksista); Lotta Wennäkosken musiikin kansainvälistyminen ja lisääntynyt kysyntä (mm. BBC:n tilausteokset Flounce ja Viulukonsertto); Iiro Rantalan Zaubermelodika-oopperan esitykset Berliinin Komische Operissa ja suunnitellut esitykset Australiassa sekä Zibuokle Martinaityten musiikin lisääntynyt noste.

 

Kaiku Songs 

Kaiku Songs -musiikkikustantamo on osa Sanoma Media Finland -konsernia. Kuluneen vuoden aikana Kaiku Songsin biisintekijät ovat olleet mukana mm. Antti Tuiskun, Vesalan, ABREUN, Pihlajan, Tuulin, Benjaminin, Jukka Pojan, Erinin, Maija Vilkkumaan, Roope Salminen ja Koirat -yhtyeen, Asteen, Juha Tapion, Joe L:n ja Sara Siipolan julkaisuilla. Kaiku Songsia luotsaa Jonnaemilia Karrus, kansainväliseen kustantamiseen keskittyvän Rafael Elivuon kanssa. Kaikulla on 25 biisintekijää, joihin kuuluvat mm. Mikko Koivunen, Olli Äkräs, Jukka Jahnukainen, Henna Sarriola, NORATURI ja Heikki Puhakainen. Kaiku Songs kustansi kuluneena vuonna n. 350 kappaletta.

 

Nordic Music Partners

Teemu Brunilan ja Jukka Immosen perustama Nordic Music Partners laajensi vuoden aikana toimintansa Suomen ja Norjan lisäksi Hollantiin ja Ranskaan, ja rekrytoi henkilökuntaa Los Angelesiin. Yhtiö toimii mm. Jurek Reunamäen, Tiina Vainikaisen, Sara Forsbergin, Antti ”RZY” Riihimäen, Jason OK:n, Lenox the Beatmakerin, Gucci Calienten, Heviteemun, Lauri Halavaaran, Costeen, Skywalkin ja usean muun huipputekijän kustantajana. Nordic Music Partnersin musiikintekijät kirjoittivat vuoden kuluessa mm. seuraavat kappaleet: Rondé ”Break my heart”, joka nousi Hollannin radiolistan kärkeen, Rita Ora ”Look at me now”, IVE ”Kitsch”, Keira ”No business on the dancefloor”, Viivi & Robin ”Ihana kipu”, Viivi feat. JVG ”Mitä näil korteil saa?”. Yhtiö on sitoutunut yhdenvertaisuuteen ja kiinnittää huomiota tasa-arvon toteutumiseen ollen ylpeä siitä, että rosterissa merkittävä osa menestyneimmistä tekijöistä on naisia, mikä on päinvastainen tilanne alan yleiseen tilanteeseen verrattuna. Nuoresta toiminnastaan huolimatta yhtiöllä on tuhatkunta teosta katalogissaan. 

4. VUODEN A&R-HENKILÖ

Kategoriassa palkitaan A&R-ammattilainen, joka on tehnyt mielenkiintoisia ja rohkeita artistivalintoja sekä kehittänyt artistien uria pitkäjänteisellä otteella. Ehdolla ovat:

 

Gabi Hakanen, Managing Director, Vallila Music House

Gabi Hakanen on tehnyt pitkän ura tuottajana ja muusikkona 1970-1980-luvuilta lähtien, ja hän on työskennellyt yli 150 artistin kanssa. Hakanen on Vallila Music House Oy:n toimitusjohtaja ja vastaa useiden artistien (mm. Haloo Helsinki, The 69 Eyes, Indica, Tommi Läntinen) A&R-toiminnasta. Toisena päätyönään Hakanen toimii Haloo Helsinki -yhtyeen managerina ja on vastuussa yhtyeen keikkojen ja tapahtumien päävastuullisesta järjestämisestä yhdessä Jake Hannulan kanssa. Hakanen oli mukana Haloo Helsingin olympiastadion-keikan lopputuotannossa elokuussa 2022. Lisäksi hän tuotti yhtyeen jäähallikiertueen joulukuussa 2022.

 

Jarkko Ehnqvist, Head of A&R, Universal Music Finland

Jarkko Ehnqvist on alalla pitkään vaikuttanut tekijä, jolla on osaamista laajasti läpi genrerajojen. Hänen edustamiaan artisteja ovat muun muassa KUUMAA, Evelina, Ressu Redford ja Nelli Matula. Ehnqvist on väsymätön ja ahkera tekijä, jonka periksiantamaton asenne ja intohimo tekevät hänen kanssaan työskentelystä ainutlaatuista. Luova ja ennakkoluuloton ote musiikkiin ja sen tekijöihin on tuonut Ehnqvistille menestystä työssään niin Universalilla kuin yhteistyökumppaneiden keskuudessa. Ehnqvistissä yhdistyy rohkeus ja luotettavuus: hän ei pelkää tehdä päätöksiä, mutta on vankkumaton pakkipari projektissa kuin projektissa. Poikkeuksellisen A&R-henkilön Ehnvqististä tekee hänen syvä ymmärryksensä musiikkiin yli genrerajojen sekä palo auttaa koko tiimiä menestymään.

 

Fredi Lunden, A&R International, Warner Music Finland

Fredi Lunden on nimitetty tänä vuonna Head of A&R Baltics -rooliin ja hän vastaa Baltian alueen repertuaarista. Lunden jatkaa samalla nykyisessä roolissaan Warner Music Finlandin A&R Internationalina, ja on iso osa suomalaisten nimien tunnettuudesta Baltiassa. Hänen edustamiaan artisteja ovat muun muassa Isac Elliot, Averagekidluke ja Ilon. Hänen Baltics-alueen onnistumisiaan ovat muun muassa Gameboy Tetris feat. Nublun biisi ”Kuhu Kadus Ste”, joka sijoittui Spotifyssä sijalle 1 kahden kuukauden ajaksi; Karl Killing feat. villemdrillemin kappale ”Hoia End”, joka nousi kuukaudeksi Spotifyn sijalle 1 ja radion Top 5 -listalle; sekä Liis Lemsalu feat. Reket&Kohverin kappale ”PAUS”, joka kohosi Spotifyn sijalle 1 ja radio airplayn sijalle 1. Biisit on tehty Suomessa suomalaisten tekijöiden (HMC Publishing) kanssa, minkä lisäksi Lunden on koonnut sessiot ja ollut A&R-prosessissa mukana.

 

Ville Galle, A&R, PME Records

Ville Galle vastaa PME Recordsin A&R-työstä yhdessä Henri Pulkkisen kanssa. Ville Gallen ammatillinen voimavara kumpuaa yli 10 vuoden menestyksekkäästä urasta artistina, jossa hän on nähnyt, tehnyt ja kokenut paljon. Hän pystyy neuvomaan ja kehittämään artisteja paitsi artistin mutta myös levy-yhtiön näkökulmasta. Ville Gallen A&R-rosteriin kuuluvat muun muassa Gettomasa, Costi ja Ege Zulu. Hän etsii aktiivisesti uusia artisteja ja hänen vainunsa uusien lahjakkuuksien löytämiseen on poikkeuksellinen. Ville Galle inspiroi, neuvoo, haastaa ja kannustaa artisteja parhaaseen mahdolliseen lopputulokseen – kuten hyvän A&R:n on tarkoituskin.

 

Jannika Nyqvist, Director, Artist Services & Marketing, Sony Music Finland

Jannika Nyqvist on toiminut viimeisen seitsemän vuoden ajan ainutlaatuisessa hybridiroolissa, jossa on yhdistynyt kaksi artistiprosessin keskeisintä osa-aluetta, A&R työ ja markkinointi. Kuluneen vuoden aikana Nyqvist on ollut tuotantopäällikkönä Gasellien Gasellin kyynel ja Sexmanen Sextape II -albumeilla. Gasellin kyynel -albumi on striimannut tähän päivään mennessä yli 15 miljoonaa kertaa ja on poikinut yhtyeen uran isoimman radiohitin ”Laulu ilman sanoja” feat. ABREU. Tämän vuoden Emma Gaalassa yleisöäänestyksen voittaneen Sexmanen Sextape II on kerännyt huimat 39 miljoonaa striimiä ja 18 kappaletta albumilta nousi ilmestymisensä jälkeen suoraan Suomen Spotifyn Top50 -listalle. Lisäksi Sextape II nousi julkaisuviikollaan debytoivien albumien maailman 5. kuunnelluimmaksi albumiksi Spotifyssa. Samalle globaalille listalle on noussut aiemmin Suomesta vain Gasellien Zen-albumi vuonna 2021. Sexmanen sekä Gasellien lisäksi Nyqvist toimii A&R-henkilönä Hassan Maikalille, Yeboyahille sekä Pessolle. Nyqvistin välitön ja empaattinen persoona ja artistilähtöinen työskentelytapa luovat artisteille poikkeuksellisen turvallisen, vapautuneen ja paineettoman ympäristön taiteen tekemiseen. Hän on erinomainen suunnittelemaan isoja kokonaisuuksia, mutta osaa toisaalta keskittyä myös tärkeisiin detaljeihin. Hän viihtyy hyvin taustajoukoissa eikä tee numeroa itsestään. Nyqvistille artisti on aina tärkein. A&R-toimen lisäksi Nyqvist toimii Sony Music Finlandin markkinointijohtajana.

5. VUODEN MANAGERI

Kategoriassa palkitaan manageri, joka on palvellut asiakkaitaan järjestelmällisellä ja positiivisella otteella. Hän on laajalti verkostoitunut, tehnyt töitä pitkäjänteisesti edustamiensa artistien tai tekijöiden parhaaksi ja huolehtinut heistä kokonaisvaltaisella ja empaattisella otteella. Ehdolla ovat:

 

Antti Eriksson, Head of Management, Backbone Management

Antti Eriksson työskentelee managerina Backbone Managementilla. Hän on rautainen ammattilainen, jolla on kansainväliset kontaktit hallussaan. Erikssonia kuvaillaan ahkeraksi, luotettavaksi ja jämptiksi tekijäksi. Erikssonilla on suuri rooli Blind Channelin ja The Rasmuksen kansainvälisessä menestyksessä sekä Ville Valon soolouralla. Kuluneen vuoden aikana Backbone Managementin artistit tekivät yli 260 keikkaa, joista yli 90% kansainvälisillä markkinoilla.

Tina Jukarainen, toimitusjohtaja ja manageri, Manage Me 

Tina Jukarainen on työskennellyt musiikkialalla 11 vuoden ajan ja yleni vuonna 2023 Manage Me:n toimitusjohtajaksi. Hän toimi ennen Manage Me:n operatiivisena johtajana. Jukarainen on myös Managerifoorumin puheenjohtaja. Hän on vakaa ja rauhallinen ammattilainen sekä tarkka työssään. Jukarainen osaa löytää tulevat menestyjät aikaisessa vaiheessa ja rakentaa artistin uraa kestävästi ja pitkäjänteisesti. Hän sainasi viime vuonna Aliisa Syrjän, jonka ensimmäinen single ilmestyi lokakuussa 2022 ja kesällä 2023 artisti esiintyi jo Ruisrockin Rantalavalla. Jukarainen on aina valmis auttamaan, ja loputon mielenkiinto sekä oppimisen nälkä näkyvät hänen työssään päivittäin. Hän uskaltaa myös ottaa rohkeasti kantaa alalla tapahtuviin isompiin epäkohtiin. Jukarainen tekee työtään omistautuneesti, aina artistin etua ajaen ja ajatellen. 

 

Katja Vauhkonen, toiminnanjohtaja, K. Vauhkosen Musiikit ja Meiningit & manageri, KV Management 

Katja Vauhkonen aloitti musiikkialalla vuonna 2005 tekemällä promootiota ja markkinointia Sony Music Finlandilla. Yli 10 vuoden ajan hän työskenteli paikallisten lahjakkuuksien ja kansainvälisten taiteilijoiden kanssa ja siirtyi siitä artist manageriksi Fullsteam Managementille ja label manageriksi Fullsteam Recordsille. Hän oli Fullsteamilla seitsemän vuotta ennen yrittäjäksi ryhtymistään. Vauhkonen perusti vuonna 2021 oman yrityksen K. Vauhkosen Musiikit ja Meiningit, joka tekee PR:ää & markkinointia, sekä KV Managementin. Vauhkonen toimii artistimanagerina Stam1nalle, Iisalle, Stoned Statuesille ja Block Of Flatsille. Hän manageroi myös Sakara 20 vuotta -kokonaisuutta johon kuuluu Nelosen kanssa yhteistyössä tehty kirja, Sakara-juhlaristeily sekä viisi erillistä podcastia Suplaan. Vauhkonen toimii myös osa-aikaisesti IndieCo ry:n toiminnanjohtajana. Hän on ollut myös viimeisen vuoden aikana mentorina uusille managereille ja pitänyt luentoja management-aiheesta muutamassa oppilaitoksessa. Vauhkonen on eteenpäinkatsova, rohkea ja yhteistyökykyinen ammattilainen.

 

Lilli Keh, manageri ja perustaja, All Day Management

Lilli Keh on Suomen musiikkikentän tuoreimman manageritoimisto All Day Managementin perustaja sekä manageri. Lisäksi hänellä on kokemusta mm. tapahtuma-alan startup-yrityksestä, oman yrityksen pyörittämisestä sekä artistien kiertuemanageroinnista. Kehiä kuvaillaan ammattitaitoiseksi, luotettavaksi, pelottomaksi ja arvoihinsa uskovaksi tekijäksi, joka kohtaa ihmiset avoimesti. Keh edustaa managerina muun muassa Mallaa, F:ää, Lxandraa, Slania, Ina Mikkolaa sekä Senni Salmista. Hän on musiikki- ja kulttuurialan tulevaisuus, joka luottaa kaikessa tekemisessään niin omaan kuin asiakkaidensa arvopohjaan. Keh tunnetaan intohimostaan musiikkikentän monimuotoisuuden edistämisessä, ja hän suhtautuu kaikkeen tekemiseensä suurella sydämellä. Keh tekee pitkäjänteisesti ja väsymättä töitä asiakkailleen sekä yhteistyökumppaneilleen ja omaa poikkeuksellisen laajan ja vahvan sosiaalisen verkoston.

 

Tiina Vihtkari, toimitusjohtaja, Sublime Music Agency

Tiina Vihtkari perusti vuonna 2005 Sublime Music Agency Oy:n ja on siitä saakka luotsannut kansainvälistä uraa tekeviä artisteja mainstreamin ulkopuolelta. Koulutukseltaan Vihtkari on kauppatieteiden maisteri, hän suhtautuu intohimolla alaan ja on aktiivisesti mukana monissa eri luovan sektorin hankkeissa ja organisaatioissa. Hän myös luennoi aktiivisesti alaan liittyvissä teemoissa. Hän on manageroinut menestyksekkäästi mm. lauluyhtye Rajatonta, Kimmo Pohjosta, Waltteri Torikkaa sekä Linda Lampeniusta & Perttu Kivilaaksoa. Vihtkarin vahvuuksia ovat eri genret sujuvasti yhdistävä työskentely sekä määrätietoinen artistiuran suunnittelu. Tiina Vihtkari on Sublime Music Agencyn kantava voima sekä uskomattoman positiivinen ihminen, joka suhtautuu kaikkeen ja kaikkiin myönteisellä uteliaisuudella. Hän kykenee löytämään ihmisistä heidän vahvuutensa ja parhaan potentiaalinsa, ja onnistuu myös rohkaisemaan heitä niitä käyttämään. Omalla kannustavalla esimerkillään hän myös innostaa muita tekemään parhaansa, ja antaa työntekijöilleen tilaa kasvaa ja kehittyä omassa työssään. Avoimen ja myönteisen asenteen myötä Vihtkari on helposti lähestyttävä ja luotettava kollega sekä manageri, johon sekä työntekijät että artistit pystyvät tukeutumaan tilanteessa kuin tilanteessa.  

MEDIA

Alla on listattuna vuoden media-kategoriat ja kategorioiden palkintoehdokkaat. 

1. VUODEN MEDIAILMIÖ

Kategoriassa palkitaan mediailmiö, joka on edistänyt luovien alojen kasvua ja asemaa yhteiskunnassa ja joka on saavuttanut poikkeuksellista positiivista huomioita ja henkeä laajalti yhteiskunnassa. Ehdolla ovat:

BÄMÄ

Naisvihamieliset asenteet ovat yleinen ilmiö raplyriikoissa, ja maskuliinisuus on yksi rapmusiikin kirjoittamattomista säännöistä, kuten hiphop-tutkijat Elina Westinen ja Inka Rantakallio ovat todenneet. Huhtikuussa 2023 julkaistu BÄMÄ-kollektiivin biisi Kaiken takana on bämä on kannanotto suomiräpin seksismiä vastaan, ja sen avulla kollektiivi on ottanut kielteisiä mielleyhtymiä sisältäneen bämä-sanan omiin käsiinsä tavalla, jota ei ole miesvoittoisessa suomiräpissa nähty. BÄMÄ on uusi, feministinen pop-, rap- ja klubimusiikkia yhdistelevä kollektiivi, jonka ytimen muodostavat artistit Nelli Milan, Helena Routa, Satu sekä Tiia Karoliina. Kollektiivin ensimmäinen sinkku otti kantaa suomiräpin misogyniaan raikkaalla, hauskalla ja erittäin koukuttavalla otteella. Kappale herätti huomiota heti laajasti ja BÄMÄ:stä ovat kirjoittaneet niin Rumba, Klangi kuin Hesarikin. Kaiken takana on bämä on menestynyt hyvin myös Spotifyn top 50-listoilla, ja BÄMÄ buukattiin niin Tavastialle kuin Suomen isoimmille festareille Provinssiin ja Ruisrockiin. Kesän festariteltat olivat täynnä ja bändi keräsi mainetta, ja kirjoitti samalla EP:llisen uutta musaa, jota julkaistaan syksyllä 2023. BÄMÄn tyyli on niin musiikissa kuin imagossaankin pysytellä coolina ja pitää hauskaa. Asenteita ravisteleva agenda on kuitenkin jo sisäänkirjoitettu liikkeeseen. Tasa-arvon edistäminen ja naisvihan kitkeminen on saanut ansaitsemaansa huomiota artistikollektiiviin käsissä. BÄMÄ-kollektiiviin kuuluvat Nelli Milan, Helena Routa, Matriarkaatti, Satu, Aina, Malka, Eme, Sorry Babe, Ida Alex ja Emilia Ex. Bämä-kappale on saanut Spotifyssä jo yli 700 000 striimiä. Kappaleen kaikki tulot ohjataan Särö-organisaatiolle, joka tarjoaa tytöille ja naisille sekä trans- ja muunsukupuolisille ihmisille mahdollisuuksia toteuttaa itseään musiikin keinoin.

 

KUUMAA

KUUMAAn kulunut vuosi on ollut historiallisen menestyksekäs. Helmikuussa Vuoden yhtyeeksi Emma Gaalassa palkittu bändi oli mukana vuoden 2023 Uuden Musiikin Kilpailussa, joka vauhditti jo valmiiksi nousukiidossa ollutta suosiota. Viime maaliskuussa julkaistu Hyvikset ja pahikset -albumi on julkaisustaan asti viihtynyt albumilistan kärjessä, joista jopa 14 viikkoa ykkössijalla. Albumi on myynyt nyt jo yli 60 miljoonaa eli triplaplatinaa. Albumin kappaleista Tulipalo sekä Ylivoimainen ovat peräkkäisesti olleet radiolistan ykkösiä ja Ylivoimainen on myös tähän mennessä vuoden soitetuin radiobiisi. KUUMAA on myös saanut tänä vuonna kuusi kertaa kuukauden radiobiisin palkinnon. Albumista saatiin myös jo loppuunmyyty vinyylipainos, joka julkaisuviikollaan sijoittui fyysisen albumilistan ykköseksi. Yhtye tekee tänä vuonna yli 100 keikkaa, joista kevään kiertue oli loppuunmyyty, ison festarikesän ja suuntaa pian lähes loppuunmyydylle syksyn kiertueelle. 

 

Käärijä

Koko kansan valloittanut Käärijä saavutti Euroviisuissa historiallisen menestyksen sijoittumalla toiseksi suomenkielisellä kappaleella ja voittamalla yleisöäänestyksen selkeästi. Käärijä on ensimmäinen artisti, joka on yltänyt Spotifyn maailman top 50 -listalle sijalle 7. suomenkielisellä kappaleella. Euroviisuissa kuultu kilpailukappale Cha Cha Cha rikkoi myös päiväkohtaisen striimiennätyksen Suomessa 469 000 striimillä. Kappale rikkoi myös huiman 100 000 000 striimin rajan elokuussa vain 7 kuukautta kappaleen julkaisusta. Nyt Cha Cha Cha -kappale on kerännyt yli 110 000 000 striimiä suoratoistopalveluissa. Youtubessa katseluita on 140 miljoonaa ja Tiktokissa kuuntelut lähenevät miljardin rajaa. Käärijän ympärillä käyty mediapöhinä oli ennennäkemätöntä paitsi Suomessa myös koko viisu-Euroopassa. Voittoa tai sijoitusta tärkeämmäksi muodostui jo ennen finaalia kansainväliset suhteet ja kollektiivinen fanitus, jonka kaltaista ei ole hetkeen nähty. Käärijähuuma on jatkunut keväästä läpi kesän saaden median uutisoimaan muun muassa täysistä festivaaliyleisöistä ja kasvattanut samalla asiakkaiden luottamusta tapahtumajärjestäjiä kohtaan. Käärijästä on puhuttu monesta eri kulmasta, niin ilmiön vaikutuksesta kulttuuriteollisuuteen, kuin myös ilmiön vaikutuksesta ihmisten omaan elämään ja jaksamiseen vaikeiden aikojen keskellä. 

NRJ TikTok

NRJ-radiokanavan TikTok-tilillä on yli 90 tuhatta seuraajaa ja se on Suomen suurin radiokanavien TikTok-tili. Sisältö koostuu humoristisista, yleisöä viihdyttävistä videoista sekä lyhyistä radiolähetyspätkistä. Tiliä ylläpitävät NRJ:n omat radiojuontajat sekä työntekijät. Tilillä on myös paljon yhteistöitä esimerkiksi festivaalilippuarvontojen ja hotelliarvontojen muodossa. Julkisuudesta tutut hahmot näkyvät videoilla tiuhaan, ja videoita on tehty esimerkiksi Roope Salmisen, Etan, Jambon, Lauri Haavin kanssa, ja esimerkiksi Käärijä-video on levinnyt hyvin myös ulkomaisille katsojille. Yhteistyöt on toteutettu harkitulla ja persoonallisella tavalla.

Uuden Musiikin Kilpailu & Euroviisut

Vuoden 2023 Uuden Musiikin Kilpailu ja Euroviisut olivat vertaansa vailla oleva ilmiö niin fanien, suuren yleisön kuin mediankin keskuudessa. Tänä vuonna Suomi ja Käärijä olivat UMK:n alusta alkaen kaikkien viisufanien huulilla niin Suomessa kuin ulkomaillakin, ja vuosi 2023 oli UMK:n kiistatta suurin vuosi. Mediat niin kotimaassa kuin kansainvälisestikin olivat erittäin kiinnostuneita alkaen UMK:n artistien ja biisien julkistuksesta aina Liverpoolin Euroviisuihin. UMK23 ja Suomen euroviisuedustus keräsivät yhteensä n. 32 000 mediaosumaa. UMK:n näkyvyys kasvoi yli 50 % edellisvuoteen ja Käärijä-huuman myötä Euroviisujen osumien määrä nousi n. 300 %. Potentiaalinen tavoittavuus nousee miljardeihin, kun Käärijää haastattelivat mm. CNN, BBC World, Washington Post, The New York Times ja lukuisat muut. UMK:n kappaleet soivat edelleen lukuisilla radiokanavilla ja artistien kiinnostus UMK:ta kohtaan on suurempaa kuin koskaan. Käärijästä tuli hetkessä koko Suomen Jere sekä yksi kiinnostavimmista vientivalteistamme, kun euroviisukansa ympäri maailmaa otti Käärijän hetkessä omakseen. UMK ja Euroviisut ovat turvallinen areena seksuaali- ja sukupuolivähemmistöille, sekä suomalaisia yhteen tuova ja yhdistävä sisältö. Uuden Musiikin Kilpailun tarkoitus on luoda Suomeen iso yhteinen musiikkitapahtuma ja -show ja samalla nostaa esille uutta osaamista. UMK onkin kasvanut muutamassa vuodessa yhdeksi Suomen tärkeimmäksi musiikki-ilmiöiden luojaksi. 

2. VUODEN MEDIAVAIKUTTAJA

Kategoriassa palkitaan media-alan ammattilainen, joka on vaikuttamistyöllään ja viestinnällään pyrkinyt määrätietoisesti luomaan luoville aloille parempaa tulevaisuutta. Hän on viestinyt yleisölle kiinnostavasti ja monipuolisesti vaikeitakaan aiheita pelkäämättä. Ehdolla ovat:

 

Aki Linnanahde, juontaja, toimittaja ja tuottaja

Aki Linnanahde on tehnyt urallaan paljon: hän on kirjailija, tuottaja, toimittaja, juontaja, puhuja. Marraskuussa 2022 Linnanahde lopetti työnsä Radio Novan Aamuohjelmassa, jota juonsi vuodesta 2016 yhdessä Minna Kuukan kanssa, mutta ääni kuuluu jatkossakin Radio Novan taajuudella, ja Bauer Medialla Linnanahteen osaaminen on käytössä myös radiobrändien kehittämisessä. Lisäksi Linnanahde juontaa Aki Linnanahde Talk Show -podcastia, ja on sen lisäksi vahvasti näkyvillä sosiaalisessa mediassa.  Podcast aloitettiin toukokuussa 2020 ja saavutti nopeasti suuren suosion. Podcast on kuunneltavissa Podimo-palvelussa, mutta jaksot myös ovat nähtävillä videomuodossa Youtubessa. Useilla jaksoilla on yli 100 000 katsojaa ja kuuntelijaa, ja ohjelman suosituin jakso keräsi vapaassa jakelussa lähes 350 000 näyttö- ja kuuntelukertaa. Linnanahteella on Instagramissa 56 tuhatta ja TikTokissa yli 27 tuhatta seuraajaa.

 

BAKA, mediavaikuttaja, muotisuunnittelija ja rap-artisti Vitunleija

Helsinkiläinen Bakari Diarra eli BAKA on mediavaikuttaja, rap-artisti sekä muotisuunnittelija. Hänellä on yli 120 tuhatta TikTok-seuraajaa ja kymmeniä miljoonia näyttökertoja, ja hän on tehnyt TikTokissa useiden artistien hyväksi musiikkinostoja, jotka ovat nousseet trendaavaksi soundiksi. Hän on myös perustanut Vitunleija-vaatemerkin kesäkuussa 2020, joka on noussut viimeisen parin vuoden aikana ilmiöksi. BAKAa voisi kuvailla yhdeksi kotimaisen katumuodin suunnannäyttäjistä. Vitunleija-tuotteet ovat harvinaisia keräilyesineitä, koska vaatteista julkaistaan kerrallaan vain pieniä eriä, ja ne myydään nopeasti loppuun. Brändin imagoa on rakennettu erilaisilla tempauksilla yhteistyössä muiden rap-artistien kanssa. Isac Elliotin, Williamin ja Cledoksen 20min-yhteishitin lanseeraustilaisuudessa Helsingin keskustassa BAKA jakoi ilmaiseksi singleä varten suunniteltuja nimikkopaitoja.

 

Juhani Kansi, tuottaja, Yle

Juhani Kansi on ollut Ylellä töissä yli 40 vuotta. Hän saapui Yleisradiolle Rockradion alkuhämärissä ja on siitä lähtien ollut mukana tuhansissa tuotannoissa: hän on tehnyt radiota, televisiota ja nettiä toimittajana, tuottajana, päällikkönä ja esihenkilönä. Genret ova ulottuneet rockin ja popin eri muodoista kansanmusiikkiin, maailmanmusiikkin ja jazziin sekä livetuotantoihin. Kuluneen vuoden aikana hän on tuottanut Ylen radioille ohjelmasarjat Kansanmusiikin 10 käskyä ja Radio Sami Yaffa. Lisäksi hänen vastuullaan ovat Ylen etno & maailmanmusiikkisisällöt, jazz-ohjelmisto, yhteistyö Music Finlandin kanssa sekä EBU-yhteistyö World music-, Folk music- ja Eurosonic-työryhmissä. Hassisen Kone -dokumentissa Kansi oli yksi kommentoijista. Hän pyrkii etsimään sisällöistä tekstillisiä, musiikillisia ja kulttuurillisia merkityksiä, analyysia, tarinoita ja tunteita; monimuotoisuutta ja ymmärrystä eri kulttuurien välillä. Ennen radiouraa Kansi kirjoitti muun muassa Musa– ja Soundi-lehtiin. Kansi haluaa tukea ja kehittää tuottamiaan toimittajia ja kannustaa uusia sukupolvia. Tämän vuoden jälkeen hän jää ansaitulle eläkkeelle ja jättää jälkeensä valtavan aukon. Hän on aina ystävällinen ja avulias ja loputtoman kiinnostunut musiikista genrestä riippumatta.

 

Juuso Määttänen, toimittaja, Helsingin Sanomat

Juuso Määttänen on kirjoittanut musiikista yli kymmenen vuotta muun muassa Helsingin Sanomiin, Iltalehteen, Aamulehteen ja muutamiin aikakauslehtiin. Hän on erikoistunut tekemään erityisesti henkilöhaastatteluja artisteista ja musiikkimaailman ilmiöistä, ja tekee tutkivaa journalismia musiikkialaan liittyen ja kirjoittaa kritiikkejä pop-musiikista. Lisäksi hän on ollut vuosien aikana mukana esimerkiksi Emma-gaalan raadeissa (pääraati, Kriitikon valinta -raati) ja Euroviisujen Suomen ammattiraadissa. Juuso Määttäsen työssä näkyy rakkaus ja intohimo pop-musiikkiin ja halu kertoa musiikkimaailman tapahtumista. Hänen vahvuutensa on kirjoittaa suurelle yleisölle musiikkijuttuja, jotka poikkeavat perinteisestä pop-journalismista: hän kirjoittaa muusikoista henkilökuvia, jotka kertovat musiikin ja taiteen lisäksi myös kiinnostavia asioita henkilöistä musiikin takana.

 

Katri Norrlin, musiikkitoimittaja, YleX 

Katri Norrlin työskentelee YleX:llä musiikkitoimittajana ja on näkyvässä roolissa vuosittain järjestettävässä Uuden Musiikin Kilpailussa. Norrlin omaa vahvan osaamisen etenkin sosiaalisen median eri kanavissa. Hän tuottaa musiikkijournalismia Youtubessa YleX: Katri Norrlin -nimiselle kanavalle, sekä YleX:n TikTok-tilille. Sisällöillä vuodessa yli 8 miljoonaa katselukertaa. Norrlin tavoittaa nuoren kohdeyleisön ainutlaatuisella ja hauskalla tavalla, jollaista kukaan muu Suomessa ei ole aiemmin tehnyt. Katri Norrlinia kuvaillaan kunnianhimoiseksi, monipuoliseksi, rohkeaksi ja innostuvaksi alan huippuammattilaiseksi, joka tuo jatkuvasti sisällöissään ilmi musiikkimaailman uusia tekijöitä, toimijoita sekä ilmiöitä.

3. VUODEN MEDIA

Kategoriassa palkitaan media, joka on kertonut musiikkialasta tai kulttuurialasta laajemmin yleisöille kiinnostavasti ja monipuolisesti sekä nostanut esille kiinnostavia ilmiöitä tai epäkohtia, jotka kannustavat muuttamaan alan toimintakulttuuria. Ehdolla ovat:

 

Bauer Media

Bauer Median radiokanavat ovat Suomen suosituimpia ja kuunnelluimpia. Radio Nova, Iskelmä, Radio City, Basso, SuomiRäp, SuomiRock, Kasari, Top51, Classic, Radio Pooki, Podplay, paikalliskanavat ja yhtiön muut brändit tekevät Bauer Mediasta monipuolisen, valtakunnan johtavan audiotalon, joka on myös Teosto- ja Gramex -korvausten myötä merkittävä kotimaisen musiikin tekemisen ja tuottamisen mahdollistaja. Bauer Median osuus kaupallisen radion kuuntelusta on 48,3 % (krt 6kk 52-25/2023). Yhtiön tärkeänä arvona on tarjota asiakkaalle kanavakohtaisesti juuri sellaista musiikkia, jota kuulija haluaa kuunnella, ja että kotimainen media edustaa koko Suomea. Bauer Media tekee myös yhteistyötä useiden eri festivaali- ja konserttijärjestäjien kanssa, auttaa pienempiä digiaudiotoimijoita esimerkiksi myymällä mainontaa heidän jakelukanaviinsa ja tekemällä tutkimusyhteistyötä muun muassa Aalto yliopiston kanssa. Bauer Median purpose koostuu kolmesta P:stä: PEOPLE-PLANET-PROFIT. Yhtiö haluaa toimia taloudellisesti kestävällä ja kannattavalla tavalla (profit), joka mahdollistaa tärkeät vastuullisuustoiminnot liittyen erityisesti ympäristöön (Planet) ja yhteiskuntaan (People). Ympäristövastuullisuudesta kertoo mm. Baeur Median ansaitsema WWF Green Office -sertifikaatti, se että useiden studioiden sähkötarve tuotetaan omilla aurinkopaneeleilla.

 

Klangi

Klangista on tullut yksi Suomen suurimmista nuorisomedioista viimeisen vuoden aikana.  Se on moderni suomalainen hiphoppiin ja katukulttuuriin keskittyvä monimedia, joka on vuoden aikana kasvanut merkittävästi moninkertaistaen luvut viime vuoteen verrattuna. Se on tuonut uusia konsepteja suomalaiseen mediamaailmaan, kuten Blockfest TV:n ja Fresh-konseptin. Klangi on myös kasvattanut toimittajien ja sisällöntuottajien määrää runsaasti laajentuen podcastien ja videoiden tuotantoon. Sen tarkoitus on yhdistää alalla tavalla tai toisella vaikuttavat ihmiset aina musiikintekijöistä kuuntelijoihin, keikkajärjestäjistä dj:hin, toimittajiin tai muihin taustavaikuttajiin. Klangi perustettiin vuonna 2017 alunperin keskustelualustaksi, minkä jälkeen se laajeni myös mediasivustoksi. Yhteisön tarkoitus on tarjota alusta keskustelulle tai fiilistelylle muiden samanhenkisten ihmisten kanssa, verkostoitumista muiden alan henkilöiden kanssa, toimia paikkana muiden ja omien musiikkiprojektien tai tapahtumien jakamiselle sekä kutsua muita samanhenkisiä tyyppejä yhteisöön.

 

Sanoma Media Finland

Sanoma Media Finland puhuu kotimaisen musiikin puolesta ja luo ilmiöitä. Kuluneen vuoden aikana Sanoma Media julkaisi Kaiku Entertainmentin kautta n. 90 kotimaista biisiä ja kustansi Kaiku Songsin kautta n. 350 kappaletta. Sanoma Median radioiden kaupallinen osuus tavoitellussa kohderyhmässä 25–54-vuotiaat on Suomen suurin n. 46 % kaupallisesta kulutuksesta. Kaikkiaan Sanoman medioissa soitettiin tarkasteluvälillä noin 6000 uniikkia kotimaista teosta. Sanoma Median livetoiminta Nelonen Media Liven kautta saavutti tarkasteluvälillä noin 300 000 kävijää 13 eri festivaalilla, usealla risteilyllä ja muutamalla konsertilla. Yhteensä Nelonen Media Live buukkasi n. 180 yhtyettä/artistia ja täytti niillä yli 300 slottia. Kaikkiaan kerrannaisvaikutus kotimaiseen livekenttään muusikkojen, teknikkojen, tekniikantarjoajien ja muiden livealan työntekijöiden kautta on eittämättä merkittävää. Sanoma Median televisiokanavat ja striimipalvelut tavoittavat lähes viikottain musiikin äärelle n. miljoona suomalaista. Miljoonayleisöjä (yhteenlaskettuna jälkikatselu ja suora lineaari) keräävät viikoittain The Voice Of Finland, Vain Elämää, Tähdet, Tähdet ja Suomi Soi.  Lisäksi Sanoma on kehittänyt kotimaista Emma-juhlaa siten että katsojaluvut ovat vakiintuneet suuren viihdebrändin edellyttämälle tasolle. Sanoma Media on myös vuoden aikana halunnut tuoda Suomen suurimmat konsertit saavutettaviksi kaikille. Vuoden aikana se on striimannut suorana 5 stadionkonserttia ja kaksi jäähallikonserttia. Tavoitteena on tuoda suomalaisen livealan kehitys helposti saavutettavaksi ja kulutettavaksi. Kaikkiaan Sanoma Media tavoittaa viikoittain musiikin äärelle noin neljä miljoonaa suomalaista. Sanoma Media maksaa musiikkikorvauksia vuosittain n. 3000 kotimaiselle tekijälle. Uusimpina tulokkaina Kantriradio- ja Aito Iskelmä -radiot ovat tuoneet suomalaisten radioihin kantrimusiikin ja aidon kotimaisen iskelmän. Myös Helsingin Sanomien kulttuurisivujen myötä yhtiö nostaa uusia ja kiinnostavia tekijöitä esiin.

 

TikTok

TikTok on saavuttanut nopeasti supersuosion paitsi nuorten myös aikuisen yleisön parissa. Toimintansa aloittamisesta lähtien TikTok on ollut myötävaikuttamassa useisiin listamenestyksiin. TikTokilla on ollut maailmanlaajuinen vaikutuksensa musiikin ja artistien esiin nostamisessa: TikTokilla on kyky tehdä vanhasta uutta ja auttaa vanhempia listaykköshittejä löytämään uudet fanisukupolvet – usein modernilla vivahteella tai tuoreella tulkinnalla, mikä auttaa kappaleita saavuttamaan lisää kaupallista menestystä. Se on auttanut paikkansa vakiinnuttaneita artisteja löytämään yhä uusia yleisöjä tarjoamalla katalogikappaleille uutta nostetta, minkä lisäksi se on toiminut ponnahduslautana lukuisille nouseville artisteille. TikTok on myös alusta kokeiluille ja yhteistyölle. Euroviisujen finaalin jälkeen Käärijä nousi TikTokissa suosioon, mikä johti lähes 700 prosentin kasvuun videoiden luomisessa ja Käärijän pysymiseen UK:n virallisella listalla viikkojen ajan. Huomionarvoisia menestystarinoita ovat myös T-Swoopin ”Mon Ami”, El Migun ”Erilainen”, Pihlajan & Etan ”Bändäri” ja Been ”Tequilakahvi”. TikTokin sitoutuminen nouseviin artisteihin ilmenee onnistuneesta promootiosta esimerkiksi pehmoainon kappaleelle ”Haluun takas mun perhoset” ja T-Swoopin ”Mon Amille”, jotka nousivat nopeasti Suomen listan kärkisijoille. Vuonna 2023 voi jo sanoa, että monelle kaikki alkoi TikTokista.

Yle

Yleisradio Oy on Suomen valtion omistama valtakunnallinen mediayhtiö, joka harjoittaa yleisradiotoimintaa. Yle on Suomen laajin ja monipuolisin musiikkimedia – kaikille yhteinen ja jokaiselle oma. Se muodostuu kokonaisuudesta, joka tarjoaa maailman luotettavimmiksikin tituleerattuja sisältöjä. Kokonaisuus muodostuu yksiköistä, joita ovat paitsi Uutis- ja ajankohtaistoiminta, myös Urheilu ja tapahtumat, joka vastaa Ylen urheilutapahtumista ja -uutisista sekä tuottaa tapahtumia ja kehittää tapahtumakonsepteja. Ruotsinkielisestä tarjonnasta kokonaisuudessaan vastaava yksikkö on nimeltään Svenska Yle. Luovat sisällöt ja media -yksikkö vastaa seuraavista kotimaisista suomenkielisistä sisältökokonaisuuksista: asia, draama, kulttuuri, viihde sekä sisällöt lapsille ja nuorille. Teknologiayksikkö vastaa esimerkiksi ICT- ja teknisten tuotanto- ja palvelualustojen kehittämisestä ja lähetysyksikön operoinnista. Strategia ja asiakkuus -yksikkö, vastaa mm. sisältö-, media- ja palvelustrategioista. Uutis- ja ajankohtaistoiminnan yksikkö vastaa Ylen suomenkielisten uutis- ja ajankohtais- ja aluesisällöistä ja sen vastuulla on myös tuottaa saamen-, englannin-, venäjän- ja viittomakielisiä sisältöjä. Ylen monipuolinen tarjonta, UMK ja monet muut merkittävät tuotteet, kuten YleX ja lasten ja nuorten sisällöt, kiinnostavat yleisöä vauvasta vaariin. Yleisradiolla on omistuksessaan kolme televisiokanavaa, kuusi radiokanavaa, teksti-TV, mobiilisovellus sekä suoratoistopalvelu Yle Areena. Aluetoimituksia on 25 paikkakunnalla: suomenkielisiä toimituksia on 18, ruotsinkielisiä 8 ja saamenkielisiä yksi.

4. VUODEN RADIOAMMATTILAINEN

Kategoriassa palkitaan radioammattilainen, joka on innovatiivisella otteellaan vahvistanut radion roolia merkittävänä musiikkimediana ja jota ilman suomalainen musiikkielämä vaikuttaisi yleisöille, ja kenties alalle itselleenkin, köyhemmältä ja tylsemmältä. Ehdolla ovat:

Jani Kareinen, toimittaja ja tuottaja, YleX

Jani Kareinen on toiminut musiikkiohjelmien juontajana ja tuottajana lähes vuosikymmenen ajan. Hän aloitti YleX:llä osa-aikaisena juontajana iltaisin ja viikonloppuisin ja on edennyt musiikkiohjelmien tuottajaksi. Juontajana hän on karismaattinen ja nokkela, musiikkitoimittajana perinpohjainen ja musiikkiselektioissaan loistava DJ, aina ajan hermolla! Hän on lämminhenkinen ja välitön studiossa, minkä lisäksi hän tutkii ja analysoi alaansa ja sen trendejä tinkimättömyydellään ja pieteetillä. Kareinen on tehnyt Uuden musiikin X -ohjelmaa sekä perjantai-iltojen Throwbackia. Throwbackin juontajana hän on toiminut ohjelman alusta asti ja on luonut siitä mahtavan, nostalgisia biisejä vaalivan konseptin. Lisäksi hän on juontanut UMX-ohjelmaa mainion lämpimällä otteella, ja on sittemmin ottanut haltuun ohjelman tuottamisen. Hän on lempeä, järjestelmällinen ja todellinen radion ammattilainen, välittävä ja sopivan vaativa tuottaja, joka näkee potentiaalin ja haluaa tukea muita sen esiin tuomisessa. Kaiken oppimansa hän haluaa tuoda käytäntöön myös työssään. Intohimo musiikkia kohtaan kuuluu kaikessa tekemisessä, oli kyse sitten tuoreimmista UG-ilmiöistä tai vuosituhannen kovimmista bilehiteistä. Tekemisen keskiössä ovat aina kuulijat, joita hänellä riittää ympäri maan. Etenkin hänen konseptoimansa ja juontamansa Throwback-ohjelma tavoittaa viikoittain valtavan määrän kuulijoita ja kerää kerta toisensa jälkeen kiitoksia. Lisäksi Kareisen ansioihin kuuluu UMK-selostus. Hän on jo monta vuotta ollut selostamassa UMK-finaalin englanniksi, aiempina vuosina Katri Norrlinin kanssa, nyt yksin. Jani Kareiselle mikään ei ole mahdotonta. Hän luo ympärilleen ilmapiirin, jossa kokeileminen, oppiminen ja mokaileminenkin ovat sallittua ja toivottua. Hän muistaa, kenelle ja miksi ohjelmia tehdään, mutta pitää mielessä, ettei työtä tehdä oman hyvinvoinnin kustannuksella.

Jussi Mäntysaari, musiikkipäällikkö, Nelonen Media

Jussi Mäntysaari vastaa Nelonen Median yhdeksän radiokanavan musiikeista, toimii Nelonen Media Liven festareiden esiintyjiä buukkaavassa ohjelmaryhmässä, etsii biisejä Nelosen draamasarjoihin ja elokuviin sekä toimii Tähdet tähdet -ohjelman ja Emma Gaalan musiikkikoordinaattorina. Mäntysaarella on toimialaosaamista jo liki kahdenkymmenen vuoden ajalta. Ensin musiikkitoimittajana niin sähköisessä- kuin lehtimediassakin, mitä seurasi musiikkipäällikkyys eri Bauer Median kanavilla. Sieltä tie vei Spotifyn Suomen toimintojen pariin, minkä jälkeen Mäntysaari on ottanut Nelonen Median kanavien musiikkiserviisin haltuun ilmiömäisellä tavalla: vuosien aikana vastuut ja kannukset ovat kasvaneet monella eri tavalla. Hänellä on erittäin monipuolinen ymmärrys radion portfolioajattelusta ja tarjonnan kohdentamisesta eri yleisöille. Osaamista on kasvattanut monipuolinen tekeminen musiikkijournalismin puolella sekä kokemus, joka on karttunut striimibisineksen puolelta. Mäntysaaren ehdoton vahvuus on kokonaisvaltainen ymmärrys koko viihdebisineksen rakenteista, siitä mitä onnistuminen vaatii oli kyse sitten kanavista, artisteista, tapahtumista tai tv-ohjelmista. Ylivoimaisena vahvuutena ja työssä menestymisen edellytyksenä voidaan pitää sitä, että Jussi Mäntysaarella on iso palo ja rakkaus koko viihde- ja musiikkitoimialaa kohtaan. Hän on ollut aktiivisesti mukana mm mahdollistamassa Nelonen Media Liven onnistunutta festivaalikesää, TV-ohjelmien artistikattausta ja ennen kaikkea radiokanavien hyvää menestystä kohderyhmissään. Näiden välimaastoon mahtuu lukematon määrä monenlaisia hankkeita, ja talon sisäisesti hän on ensisijainen kontakti muihin alan toimijoihin. Pyyteetön halu auttaa niin kollegoita kuin sidosryhmiä ajaa Mäntysaarta työssään onnistumisten tielle. Hän on sydämellinen kaveri, joka tahtoo hyvää kaikille toimialalla toimiville eikä jätä ketään yksin avuntarpeen tullessa.

 

Marcus Sjöström, ohjelma- ja musiikkipäällikkö, NRJ / Bauer Media

Marcus Sjöströmillä on alalla yli kymmenen vuoden tausta. Hän on innostaja, joka ideoi ja tarttuu toimeen. Hän on luonut upean NRJ-jengin, joita seurataan myös radion ulkopuolella. Musiikkipäällikkönä Sjöström on vastuussa kaikesta musiikkiin liittyvästä NRJ:llä. Hän vastaa musiikkitutkimuksista, tutkimustulosten analysoinnista ja jalkauttamisesta käytäntöön. Vastuulla on myös strategisten kumppaneiden valinta, suhteiden kehittäminen ja ylläpitäminen. Sjöström on osa NRJ Finlandin johtoryhmää, joka laajemmin ohjaa ja kehittää yrityksen toimintaa. Vuoden 2022 aikana hän on ottanut vastuulleen myös NRJ;n ohjelmapäällikön tehtävät edellisen päällikön jäädessä kanavalta pois. NRJ:n formaatti perustuu hittimusiikkiin, joten Sjöströmin työhön kuuluu haistaa uudet tuulet, trendit ja hitit, minkä lisäksi hän tekee huolellista tutkimustyötä valitessaan uutta musiikkia kanavalle. Musiikkipäällikkönä toimiminen ei ole Sjöströmille vain työtä, vaan intohimo ja elämäntyyli. Omien sanojensa mukaan hän on saanut harrastuksesta itselleen ammatin, jota rakastaa ja jossa viihtyy vuodesta toiseen. Hän on tiimipelaaja, vahva sillanrakentaja ja pidetty työkaveri. Vuonna 2022 Marcus Sjöströmin ehdottomiin onnistumisiin kuului kansainvälisen NRJ Music Tour -tapahtuman tuominen ja toteuttaminen Helsinkiin loppuvuodesta. Seitsemän kotimaisen kärkiartistin lisäksi korjaamon lavalla nähtiin kaksi ulkomaista bändiä. Tapahtuma kokonaisuudessaan, sen suunnittelu, promootio ja toteutus, oli jättimenestys. Myös suuriin onnistumisiin lasketaan NRJ:n uuden ohjelmiston rakentaminen syksyllä 2022, mihin kuului muun muassa NRJ Aamu, jonka juontajina aloittivat Julianna Jokela ja Niko Saarinen. Lisäksi Sjöström oli suunnittelemassa, toteuttamassa ja jalkauttamassa NRJ:lle tehdyn markkinatutkimuksen syksyllä 2022.

 

Riikka Karjalainen, ohjelmapäällikkö, Bauer Media

Riikka ”Ritu” Karjalainen on työskennellyt radiossa vuodesta 2011 lähtien. Alkuvuosinaan hän toimi NRJ:n ja Radio Nostagian viihdeuutistoimittajana, sekä some- ja tapahtumavastaavana. Hän on myös ollut myynnin tukena sekä suunnitellut ja toteuttanut kanavien markkinointia. Karjalaisella on kokemusta myös radiojuontajan roolista, ja viimeisimpänä hän teki NRJ:lle omaa Perjantai-ohjelmaa. Vuodesta 2020 Karjalainen on toiminut Basson ja SuomiRäpin kanavapäällikön tehtävissä vastaten kummankin kanavan toiminnasta. Karjalaisen mukaan kanavia tehdään rennolla meiningillä yhdessä tiiminä ja positiivisuuden kautta. Hän kertoo esihenkilöasemassa pyrkivänsä saamaan tuloksia, kuitenkin niin, ettei mailaa puristeta liian lujaa.

 

Tapio Hakanen, musiikkipäällikkö, Yle

Tapio Hakanen on ollut mukana nostamassa YleX-kanavan alle 30-vuotiaiden kuunnelluimmaksi radiokanavaksi ja muuttamassa YleX:ää radiokanavasta moderniksi musiikkimediaksi. YleX:n kotimaisen musiikin osuutta ja musiikin erikoisohjelmien määrä on nostettu merkittävästi. Viime vuoden merkittävimpiä saavutuksia YleX:llä oli UMK:n musiikkipäällikkönä tehty työ, missä Tapio Hakasen vastuulla on ollut artistien ja kappaleiden valinta. Niiden lisäksi Hakanen on ollut vuodesta 2019 asti uudistamassa Uuden Musiikin Kilpailua, josta on tullut menestys niin yleisölle (2 miljoonaa katsojaa) kuin musiikkialalle (vuoden striimatuimmat kappaleet ja Emma-palkinnot). Näiden lisäksi YleX:llä Hakasen vastuulla ovat olleet mm YleX Läpimurto- ja YleX Otto -artistien valinta. Ylellä viimeisen vuoden aikana hän veti projektia, jossa luotiin Ylen historian ensimmäinen musiikkistrategia. Viime vuosien aikana Hakanen on yhteistyössä muiden yleläisten kanssa ollut tekemässä mm. YleX:n yhdenvertaisuustyötä ja tuomassa BBC:n 50/50-mallia Ylelle sukupuolitasa-arvon edistämiseksi. YleX:n, UMK:n ja Ylen ulkopuolella Hakasella on 30 vuotta jatkunut ja yhä menestyksekäs dj-artistiura, jonka tiimoilta hän on viimeisen vuoden aikana esiintynyt New Yorkissa, Ibizalla, Lontoossa ja Flow-festivaaleilla sekä julkaissut singlejä, jotka ovat nousseet dj-maailman arvostetun Beatportin Top 10-listoille. Näiden ohella (niin musiikkipäällikkönä kuin artistina) Hakanen käyttää aikaansa mentorointiin ja muuhun alalla nousevien talenttien tukemiseen.

5. VUODEN BRÄNDITUOTANTO TAI -YHTEISTYÖ (Yhteistyössä Sponsorointi & Tapahtumat ry)

Kategoriassa palkitaan vuoden brändiyhteistyö, joka toimii esimerkkinä siitä, että kumppanuudet ovat osa artistien, tapahtumien ja luovan alan ilmiöiden liiketoimintaa. Yhteistyössä korostuvat vastuullisuusnäkökulmat sekä luovien alojen edistäminen yhteiskunnassa. Ehdolla ovat:


Etta x R-kioski, Ämmä-aamiainen

Hyvä itsetunto antaa perustan, jonka varaan lasten ja nuorten on hyvä rakentaa elämässä pärjäämisen elementtejä. Etta x Ämmä-aamiainen on halunnut ottaa kantaa tyttöjen itsetunnon puolesta häirintää ja epätasa-arvoa vastaan. Se on myös nostanut esiin tärkeän aiheen, eli nettikiusaamisen vähentämisen konkreettisesti. Ämmä-mytologiaa sekä naisen asemaa yhteiskunnassa on käsitelty valtamediaa myöten. Kampanjakokonaisuus on ollut rohkea, sillä kampanja on voitu alusta asti ymmärtää väärin tarkoituksella tai tahattomasti. Kokonaisuuden avulla on onnistuttu saamaan huomiota ja varoja tärkeälle hyväntekeväisyyshankkeelle sen lisäksi, että se on kasvattanut R-kioskin aamupalan tunnettuutta. Tahoina mukana olivat R-kioski, Warner Music Finland, tuotantoyhtiö Digital Factory, mainostoimisto Hansdotter, mediatoimisto dentsu Finland, Suomen Lions-liitto ry, Manage Me Oy sekä viestintätoimisto OSG Communications. Budjetti on ollut merkittävä ja näkyvyys sen mukainen.

Gasellit x 3 Kaveria

Gasellit x 3 Kaveria -yhteistyöjäätelö nousi suoraan 3 Kaverin myydyimmäksi puikoksi. Sekä S-ryhmän että Keskon kauppiaat läpi Suomen ottivat uutuuden innolla vastaan, iso osa jopa hehkutti tuotetta somessa sekä myymälöissä näkyvien tuotetarrojen ja -mainosten kera. Tuotteelle tehtiin näkyvää ulkomainontaa Suomen suurimmissa kaupungeissa ja Gasellit jakoivat keikoillaan jäätelöä faneilleen. Sosiaalisen median tavoitteet ylittyivät moninkertaisesti ja yhteistyö sai ansaittua näkyvyyttä muun muassa medioiden jäätelöarvostelujen muodossa, vaikuttajien kanavissa ja some-ryhmissä. Innovatiivinen makuyhdistelmä sulatti kansan sydämet ja fanit ottivat tuotteen heti omakseen, mikä johti myyntimenestykseen. Yhtye oli tiukka siitä, että kumppani jakaa samat arvot ja on täydellinen brand match. Gasellit olivat haaveilleet omasta jäätelöstä jo vuosia ja 3 Kaveria innostui ajatuksesta lähteä tekemään historiansa ensimmäistä kaupallista artistiyhteistyötä Gasellien kanssa. Vaihtoehdoksi ei jäänyt, kuin päästää bändi puikkoihin! Gasellit ja 3 Kaveria jakavat saman arvomaailman. Semi-hyvä ei riittänyt tälläkään kertaa ja kun raaka-aineista ei tingitty, saatiin puikkoon mahdutettua aitoa makua, keinotekoisten aineiden ja e-koodien sijaan. Molempien yhteistyötahojen matka on myös alkanut ystävyydestä, joten yhteistyöllä edistettiin ystävyyttä mm. järjestämällä kilpailuja, joissa oli mahdollisuus voittaa keikkalippuja ja jäätelölahjakortteja itselle ja ystävälleen.

JVG x Helen, Hyvää energiaa jakamassa

Helenin ja JVGn yhteistyö oli osa Helenin isompaa energiasivistysteemaa, jossa ekologinen kestävyys, energia-alan vihreä siirtymä ovat keskiössä. Helenin ja JVGn viisi kuukautta kestävä Hyvää energiaa jakamassa -kampanja keskittyy nimensä mukaisesti positiivisen energian jakamiseen ihmiseltä ihmiselle. Kampanjan tarkoituksena on sekä jakaa tietoa tulevaisuuden energiasta että innostaa tulevaisuuden energiantekijöitä. Helen on myös tuottanut Ellenin energiaseikkailu -lastenkirjan, joka on kaikkien saatavilla e- ja äänikirjana, edistäen sosiaalista yhdenvertaisuutta. JVGn Jare ja Ville Galle ovat mukana äänikirjan lanseeraustapahtumassa. Koko perheen energiaseikkailutapahtumassa lapset ja vanhemmat purkavat ja lataavat hyvää energiaa. Samalla he tutustuvat energiaan hauskasti leikkien ja pelaten. Helen mahdollisti JVGn keikan taiteellisia elementtejä, joiden avulla Helen ja JVG loivat yhdessä immersiivisen keikkakokemuksen, jossa yleisö oli osa show’ta. JVG:n stadionkonsertissa yllettiin maailmanluokan tuotantojen tasolle. Stadionin tornin valaisu lasereilla sekä sen visuaalisuuden synkronointi esitykseen nähtiin ensimmäistä kertaa Olympiastadionilla. Helen nostatti JVG:n Helsingin Olympiastadionin keikan Vuodet ollu tuulisii uusiin sfääreihin xylo-rannekkeiden sekä Stadionin laservalaistuksen avulla. Yhteistyö peilaa ajankuvaa, jossa luodaan dynaaminen kokemus yleisön sekä artistin välille, konsertti liitetään ympäristöönsa immersiivisesti (laser) ja tapahtumaa raportoi tekoälyhahmo sosiaalisen median kanavissa. Luvut osoittavat, että kokemuksen piirissä oli samanaikaisesti toivottu määrä yleisöä jokaisessa kanavassa.


Samsung Music Galaxy x Isac Elliot

Ainutlaatuisia musiikkielämyksiä nuorille tarjoava musiikkiohjelma Samsung Music Galaxy herätti laajasti mielenkiintoa kohderyhmän keskuudessa. Ensimmäinen kampanja toteutettiin Isac Elliotin kanssa ja se vahvisti tutkitusti mielikuvaa Samsungista brändinä. Samsung Music Galaxy -konseptissa haluttiin yhdistää ainutkertaisuus, elämyksellisyys ja musiikki tavalla, joka vetoaa nuorten kohderyhmään. Yhteistyö Isac Elliotin kanssa vahvisti tutkitusti Samsungin brändimielikuvaa nuorten keskuudessa ja 96 % tapahtumaan osallistuneista toivoo Samsungin jatkavan Music Galaxy -konseptia tulevaisuudessa. Monikanavaisen ja visuaalisesti näyttävän kampanjan tavoittavuus (reach) oli yli 3.5 miljoonaa ihmistä. Kolmeen keikkaan huipentunut Music Galaxy tarjosi voittajille ainutlaatuisen mahdollisuuden päästä lähemmäs artistia kuin yleensä. Toteutus tavoitti laajasti kohderyhmänsä (15–25-vuotiaat) ja sai tuhansia osallistumisia kilpailuun. Kampanja on tarkoitus toistaa vaihtuvien artistien kanssa, ja mahdollistaa nuorille yhä useampia ainutlaatuisia musiikkielämyksiä ja keikkakokemuksia, joihin heillä ei välttämättä muuten ole mahdollisuuksia. Yhteistyöllä Samsung on halunnut tarjota nuorille unohtumattomia elämyksiä mutta samalla tukea artisteja, ja antaa heille alusta kokeilla jotain täysin uutta ja normista poikkeavaa. Kampanja ja tapahtumat suunniteltiin tiiviisti artistin kanssa, mikä antoi myös artistille taiteellisen vapauden toteuttaa luovaa visiotaan.

 

Savonlinna Opera Festival x Lumme Energia

Savonlinnan Oopperajuhlat ja Lumme Energia aloittivat pitkäjänteisen sponsorointiyhteistyön tammikuussa 2023. Oopperafestivaalin ja energiayhtiön kumppanuuden tavoitteena oli molempien arvoja korostava toiminnallinen yhteistyö perinteisen logonäkyvyyden sijaan. Brändiyhteistyössä kansainvälisesti merkittävä Savonlinnan Oopperajuhlat ja Lumme Energia vievät yhdessä festivaalin kohti hiilineutraaliutta. Kumppanuuden aikana Oopperajuhlat laskee hiilijalanjälkensä Lumme Energian avulla ja luo konkreettiset stepit hiilineutraaliksi oopperafestivaaliksi. Osana matkaa hiilineutraaliksi tapahtumaksi Savonlinnan Oopperajuhlille myönnettiin heinäkuussa 2023 Ekokompassi- ja Sustainable Travel Finland -merkit. Lumme Energia ja Savonlinnan Oopperajuhlat ovat brändeinä toisilleen luontevat kumppanit. Kummankin brändi-identiteetissä korostuvat intohimo omaan osaamiseen, oivaltavuus, vastuullisuus ja leikkimielisyys. Molemmat ovat tuoneet omissa kanavissaan vastuullisuuden filosofiaansa esiin ja pyrkineet näin inspiroimaan Oopperajuhlien koko organisaation ja yleisön pieniin ja suuriin konkreettisiin toimenpiteisiin taiteilijoita myöten. Hyvänä esimerkkinä oli heinäkuussa Lumme Energian kanavissa julkaistu Waltteri Torikan haastattelu, jossa taiteilija kertoi omasta suhteestaan vastuulliseen kuluttamiseen ja omiin arjen valintoihinsa. Yhteistyö etenee syksyn aikana Oopperajuhlien hiilijalanjäljen laskentaan ja konkreettiseen toimintasuunnitelmaan, jonka jälkeen hiilineutraaliuden tavoiteaikataulu julkaistaan.

YLEINEN

Alla on listattuna vuoden media-kategoriat ja kategorioiden palkintoehdokkaat. 

1. VUODEN TUKIPILARI

Vuoden tukipilari on henkilö, joka jaksaa tukea muita ja joka haastavissakin tilanteissa pitää hyvää henkeä ja positiivista ilmapiiriä yllä, edesauttaa turvallista ja tervettä työkulttuuria ja käyttäytyy ystävällisesti ja kunnioittavasti kaikkia kohtaan. Ehdolla Vuoden tukipilariksi ovat:

Maria Silvasto, tapahtumavastaava, Helsingin Rock and Roll Oy

Maria Silvasto on osa Helsingin Rock and Roll Oy:n tapahtumatiimiä. Hänen luotsaamansa tiimi tekee töitä tapahtumissa, joista nimekkäimmät ovat Provinssi, Tuska, Ruisrock ja Pori Jazz. Näissä tapahtumissa he vastaavat erilaisin kokonaisuuksin tapahtumien ravintolatoiminnoista. Hänen työssään korostuvat mm. työhyvinvointi, tasa-arvoisuus, kommunikaatio ja tiimityöskentely. Silvasto pyrkii aina siihen, että vaikka työ on hektistä, vaativaa ja koettelevaa, on kaikille oltava aikaa ja tilaa. Hän välittää todella tiiminsä jaksamisesta ja kannustaa avoimeen kommunikaatioon. Hänen suurin tehtävänsä on auttaa tiimiä eteenpäin ja tekemään parhaansa omassa työssään. Silvaston luotsaamalla pienellä ydintiimillä saadaan aikaan isoja kokonaisuuksia ja taustatuki sadoille ammattilaisille toteuttaa merkityksellistä ja tuloksellista ravintolatoimintaa haastavissakin olosuhteissa. Hän nauttii taka-alalla olemisesta ja siitä, että pystyy mahdollistamaan tapahtumien toteutumisen. Silvasto on helposti lähestyttävä kollega, esihenkilö ja yhteistyökumppani. 

 

Matti Myllyaho, Associate Show Producer, Yle & UMK

Matti Myllyaho on 27-vuotias show-tuottaja ja työskentelee Yleisradiolla. Myllyaholla oli vetovastuu operatiivisesta yhteistyöstä artistien ja levy-yhtiöiden kanssa vuoden 2023 UMK:ssa. Hän toimi artistien kontaktihenkilönä aina castingeista treeneihin ja livelähetyksiin. Samalla hän huolehti artistien hyvinvoinnista ja pyrki mahdollistamaan myös taustajoukkojen luovuudelle parhaat mahdolliset olosuhteet ja intohimoisen ilmapiirin. Hän oli mukana myös luovassa suunnittelussa Käärijän “Cha Cha Cha” -esityksessä, sekä päätyi yllättäen myös itse mukaan tanssijaksi kyseiseen esitykseen. Myllyahon rooliin kuuluu myös ”Musiikkidiplomatia” suhteessa EBU:uun ja BBC:hen, sekä yhteistyön suunnittelu ja toteutus muiden EBU:n mediayhtiöiden kanssa. Euroviisuissa oli vuonna 2023 yhteensä 37 maata. Tässä ”Head of Delegation” -yhteisössä Mylllyaho oli porukan nuorin. Ennen Yleä Myllyaho työskenteli Suomen Ulkoministeriössä – musiikkiviihteen ja kansainvälisten suhteiden yhdistäminen on siis nykyisessä työssä tapahtunut. Myllyahon toimenkuva on monipuolinen ja hän arvostaa suuresti kollegoitaan. Hän on ystävällinen, avulias, pitkäpinnainen, todellinen ammattilainen sekä artistin ja tiimin tukipilari. 

 

Semira Ketroussi, A&R Manager, Elements Music 

Semira Ketroussi toimii Elements Musicin A&R-managerina, niin kotimaisella kuin kansainväliselläkin puolella. Alalla hän on toiminut täysipäiväsesti vuodesta 2015 lähtien, aloittaen uransa ensin Music Finlandin vientitiimissä, ja vuoden 2019 alusta lähtien Elements Music -musiikkikustantamon kustannuspuolen A&R:nä työskennellen Elements Musicin laulunkirjoittaja- ja tuottajarosterin kanssa. Vuoden 2023 aikana Elements Music julkaisi BÄMÄ-kollektiivin ”Kaiken takana on bämä” -singlen, joka oli vasta-argumentti ja kannanotto suomiräpissä esiintyviin misogynistisiin sanoituksiin. Ketroussi toimi julkaisun A&R:nä. Hän painottaa työssään tekijä- ja ihmislähtöisyyttä, ja on tunnettu tekijäkentällä empaattisesta otteestaan. Hän pyrkii luomaan inklusiivisempaa, vastuullisempaa, kansainvälisempää ja tasavertaisempaa musiikkialaa, mikä on hänelle intohimon asia. Ketroussi on myös yksi PROD BY ME -mentorointiohjelman perustajajäsenistä. PROD BY ME on naisille, muun- ja transsukupuolisille suunnattu puolen vuoden mittainen kuusi lähiopetuskertaa sisältävä tuottajakurssi, jonka tarkoituksena on luoda Suomeen entistä monimuotoisempaa musiikkituottajakenttää. Hän toimii myös Luovat Ry:n valtuuskunnassa, vierasluennoijana eri musiikkikouluissa sekä useampana vuonna osana Teoston suositun Top 20 Future Hitmakers -kurssin valitsijaraatia. Ketroussi pitää ääntä musiikkialan naisten puolesta ja edistää alan yhdenvertaisuutta. Ketroussi on henkilö, joka ehtii aina kaikkialle ja sittenkin hänellä on aikaa pysähtyä kuuntelemaan kollegoita. Hän on luotsannut hienosti BÄMÄn nopeaa uraa eteenpäin ja raivannut yhdessä sen jäsenten kanssa tilaa musiikkialan feminismille.

 

Ulla Haukatsalo, hallintokoordinaattori, Musiikin edistämissäätiö

Ulla Haukatsalo toimii Musiikin edistämissäätiössä hallintokoordinaattorina. Hänen työnsä painottuu erityisesti apurahojen ja hakemusten operatiiviseen toimintaan, neuvontaan sekä toimikunnassa työskentelyyn. Haukatsalo toimii esittelijäsihteerinä muun muassa MES:n äänitetuotannon, elävän musiikin- sekä markkinointi- ja vientituen toimikunnissa.  Haukatsalo on rautainen ammattilainen: ystävällinen, positiivinen, kunnioittava ja hoitaa työnsä briljantisti. Hänessä korostuvat ystävällisyys ja kunnioittava asenne jokaista kohtaan, asemaan ja titteliin katsomatta. Haukatsalo kohtaa ihmiset silmiin katsoen ja heitä kunnioittaen. Musiikin edistämissäätiö on huikea näköalapaikka Suomen musiikkikenttään. Ullan yli 30-vuotinen työskentely musiikin apurahamaailmassa on näyttänyt hankkeiden ja hakijoiden kautta niin mahtavat onnistumiset kuin pettymyksetkin. Joskus tuki ei ole pelkästään myönteinen tai kielteinen apurahapäätös, yhtälailla henkinen ’tsemppaus’ ja neuvot ovat hakijalle tärkeitä tukia. Ullan työssä parasta antia on onnistunut hanke ja hakijan kiitoksen sanat: ”Ilman MES:n tukea hanketta ei olisi ollut mahdollista toteuttaa”.

 

Visa-Matti Uimonen, hanke- ja talouskoordinaattori, Music Finland

Visa-Matti ”Visu” Uimonen on toiminut Music Finlandin hanke- ja talouskoordinaattorina yli seitsemän vuoden ajan ja siirtyy talouspäällikön tehtäviin lokakuussa 2023. Yhtenä suurena vastuualueena Uimosella on ollut mm. Music Finlandin vientitukien suunnittelu ja hallinnointi sekä Music Finlandin talouden hallinnointi ja prosessien kehitys. Visa-Matti Uimonen kehitti Music Finlandin uudet vientituet (Projektituki, Strategiatuki ja Fast Track), jotka lanseerattiin syksyllä 2022. Uusien tukimuotojen avulla Music Finland pystyy tukemaan taloudellisesti kotimaisten musiikinviejien kuten artistien, biisintekijöiden, labeleiden, managementtien ja kustantajien kansainvälistymistä. Uudistuksessa on onnistuttu huomioimaan genrejen ja alan osaajien monimuotoisuus laaja-alaisesti sekä yhdenvertaisuus valintoja tehdessä. Elokuun 2022 ja elokuun 2023 välisenä aikana Uimosen läpi on kulkenut noin 300 tukihakemusta ja rahaa on myönnetty ulkomailla tapahtuviin kiertueisiin, markkinointitoimenpiteisiin, kirjoitusmatkoihin ja strategisiin toimenpiteisiin yli 400 000 euroa. Lisäksi Uimonen on mukana Musiikin edistämissäätiön Markkinointi- ja vientitukityöryhmässä Music Finlandin edustajana. Intohimoisena musiikkidiggarina ja ammattimuusikkonakin toiminut Uimonen tuntee hyvin kaikki genret popista ja rockistä metalliin sekä jazzista ja kansanmusiikista taidemusiikkiin. Hän on asiakaslähtöinen, ymmärtäväinen ja nopeasti reagoiva asiakaspalvelija, joka auttaa kansainvälistyviä alan ammattilaisia tasavertaisesti ja onkin kaikkien kansainvälistä uraa tavoittelevien ja tekevien paras ystävä ja tukipilari, kun rahallista tukea kaivataan. Tukipilari siis sanan varsinaisessa merkityksessä.

2. TULEVAISUUDEN SUUNNANNÄYTTÄJÄ

Kategoriassa palkitaan henkilö, joka on poikkeuksellisella ja ennakkoluulottomalla tavalla edistänyt musiikkialan tulevaisuutta, innostanut muita ja luonut uudenlaisia tapoja toimia. Ehdolla ovat:


Emil Tiukkanen, Promotion Manager, Warner Music Finland

Emil Tiukkanen on toiminut Käärijän promootiohenkilönä vuoden 2021 alusta alkaen. Hän on ollut osana artistin ydintiimiä koko Uuden Musiikin Kilpailun ja Euroviisujen ajan, sekä osana rakentamassa artistin brändiä ja imagoa. Euroviisuissa Käärijä saavutti historiallisen menestyksen sijoittumalla toiseksi suomenkielisellä kappaleella ja voittamalla yleisöäänestyksen selkeästi. Käärijä on ensimmäinen artisti joka on yltänyt Spotifyn maailman Top 50 -listalle sijalle 7. suomenkielisellä kappaleella. Euroviisuissa kuultu kilpailukappale ”Cha Cha Cha” rikkoi myös päiväkohtaisen striimiennätyksen Suomessa 469 000 striimillä. Kappale rikkoi myös huiman 100 000 000 striimin rajan elokuussa vain 7 kuukautta kappaleen julkaisusta. Kaiken takana on hyvä tukijoukko ja Tiukkanen oli vahvasti mukana siinä. Tiukkanen piti ihailtavasti paletin kasassa Käärijän jättimäisen suosion räjähdyksen keskellä. Tiukkasen artistirosterissa Warner Musicilla ovat mukana myös mm. AHTI, Erin, Faija, Hesaäijä, Mikko Harju, Pasi ja Anssi, Pikku G ja Pyrythekid. Hän on aina positiivinen, tarttuu toimeen ja on valmiina auttamaan. Hänessä ei näy väsymys ja jälki on priimaa.  Tiukkanen on nuori ja innovatiivinen tekijä jolla pysyy monta lankaa käsissä. Hän on ihana ihminen ja tarkka työstään.


Konsta Viipuri, Production Manager, Fullsteam Agency

Konsta Viipuri toimii Fullsteam Agencylla tuotantopäällikkönä kotimaisten artistien kanssa. Lisäksi hän toimii KUUMAA-yhtyeen kiertuemanagerina. Näiden lisäksi hän on osakkaana ja label managerina Överdog-pienlevy-yhtiössä. Ennen Fullsteam Agencya Viipuri on työskennellyt Sun Effects Oy:lla, Euroopan Komissiossa ja Nelonen Media livellä. Ajanjaksolla elokuu 2022–elokuu 2023 Viipuri tuotti keikkoja 260 kappaletta 25 eri artistille ja KUUMAA:n kiertuemanagerin roolissa teki keikkoja 81 kappaletta. Levy-yhtiönsä kautta Viipuri julkaisi yli 50 kappaletta. Esimerkkejä artisteista, joiden keikkatuotantoja Viipuri on tehnyt viimeisen vuoden aikana: KUUMAA, Paperi T, Robin Packalen, Lauri Haav, Lili & Luna, GADA. Hänen työskentelytapansa on artistiläheinen ja välitön. Hän on aina iloinen ja energinen. Hänellä on kova halu muuttaa musiikkialaa monimuotoisemmaksi ja työtapoja terveellisemmäksi. Viipurin työssä näkyy monitahoinen lähestyminen musiikkialaan. Häntä näkee paljon itse kentällä ja keikoilla, on itse tien päällä artistien kanssa ja uskaltaa antaa palautetta jos kohtaa epäkohtia. Läheinen työskentely jo paikkansa vahvistaneiden koko kansan artistien kanssa sekä uudempien nousevien nimien parissa.


Leevi Mäkinen, Artist Manager, PME Management

Leevi Mäkinen on ALMAn, Ege Zulun ja TIPPAn manageri. Lisäksi vahvasti mukana JVG-managementissa live-puolen osalta. Hänen työskentelynsä ytimessä ja kaiken lähtökohtana toimivat musiikki sekä artisti itse. Hänen ansioitaan kuluneella kaudella ovat olleet ALMAn toinen, Time Machine -nimeä kantava albumikampanja kansainvälisellä ja kotimaisella markkinalla, sekä Ege Zulun Oi maamme Helsinki -levyn julkaisu ja sitä seurannut kasvu maamme puhutuimmaksi live-esiintyjäksi. JVG:n osalta toteutui mittava Syvään Päätyyn Tourin kiertuemanagerointi. 15 festivaaliesiintymisen rupeama päättyi loppuunmyytyyn Olympiastadion-keikkaan elokuussa 2023. TIPPA puolestaan on alkanut pitkän tauon jälkeen julkaista uutta musiikkia, joista ensimmäisenä kahtena näytteenä toimivat yhdessä JVG:n ja Joe L:n kanssa julkaistut biisit. Kollegana Mäkinen pitää muiden puolia säilyttäen asiallisen energian ja lähestymistavan tilanteesta riippumatta. Hänen ainutlaatuinen intressinsä uusiin prosesseihin, mielenkiintoisiin ihmisiin, kontakteihin ja artistien kehittämiseen on rajaton. Hän on taatusti edistänyt jokaisen rosterinsa artistin uraa tavalla tai toisella. Mäkinen todistaa projekti projektilta olevansa arvokas voimavara mihin tahansa yhteisöön. Hän osoittaa ehdotonta luottamusta ja pitää kiinni sovitusta. Hänen rauhallinen ja kärsivällinen auransa takaa artisteille optimaalisen paikan kehittää itseään.


Melina Korvenkontio, toimitusjohtaja, Marmori Entertainment

Melina Korvenkontio on yksi Marmori Entertainmentin perustajista sekä yrityksen toimitusjohtaja. Yritys tarjoaa manageripalveluita, luovaa suunnittelua, brändikonsultaatiota, yhteisönrakennusta ja tarinankerrontaa artisteille, brändeille ja vaikuttajille. Korvenkontion työskentelytapa on hyvin ihmislähtöinen ja arvopohjainen. Korvenkontio on muuttanut tapaa, jolla näemme johtajuuden ja monimuotoisuuden vaikutuksen musiikin bisneksessä. Hän on tehnyt jo nyt omalla työllään pysyvän jäljen alan työympäristössä, edustaen Suomen menestyneimpiä tuottajia, lauluntekijöitä ja artisteja sekä osoittaen että rakastava johtajuus ja rohkeat päätökset voivat muokata yrityksen kulttuuria ja menestystä. Hän on vahva esikuva nuorille monikulttuurisille nuorille ammattilaisille ja naisille, jotka tasapainottelevat vaativan työn ja äidin roolissa. Korvenkontio yhdistää äärimmäisen rikkaasti inhimillisyyden ja johtajuuden. Hänen kuuntelutaitonsa ja avoimuutensa luovat ympäristön, jossa jokainen tuntee olonsa kuulluksi ja turvalliseksi. Korvenkontiolla on kyky tasapainoilla Suomen menestyneimpien tuottajien keskiössä tuoden lisäarvoa heidän työtapoihinsa ja edistää jokaisen tuottajan & lauluntekijän omia toiveita. Hänen edustamiinsa tekijöihin ovat lukeutuneet mm. Antti Riihimäki, Joonas Angeria, Kalle Keskikuru, Matti Mikkola, Eppu Kosonen, Eva Louhivuori ja Lilli Loiri-Seppä ja Marmori Entertainmentin edustamiin artisteihin Sexmane, Victor Nordis ja Papipike. Hänellä on äärimmäisen luonteva lähestymistapa kommunikoida, ja hänellä on aina ollut tavoitteena luoda siltoja suomalaisen ja kansainvälisen musiikkikentän välille. Toimitusjohtajan roolissa Korvenkontio pyrkii määrittämään, miltä suomalaisuus näyttää ja kuulostaa, sillä tulevaisuuden Suomi on monimuotoinen.


Veera Hjerppe, Marketing Manager, Universal Music Finland

Veera Hjerppe on Universalin avainpelaajia, uudistaja ja rohkea toimeen tarttuja. Veera on perustanut Universal Musicille yhdenvertaisuustyöryhmän, ajaa vähemmistöjen oikeuksia musiikkialalla ja kouluttautuu aiheen tiimoilta jatkuvasti. Hän haastaa rakenteita ja tulee varmasti muuttamaan alan suuntaa. Hän on nuori, todella lupaava A&R, jolla on uskomaton osumatarkkuus, ja joka haastaa rohkeasti syvään uurrettuja rakenteita ja toimii yhteisen hyvän puolesta. Hjerppen edustamia artisteja ovat muun muassa BESS, VIIVI, Samu Haber, Robin Packalen, Vilma Alina, Ursus Factory ja Tomi Saario. Hänen edustamilleen artisteille on kertynyt kuluneen vuoden aikana yhteensä yli 150 miljoonaa striimiä. Universal Musicin kotimaisen puolen radioprosentti on noussut kahdessa vuodessa 20% ja hänen työllään on ollut tähän iso vaikutus. Iso onnistuminen on ollut mm. BESS, joka voitti neljä Emma-palkintoa ja saavutti kaikkien aikojen pisimpään radioykkösenä olleen biisin Suomessa (19 viikkoa). Viiville ja Robinille Hjerppe taas ideoi “Ihana Kipu” -kappaleen Tiktok-kampanjan, joka teki kappaleesta hitin jo ennen julkaisua. Kappale rikkoi vuosikymmenen striimiennätyksen (341 000 striimiä vuorokaudessa). Hjerppen edustama Samu Haber taas julkaisi “Pelastetaan maailma” -levyn, joka rikkoi CD-myyntiennätyksen 2020-luvulla Suomessa.

3. VUODEN VIESTINTÄ- JA MARKKINOINTIHENKILÖ

Kategoriassa palkitaan henkilö, joka on omalla toiminnallaan edistänyt artistien, tekijöiden, tapahtumien, julkaisujen tai koko musiikkialan menestystä. Ehdolla ovat:

 

Anne Heikkonen, markkinointipäällikkö, Nelonen Media Live

Anne Heikkonen on tehnyt pitkän uran tapahtuma-alalla markkinoinnin puolella. Suurimpana saavutuksena vuoden aikana onnistuneet markkinointikokonaisuudet kesällä 2023 järjestetylle 14 musiikkifestivaalille ja tapahtumalle, joista esimerkkinä festarikesän startannut Rockfest Hyvinkäällä, joka keräsi lähes 50 000 kävijää, sekä hienosti onnistuneet Himos Juhannus, Suomipop Festivaalit Jyväskylässä ja Oulussa, Tikkurila Festivaali, Tammerfest ja Kuopiorock sekä uutena Gettomasan järjestetty konsertti Jyväskylässä Suomipop Festivaalilla. Hän johtaa Nelonen Media Livellä 13 festivaalin markkinointia. Näitä ovat Rockfest, Raumanmeren Juhannus, Himos Juhannus, Tahko Juhannus, Iskelmä Festivaali Pori, Iskelmä Festivaali Himos, Jysäri, Wanaja Festivaali, Suomipop Festivaali Jyväskylä, Suomipop Festivaali Oulu, Tammerfest, Tikkurila festivaali ja Kuopiorock. Hän on idearikas, täsmällinen ja selkeä ja hallitsee upeasti isoja kokonaisuuksia samanaikaisesti ja suhtautuu työhönsä ja alaan intohimolla. Heikkonen johtaa Nelonen Media Liven digitiimiä vahvalla otteella. Laadukas jälki näkyy suuren tapahtumamäärän hallinnoinnissa, some-asiakaspalvelussa, artistisisällöissä, videotuotannoissa ja yhteistyökumppanuuksissa. Hänen kanssaan työnteko on rentoa ja hauskaa, ja hän ottaa kaikki huomioon.

 

Jaana Kapanen, Marketing Manager, Warner Music Live

Jaana Kapanen vastaa Suomen suurimman kotimaisen ohjelmatoimiston Warner Music Liven markkinoinnista. Kuluneena vuonna hän on vastannut useamman kiertueen ja konsertin markkinoinnista, mm. Antti Tuiskun Bailantai, johon tehtiin yhteistyössä HSL:n kanssa, Kaija Koon Superstadion, jossa tehtiin yhteistyötä Voimisteluliiton kanssa sekä Käärijän jäähallikeikka, jossa Käärijän bolero jäädytettin Jäähallin kattoon. HSL-yhteistyö sai erittäin positiivisen vastaanoton ja se palkittiin Spot Awardseissa Vuoden kulttuurisponsoritekona. Tämä oli ensimmäinen kerta, kun musiikkipuoli voitti missään kategoriassa. Kaija Koon Superstadion taas oli ensimmäinen kerta kun musiikki yhdisti voimansa kokonaisen lajiliiton kanssa. Mukana oli 400 naisvoimistelijaa. Muita Kapasen markkinoimia keikkoja ovat olleet mm. Michael Monroen Jäähalli-keikka, Suvi Teräsniskan Nokia Arena -keikka, Antti Tuiskun Mayhem-areenakiertue, J. Karjalaisen Jäähallikeikka, Ida Paul ja Kalle Lindrothin Jäähallikeikka ja Tehosekoittimen Jäähallikeikka. 

Saara Everi, Head of Marketing & PR, PME Records

Saara Everi vastaa indie-levy-yhtiö PME Recordsin artistien markkinoinnista ja promootiosta tiiminsä kanssa. Everin rosteriin kuuluvat mm. Gettomasa, Costi, Lauri Haav, Ege Zulu, Rosa Coste ja Päkä. Everin toimintatavat ovat ehdottoman artistilähtöisiä, reiluja ja rentoja. Viimeisen vuoden aikana tapahtunut mm. Gettomasa 2022 Spotifyn toiseksi kuunnelluin artisti ja vuoden myydyin albumi, kaksi julkaisupäiväkohtaista striimiennätystä vuonna 2023: Costi – Maailman ympäri (259 855 striimiä) ja Gettomasa – Meit ei oo (271 393 striimiä). Everi oli isossa roolissa breikkaamassa Costia ja Ege Zulua. Hän on älykäs, empaattinen, hauska ja innovoiva. Hän osaa kuunnella jokaisen artistin tarpeita, ja tehdä toimiva PR-suunnitelma sen perusteella. Super cool, kiltti ja avulias, osaava ja ammattitaitoinen, tunnollinen, muttei stressikone, herättää luottamusta. Everi on aktiivinen musiikkialalla ja ottaa osaa moneen projektiin. Hän oli esimerkiksi tänä vuonna Suomen Euroviisu-tuomaristossa. Nousujohteisella PME:llä liikevaihto oli vuonna 2022 n. 1,1 miloonaa ja ennuste vuodelle 2023 on n. +50 %, eli 1,5 miljoonaa, josta äänitemyynnin osuus n. 90 % (eli 1,3M €).

Teea Kasurinen, Marketing Manager, Universal Music Finland

Teea Kasurinen on Universal Music Finlandilla työskentelevä kovan luokan pr-ammattilainen, jolla on hallussa laaja kuva ja ymmärrys kansainvälisestä bisneksestä ja virtauksista. Kasurinen suunnittelee markkinointia todella artistilähtöisesti ja toteuttaa sitä päämäärätietoisesti, järjestelmällisesti ja artistin hyvinvoinnista tinkimättä. Artistirosteri kattaa satoja erilaisia artisteja, mikä osoittaa kykyä operoida genrerajoista riippumatta. Kasurinen on ollut merkittävässä roolissa mm. Evelinan imagon luomisessa ja Lewis Capaldin, Billie Eilishin, Ice Spicen ja Sam Smithin menestyksen luomisessa Suomessa. Hän on TikTok-aikakauden pirstaloimassa ja haastavassa kansainvälisten artistien murrosvaiheessa pyrkinyt ja pystynyt onnistuneesti kasvattamaan ja breikkaamaan TikTokin kautta trendaamaan lähteneitä uusia artisteja palvelun ulkopuolella radioissa, Spotify-soittolistoilla ja vaikuttajien kesken (esimerkit mm. Mae Stephens, d4vd). Takana Universalilla on menestyksekäs kahdeksan vuoden ura, joka on huomioitu vuonna 2020 myös 20 Under 30 -nimityksellä. Hän on ihmisläheinen, empaattinen ja helposti lähestyttävä, ja hänestä huokuu aito innostus edustamaansa alaa ja artisteja kohtaan. 

Tommi Saarikoski, Marketing Manager, Sony Music Finland

Tommi Saarikoski on työskennellyt 10 vuotta Sony Music Finlandilla kotimaisten artistien markkinoinnin parissa. Tänä aikana hän on tehnyt yhteistyötä yli 50 artistin tai yhtyeen kanssa, joihin viimeisen vuoden ajalta kuuluvat mm. Haloo Helsinki!, Portion Boys, pehmoaino, Ville Veikko, Paleface ja Pihlaja. Viimeisen vuden aikana Saarikoski on vastannut yhtensä 26 artistin, 53 singlen, 8 albumin ja 3 EP:n markkinoinnista ja viestinnästä. Saarikosken tärkeimpiä arvoja työssään on “Aina artisti ensin” -periaate. Hän omistautuu artisteilleen kunnioittavalla tavalla ja on todellinen tukipilari monelle. Saarikoski on muut huomioonottava, äärimmäisen pedantti sekä hoitaa kaikki työt viimeisen päälle. Hän ei tee itsestään numeroa, mutta hänen työnsä jälki näkyy pitkälle. Saarikoski tulee toimeen kaikkien kanssa ja on erittäin luotettava henkilö työyhteisössä, mistä kertoo myös se, että hänet on valittu useampana vuotena peräkkäin Sony Musicin työsuojeluvaltuutetuksi. Saarikoski on ollut tiiviisti rakentamassa kuluneen vuoden aikana artistimenestyksiä, joista koko kansan tunnettavuuten on noussut yhtye Portion Boys. Yhtyeen musiikkia on kuunneltu pelkästään Spotifyssa yli 165 miljoonaa kertaa, näin ollen tehden heistä kiistatta yhden Suomen suosituimmista bändeistä. Saarikoski on ollut myös mukana tekemässä pehmoainon läpilyöntiä TikTokista listaykköseksi sekä kaikkien suurimpien festareiden päälavoille. 

4. VUODEN JÄRJESTÖVAIKUTTAJA

Kategoriassa palkitaan näkemyksellinen ja rohkea järjestön työntekijä tai järjestöaktiivi, joka on edistänyt työssään paitsi sidosryhmänsä ja jäsentensä myös koko musiikkialan – tai laajemmin kulttuurialan – asemaa yhteiskunnassa. Ehdolla ovat:

Heli Lampi, viestintäjohtaja, Music Finland

Heli Lampi luotsasi varmalla otteella Music Finlandia vt. toiminnanjohtajana muutosvaiheessa, jolloin järjestö kirkasti toimintansa suuntaa voimakkaasti muuttuneessa toimintaympäristössä. Hänet tunnetaan yhteistyökykyisenä ja organisaatiolleen omistautuneena toimijana, joka rakentaa taitavasti verkostoja, pyrkien eroon totutuista kaavoista kohti innovatiivisia ratkaisuja. Heli on vastuuta kantava ja pidetty esihenkilö, joka on vetänyt Music Finlandissa niin viestinnän, tutkimuksen kuin kansainvälistymisen tiimejä.Viime vuoden aikana Lampi ideoi ja käynnisti uuden, kestävään kehitykseen ja lähialueyhteistyöhön rakentuvan ”Northern Connection” -hankkeen, joka tuo pohjoismaiset ja skotlantilaiset nykymusiikkitoimijat yhteen tulevina vuosina. Hänen pitkän työuransa ytimessä on aina ollut suomalaisen kulttuurin kansainvälistäminen. Hän edistää suomalaista musiikkivientiä toimimalla tehokkaasti erilaisissa verkostoissa ja vaikutuskanavissa sekä kotimaassa että kansainvälisellä kentällä.

Matti Numminen, toiminnanjohtaja, Avate ry

Matti Numminen on työskennellyt lokakuusta 2022 Avate Audiovisuaalisen alan tekijät ry:n toiminnanjohtajana. Verrattain lyhyessä ajassa hän on nostanut käsikirjoittajien, näyttelijöiden ja ohjaajien tekijänoikeusjärjestön laajempaan tietoisuuteen ja tehnyt liiton edunsaajien tilannetta näkyvämmäksi erityisesti tekijänoikeuskysymysten osalta. Numminen on tehnyt väsymätöntä jalkatyötä luodessaan uusia suhteita ja hyödyntäessään laajaa verkostoaan edunvalvonnan tueksi. Hänen ponnistelujen seurauksena Avate on noussut varteenotettavaksi asiantuntijajärjestöksi suomalaisella av-alalla ja tekijänoikeuskentällä. Nummisen työhistoriassa yhdistyy laaja taidekentän ymmärrys. Hän on kulkenut teatterin ja tanssin kautta kirjallisuuden pariin, josta hän siirtyi työskentelemään av-alalle. Hänen monipuolinen kokemuksensa näkyy työotteessa, joka pyrkii purkamaan taidelajien välisiä siiloja ja rakentamaan vahvaa yhteistyötä elinvoimaisemman kulttuurielämän kehittämiseksi. Numminen on sosiaalisesti taitava ja tarkkasilmäinen fasilitaattori, jonka kanssa on miellyttävää työskennellä. Hän arvostaa erilaisia näkökulmia ja pyrkii kuulemaan tasapuolisesti kaikkia osapuolia. Kriittisenä ajattelijana hän haastaa myös omaa ajatteluaan ja argumentaatiotaan pyrkien mahdollisimman avoimeen ja läpinäkyvään vaikuttamiseen ja päätöksentekoon. Marginaalit ja vähemmistöt ovat aina olleet Nummiselle läheisiä. Vähemmistökysymysten eteen hän tekee vapaaehtoistyötä muun muassa Helsinki Pride yhteisön hallituksen jäsenenä.

 

Sami Kerman, toimitusjohtaja, Tapahtumateollisuus ry

Sami Kerman on Tapahtumateollisuus ry:n toimitusjohtaja. Hän vastaa järjestön edunvalvonnan ja vaikuttamistyön sekä järjestön toiminnan ja talouden johtamisesta. Tapahtumateollisuus ry on tapahtumaelinkeinon keskusjärjestö, jonka jäseninä on yli 260 tapahtuma-alan yritystä, järjestöä ja tapahtumakaupunkia. Koulutukseltaan hän on tuotantotalouden diplomi-insinööri. Kerman aloitti Tapahtumateollisuus ry:n toimitusjohtajana vuoden 2023 tammikuussa. Hän on lyhyessä ajassa ottanut alan hyvin haltuun ja ollut aktiivinen niin mediassa kuin kabinettipöydissäkin. Hän on rauhallinen ja asiantunteva, ja on päässyt oikeisiin pöytiin vaikuttamaan lakeihin, jotka säätelevät musiikkialaa. Kerman on sanut hyvää palautetta niin yhdistyksen hallitukselta kuin jäseniltäkin. Tänä vuonna Tapahtumateollisuus on mm. tarttunut julkisiin rahoitusmahdollisuuksiin toimialan kehittämiseksi, alan koulutuksen keittämiseksi, vahvistanut vaikuttamisyhteistyötä muiden järjestöjen kanssa ja vaikuttanut aktiivisesti päättäjiin ja viranomaisiin, hallitusohjelma mukaan lukien. Tapahtumateollisuus on myös viestinyt aktiivisesti mediassa ja somessa, kehittänyt verkostojen ja työryhmien toimintaa, kiertäneet toimialakenttää ympäri Suomen ja vahvistaneet jäsenten lakipalveluita. 

Susanna Hulkkonen, viestintäpäällikkö / ent. toiminnanjohtajan sijainen, LiveFIN ry

Hulkkonen on toiminut elävän musiikin etujärjestö LiveFIN ry:n toiminnanjohtajan sijaisena kuluneen vuoden aikana, minkä jälkeen hän on jäänyt kehittämään viestintää yhdistykseen. Aiemmin hän toimi mm. Flow Festivaalin pitkäaikaisena tiedottajana. Kuluneen vuoden aikana LiveFIN on vahvistanut ja kehittänyt toimintaansa niin, että yhdistyksellä on nyt ensimmäistä kertaa kaksi toimihenkilöä tekemässä alan edunvalvontaa. LiveFIN ry kehittää alaa vahvalla ammattitaidolla ja jatkuvalla keskustelulla jäsenistön kanssa. Hulkkonen on koulutettu alan ammattilainen, jolla on 15 vuoden ura live- ja tiedotuspuolella (mm. Flow Festival). Todella hyvä viestimään, erinomainen kommunikoimaan, ottaa kaikki huomioon tilanteissa ja toimii oikein. Hulkkonen on ollut edistämässä mm. toiminta-avustuksen kasvattamista, SOA:n uusia ohjelmatoimitusehtoja, viestinnän parantamista ja alan yhteiskunnallisen merkittävyyden lisäämistä. Hän on rakentanut koko Flow Festivalin viestinnän onnistumisen siellä työskennellessään sekä kehittänyt kansainvälisen pressiohjelman, joka on Suomessa vertaansa vailla. Hän on myötävaikuttanut omalla toiminnallaan siihen, että LiveFIN ry:llä on nyt ensimmäistä kertaa kaksi työntekijää järjestön perustoiminnan – edunvalvonnan työtehtävissä. Hulkkonen kuulee ja kuuntelee, hän on helposti lähestyttävä ja ystävällinen, reilu tyyppi, joka kohtelee kaikkia samanarvoisesti.

Vappu Aura, viestintä-, markkinointi- yhteiskuntasuhdejohtaja, Teosto

Vappu Aura on työskennellyt Teostossa neljä vuotta. Aura on tuonut aiemman markkinointikonsultin osaamisensa ja ammattitaitonsa musiikin maailmaan, sekä Teostoon että toimialayhteistyöhön, ja lisännyt musiikkialan viestinnän aktiivisuutta ja näkyvyyttä huomattavasti. Hän on tuonut aktiivisesti vastuullisuusajattelua toimialalle ja tämä näkyy mm. Teoston toiminnassa. Aura on monipuolinen viestinnän, markkinoinnin ja yhteiskuntasuhteiden ammattilainen, joka on tehnyt väsymättömästi töitä musiikkialan nostamiseksi muun muassa eduskuntavaaliehdokkaiden tietoisuuteen kampanjoinnin aikana. Hän oli alullepaneva voima myös musiikkialan vaikuttavuutta esittelevässä musiikkiala.fi -sivustossa sekä laajaa huomiota saaneessa “Tasapuolisempi sukupuolijakauma musiikkialalle” -hankkeessa, joka nosti tietoisuuteen alalla vallitsevat epätasa-arvoiset asenteet ja käytännöt. Ei kieltäydy yhteistyöstä vaan tekee hommia ennakkoluulottomasti organisaatiorajat ylittäen, kuten esim. musiikkiala.fi -alustan tai tasapuolinen sukupuolijakauma -hankkeen kohdalla. Puhuu vakuuttavasti niin ministereille kuin opiskelijoillekin. Johtaa Teoston strategista tavoitetta kotimaisen musiikkikulttuurin tukemiseksi. On tuonut vastuullisuuden ja vastuullisuusraportoinnin osaksi koko Teoston toimintaa. Aura on ollut keskeinen moottori musiikin luovan alkutuotannon edunvalvontayhteistyössä ajaen musiikin tekijöiden ja kustantajien asioita eduskunnan vaalikeväänä. Vappu Aura on myös ollut keskeisesti luomassa musiikkiala.fi-sivustoa, jossa on avainlukuja ja tarkistettua ja koostettua tietoa kotimaisesta musiikkialasta. Aura on myös hallituksen jäsen Luovat ry:ssä sekä Musiikin edistämissäätiössä. 

5. VUODEN PALVELUNTARJOAJA

Kategoriassa palkitaan palveluntarjoaja, joka on palvellut kuluttaja- tai B2B-asiakkaitaan tinkimättömällä laadulla, joka on vastuullinen ja pitää huolen paitsi oman liiketoimintansa myös koko alan kehittämisestä. Ehdolla ovat:

Akun Tehdas

Akun Tehdas on perustettu 1990 Ylöjärvellä. Musiikkiesitysten, äänentoistopalveluiden sekä audiovisuaalisten kokonaisuuksien suunnittelu, tekninen toteuttaminen, sekä edellä mainittuun toimintaan liittyvä konsultointi ovat Akun Tehtaan toimialoja. Tapahtumajärjestäjänä Akun Tehdas toteuttaa kaiken kokoiset sisä- ja ulkotapahtumat ja tv-tuotannot sekä Suomen suurimpiin lukeutuvat yleisötapahtumat. Tehtaalta löytyy lisäksi kolme äänitysstudiota ja tapahtumatiloja. Akun Tehtaalla työskentelee 68 työntekijää. Akun tehtaalla on onnistunut ja merkittävä kumppanuus Nokia arenan ja Tampere-talon kanssa. Akun Tehdas on myös TV-tuotantojen luottotoimija. Tapahtumatuotannon monipuolisuus on kasvanut pandemian jälkeen; he hallitsevat niin taidetuotantojen kuin populaarikulttuurin parissa laadukkaasti toimimisen. Rohkea ja ratkaisukeskeinen tuki uusissa avauksissa, kuten Lumikuningatar – jääbaletti Nokia Arenalla ja Arenan lanseeraamisessa Suomen kärkitapahtuma-arenaksi.  Akun Tehtaan ansiota on myös kansainvälisten verkostojen ja kilpailun positiivinen kasvattaminen koko musiikkialan hyväksi. Akun Tehtaasta tulee positiivinen työnantajamielikuva ja se on myös vahva yhteistyökumppani. Avoimuus, keskustelevuus ja ratkaisukeskeisyys ovat ytimessä kaikessa, tukee promoottoreita tapahtumatekniikan hyvässä laadussa ja onnistumisessa. Tulos parani vuonna 2022 merkittävästi vuodesta 2021 ja henkilöstömäärä kasvoi suuresti. Akun Tehdas on kasvanut erityisesti työnantajana. Asiakkaiden onnistuneet urheilutapahtumat, konsertit, festivaalit, gaalat sekä muut tapahtumat ovat olleet merkittävästi yhteisöä ja asenteita kasvattava voima. Vakituisen henkilöstön ja freelancereiden koulutukseen panostaminen on tuottanut laatuun ja turvallisuuteen merkittävän parannuksen. 

 

Backline Rental Finland

Backline Rental Finland on tehnyt vahvaa ja luotettavaa työtä ja on yksi elävän musiikin alan luottopalveluntarjoajista. Se on suurin backlinevuokraamo Suomessa ja pyrkii tarjoamaan asiakkailleen ensiluokkaisen kaluston. Bacline Rental on palvellut kahden vuosikymmenen ajan lähes kaikki Suomessa vierailleet merkittävät kansainväliset artistit, jotka ovat vuokrasoittimia ja soitinlaitteita tarvinneet. Heidän tinkimätön tekemisen tasonsa on tuottanut ensiluokkaista palvelua asiakkaille vuodesta toiseen, oli keikalla sitten Los Van Van Kuubasta tai Dimmu Borgir Norjasta. Backline Rental Finland Oy:n arvoihin kuuluu viiden tähden asiakaspalvelun lisäksi henkilökunnan hyvinvoinnista huolehtiminen alan sesonkiluonteisuudesta huolimatta. Yksi yhtiön menestyksen merkittävimmistä tekijöistä on oma sitoutunut henkilökunta, jolle kuuluu suurin kiitos asiakkaiden pitkäaikaisesta luottamuksesta palvelua kohtaan. 

Hel Goods Supply

Hel Goods on vuonna 2021 perustettu yritys, jonka toimialaan kuuluu viihdealan merchandise tuotteiden suunnittelu, valmistus, tukkumyynti ja jälleenmyynti. Asiakkaina toimii yli 200 viihdealan kumppania, artistit, tubettajat ja muut vaikuttajat, yhdistykset ja seurat. Tukkukaupan asiakkaina mm. kaikki major-levy-yhtiöt sekä pienemmät toimijat, suuria yrityksiä mm. Valio sekä satoja muita pieniä ja keskisuuria yrityksiä. Festariasiakkaina/kumppaneina mm. Ruisrock, Flow Festival, Pori Jazz, Nelonen Media Live ja Loud n’ Live. Kuluttaja-asiakkaiden kohderyhmä on laaja lapsista keski-ikäisiin ja monien genrejen välillä. Ulkomaisten asiakkaiden määrä on kasvanut merkittävästi loppuvuoden 2022 ja alkuvuoden 2023 aikana. Hel Goods tunnettiin aiemmin nimellä Katin tavara, mutta fuusioituminen All Day Agencyn kanssa toi mukanaan uuden nimen. Hel Goods on avannut vuoden sisään noin 100 uutta jälleenmyynnin myymälää/myyntipistettä (SOK, Tuuri, Cybershop). Myös merkittäviä uusia festivaaliyhteistöitä kuten Ruisrock, Flowfestival, Pori Jazz sekä paljon muita festareita on tullut vuoden aikana katalogiin. Hel Goods on mukana Suomen suurimpien viihdekumppaneiden yhteistyötuotteiden suunnitelussa, tuotannossa ja jälleenmyynnissä, mm. Samu Haber, Käärijä, Gasellit, Behm, Kuumaa, Sanni, Anna Puu. Hel Goods aloitti laajemman yhteistyö SOK:in ja Prisman kanssa. Hel Goodsin fanituotteita löytyy nyt koko maan jokaisesta Prismasta. Hel Goods sai yksinoikeuden Käärijän oheistuotteisiin, joiden tuotanto ja myyntimäärät ovat aivan omaa luokkaansa. Hel Goods sai kunnian suunnitella HJK:n koko oheistuotemaailman uuteen uskoon. Tähän sisältyi kolme eri mallistoa, jotka Hel Goods suunnitteli ja tuotti alusta loppuun, suunnitteli ja toteutiti markkinointiviestintäpaketin, ylläpiti nettikaupan, hoiti logistiikan ja tapahtumaan myynnit kokonaisuudessaan. Yrityksen arvoja ovat laatu, kestävyys, aitous ja onnellisuus. Hel Goodsin tavoitteena ova kestävät toimintatavat niin eettisen, ekologisen kuin taloudellisenkin toiminnan näkökulmasta. Asiaa tarkastellaan toimittajien, materiaalien, yhteistyökumppaneiden, henkilöstön ja asiakkaiden näkökulmista. Hel Goods tuottaa mahdollisimman vastuullisesti valmistettuja, trendikkäitä ja laadukkaita tuotteita.

Helsingin Rock and Roll Oy

Helsingin Rock and Roll Oy tunnetaan parhaiten Helsingissä Urho Kekkosen kadulla toimivasta Tavastia-klubista. Urho Kekkosen kadulla tapahtuvan toiminnan lisäksi se toimii festivaalien ja yleisötapahtumien ravintoloitsijana. Ikonisen Tavastia klubin toiminnan lisäksi maan suurimmat tapahtumat kuten Provinssi, Tuska, Ruisrock ja Pori Jazz ovat luottaneet HRR:n toimintaan palvelutuottajana jo vuosia. Kuluneen vuoden aikana liikevaihto on kasvanut 32% ja HRR Oy on laajentanut toimintaansa myös urheilutapahtumiin ja toimii Bolt Arenan palvelutuottajana. HRR Oy on luotettava hyvän tapahtuman kumppani ja yrityksen keskeinen tavoite on kehittää palveluja yhdessä tapahtumajärjestäjän kanssa; innovatiivisesti ja tuloksellisesti. HRR Oy:llä on vahva työnantajabrändi ja yritys työllistää vuosittain noin 1000 henkilöä. HRR Oy toimii ja työskentelee vastuullisesti ja pyrkii voimakkaasti kehittämään yhdenvertaisuutta, monimuotoisuutta, tasa-arvoa ja työhyvinvointia tapahtuma-alalla. HRR Oy kasvattaa tapahtuma- alalle uusia tekijöitä ja parantaa tapahtumien palveluja kokonaisvaltaisesti.

Tiketti

Tiketti Oy on vuonna 1975 toimintansa aloittanut tapahtuma-alaa monipuolisesti palveleva yritys. Tiketti myy ennakkolippuja, markkinoi ja mainostaa sekä viestii tapahtumista monikanavaisesti sekä on kumppanina toteuttamassa tapahtuman sujuvaa sisääntuloa. Musiikkialan asiakkaista merkittävimmät ovat Nelonen Media Liven tapahtumat, Flow Festival, Tuska ja yksinoikeudella Ruisrock, Tavastia, Tampereen Kulttuurikamari (Pakkahuone, Klubi, Tavara-asema). Tiketti on panostanut viimeisen vuoden aikana kehitykseen. R-kioskien kanssa on aloitettu suoramyynti, Tiketin verkkokaupasta voi hankkia lippuja kaikilla kultturimaksutavoilla, uusi asikkuudenhoitojärjestelmä on otettu käyttöön ja NPS luvut ovat yleisöasiakkiailta 77, tapahtumajärjestäjiltä 97. Tiketti sertifioitiin tänä vuonna Great Place to Work- sertifioinnilla erinomaisella tuloksella. 100 % henkilökunnasta sanoo, että Tiketti on todella hyvä työpaikka. Tiketti työllistää suoraan n. 50 henkilöä ja välillisesti tietysti paljon enemmän. Tiketti on asiakaslähtöinen, välittävä tapahtumajärjestäjän paras ystävä. Tiketillä välitetään tapahtumien ja asiakkaiden lisäksi yhdenvertaisuudesta ja ympäristöstä. Ympäristöjärjestö WWF on myöntänyt Tiketin Helsingin toimistolle arvostetun Green Office – sertifikaatin. Tiketti tekee yhteistyötä Luonnonperintösäätiön, John Nurmisen säätiön ja ilmastoystävällisen digipostipalvelu Kivran kanssa. Tiketissä toimii Green Office -työryhmän lisäksi myös yhdenvertaisuustyöryhmä, jonka tehtävänä on varmistaa yhdenvertaisuuden ja tasa-arvon toteutuminen kaikessa tekemisessä. Tiketin henkilökunta on mukana suurella sydämellä, ja missio on olla jatkossakin alan palkituin toimija ja aidosti välittävä yhteistyökumppani.  

6. VUODEN POMO

Kategoriassa palkitaan esihenkilö, joka näyttää johtamisellaan suuntaa ja ilmentää johtamistyössään paitsi rohkeutta ja näkemyksellisyyttä myös terveempää toimintakulttuuria edistäviä arvoja ja tapoja toimia. Ehdolla ovat:

Jussi Roine, toimitusjohtaja, All Day Agency

Jussi Roine on toiminut ohjelmatoimisto All Dayn toimitusjohtajana vuodesta 2017 asti. Näihin vuosiin mahtuu All Dayn kasvu yhdeksi alan merkittävimmistä toimijoista, yritysfuusio ja kahden uuden tytäryhtiön (Hel Goods Supply Oy, All Day Management Oy) perustaminen ja toki myös henkilöstön ja yrityksen kasassa pitäminen ikävinä koronavuosina. Toimitusjohtajuuden lisäksi hän toimii tytäryhtiöiden hallitusten puheenjohtajana. Hän on toiminut ennen All Dayn toimitusjohtajan pestiään Fullsteamin tuotantopäällikkönä. All Daylla vuodesta 2017 toiminut Roine on ollut vastuussa yrityksen kehitystyöstä; tapahtumatuotannon organisoimisesta ja uudistuvan organisaation toiminnan ja työkalujen kehittämisestä. Lisäksi hän on ollut mukana luomassa All Daylle sen arvopohjaa sekä yhdenvertaisuussuunnitelmaa. Roineen työtä ohjaavat vahvasti arvot, joiden eteen All Daylla tehdään töitä koko henkilöstön voimin. Viimeisen vuoden aikana Roine luotsasi All Dayn yhteisen strategiaprojektin, jonka pohjaksi hän suoritti ylemmän asteen ammattikorkeakoulututkinnon. All Daylla ollaan pyritty luomaan nykyaikaista, arvopohjaista meritokratiaa, jossa jokainen työntekijä voi hyvin. Roineelle tärkeitä arvoja ovat yhdenvertaisuus, onnellisuus, jatkuva oppiminen ja ammattimaisuus ja myös se, että myös työntekijät jakavat nämä arvot. All Day edustaa ajankohtaisia huippuartisteja ja pyrkii tekemisillään ja sanomisillaan myös edistämään musiikkialan monimuotoisuutta sekä yhdenvertaisuutta. Johtajana Roine ei aseta itseään muiden yläpuolelle vaan lähestyy jokaista kollegaansa, yhteistyökumppania sekä alaistaan tasavertaisesti ja kunnioittavasti. Roineen toimitusjohtajuuden aikana All Day on kasvattanut esiintyjärosteriaan, liikevaihtoa sekä ollut vaikuttamassa Hel Goodsin sekä juuri perustetun All Day Managementin toimintaan. Roine tunnistaa aktiivisesti oman valta- asemansa, ja on valmis vastaanottamaan kriitiikkiä ja uskaltaa pyytää anteeksi tarvittaessa. Hänen alaisuudessaan työskennellessä on käytännössä täydellinen vapaus tehdä työtä juuri siten kuin itse haluaa, mutta samalla tekee mieli pyrkiä koko ajan parempaan suoritukseen. Hän on johtaja, jonka kanssa onnellisuus ja huipputulos kulkevat käsi kädessä.

Paulina Ahokas, toimitusjohtaja, Tampere-talo Oy

Monipuolisella työurallaan Paulina Ahokas on keskittynyt musiikkialan ja luovan talouden yritysten kehittämiseen ja kansainvälistymiseen. Ahokas toimi kolme vuotta konsulttina 12 suomalaiselle musiikkialan yritykselle perustamansa Finnwolf Ky:n kautta. Vuonna 2005 toiminnan jatkoksi perustettiin musiikin vientiä edistämään Music Export Finland Association ry, jonka toiminnanjohtajana hän toimi vuosina 2005–2011. Ennen näitä hän on työskennellyt musiikki- ja kulttuurialan tehtävissä mm. Isossa- Britanniassa, Ruotsissa ja Tšekeissä.  Ahokas aloitti Tampere-talo Oy:n toimitusjohtajana vuonna 2012. Hän on ollut mukana perustamassa LiveX Oy:tä, joka on Tampere-talon, Lippu.fi ja Hion Digitalin yhteisyritys, jonka tavoitteena on tapahtumalippujen lisäksi muiden palveluiden myyminen asiakkaille. Hän on yhtiössä hallituksen puheenjohtaja.  Ahokas on virtuoosi esihenkilötyössä, jossa tiimin ja alaisten omaan arvostelukykyyn ja ammattitaitoon luotetaan, rohkaistaan löytämään ratkaisuja ja kehittämään osaamista. Hänen johtamistyylissään korostuu inhimillisyys, huumori ja toimeenpanokyky. Huumori on keskeinen osa Paulina Ahokkaan esihenkilötyötä ja kaikkia kohtaamisia työpaikalla. Hän saa työkuorman keskellä ihmiset nauramaan, tanssimaan ja laulamaan. Hän on esihenkilönä innostava, joustava ja reilu, antaa työyhteisössä kaikille tilaa kasvaa ja loistaa. Nostaa tekijöitä monipuolisesti esiin ja sanoo kiitoksen ääneen. Aina valmis heittäytymään keskusteluun siitä, miten alaa voisi tukea ja kehittää entistä paremmin. Ahokas motivoi ja tukee, on aina valmis auttamaan ja pysähtyy keskustelemaan haastavissakin tilanteissa. Hän raivaa tilaa kalentereista tärkeille asioille, sanoittaa selkeästi tavoitteet ja odotukset, on päämäärätietoinen ja saattaa aloitteet maaliin. Hänellä on rohkeus kokeilla uusia konsepteja ja lähteä kehittämään merkittäviä uusia aluevaltauksia niin tapahtumakaupunki Tampereella kuin valtakunnallisellakin ja kansainvälisellä tasolla; esimerkkinä Lumikuningatar-jääbaletti. Ahokkaan toimitusjohtajakaudella Tampere-talo on kehittänyt vastuullisuusohjelman ja on hiilineutraali kiinteistö sekä saavuttanut mm. Joutsenmerkin.

 

Ramona Forsström, General Manager, Warner Music Finland

Ramona Forsström toimii Warnerilla General Managerina ja tämän roolin ohella vetää myös yhtiön markkinointiosastoa (kotimainen, ulkomainen, digitiimi ja Warner Music Liven markkinointi). Yhteensä Warnerin kunniahimoisessa ja arvostetussa markkinointitiimissä työskentelee 14 henkilöä. Lisäksi Forsström on mukana Warnerin, Warner Music Liven ja Warner Music Balticsin johtoryhmissä ja on mukana tekemässä strategisia päätöksiä yrityksen jokaisella osa-alueella. Forsström on ollut Warnerilla 15 vuotta ja hänet on palkittu 8 kertaa RadioGaalassa Vuoden levy-yhtiö-promoottorina sekä Musiikki ja Median Industry Awardseissa Vuoden tiedottaja–markkinointipäällikkönä. Yhtiön isoimpiin menestyksiin viimeisen vuoden aikana on kuulunut mm. Käärijän huikea menestys, lukuisat uudet breikkaukset kuten esim. Aliisa Syrjä, Emma Gaalassa 30 ehdokkuutta, livepuolella Antti Tuiskun Olympistadionin konsertit (80K) ja Mayhem-kiertue (yli 65k), Kaija Koon stadionkonsertti (38,5k) sekä lukuisat muut onnistumiset. Warner-vuosiensa aikana Forsströmillä on ollut iso rooli kotimaisten artistien menestystarinoiden luomisessa Antti Tuiskusta BEHMiin sekä SANNIsta ja Ellinoorasta Arttu Wiskariin. Lisäksi hän on ollut rakentamassa lukuisten kansainvälisten huippuartistien kuten Ed Sheeranin, Dua Lipan, Bruno Marsin, Michael Bublén ja Ava Maxin menestystarinoita Suomessa. Forströmm kannustaa alaisiaan niin ala- kuin ylämäissä ja rohkaisee ajattelemaan aina vähän isommin. Hän kohtelee kaikkia tasavertaisesti ja haluaa auttaa alaisiaan näkemään mahdollisuuksia uralla etenemisessä. Hän on mutkaton, aina ystävällinen ja tosi mukava yhteistyökumppani. 

Tuomo Tähtinen, Managing Director, Fullsteam Agency

Tuomo Tähtinen on Fullsteam Agencyn toimitusjohtaja. Tätä ennen hän työskenteli Music Finlandin toiminnanjohtajana vuosina 2012–2018. Esihenkilönä hän on ihmisläheinen, reilu, ymmärtäväinen ja kiltti. Edes pandemia tai sen jälkeinen hämmennys ja stressi eivät ole saaneet häntä hämilleen. Hän on kannustava ja haluaa antaa mahdollisuuksia kyntensä näyttämiseen tarjoamalla vastuuta eteenpäin. Hän muistaa osoittaa luottamuksensa myös sanallisesti. Hankalissa tilanteissa hänen kalenterissaan on aina aikaa ja hän kohtaa ja keskustelee kaikkien kanssa tasapuolisesti. Tähtinen haluaa selvästi pyrkiä jatkuvasti tasa-arvioisempaan ja inklusiivisempaan organisaatioon sekä matalaan hierarkiaan. Vuosien 2022-23 aikana Fullsteamilla tehtiin myös laaja työhyvinvointihanke, joka sisälsi toimenpiteitä niin yksilö- kuin työyhteisötasolla sekä organisaation rakenteen ja resursoinnin päivittämistä paremmin työhyvinvointia tukevaksi. Tähtinen on läsnä ja kuuntelee sekä ennen kaikkea uskoo työntekijöihinsä. Hän ei vähättele ja välttää vaatimasta liikaa. Hän on johtanut lempeästi myös vaikeina vuosina ja muistanut hankalina hetkinä kiittää ja pahoitella. Eniten kiitosta arjessa hän saa hauskuudestaan ja iloisuudestaan. Hänen luokseen on helppo mennä, ja on aina helppo luottaa siihen, että hän haluaa kuunnella ja kuulla. Tärkeää on myös se, että hän myöntää tilanteet, jolloin olisi pitänyt johtaa paremmin. Hänen halunsa oppia johtamisesta on käsinkosketeltavaa. Tähtisen rohkein piirre on kyky pyytää anteeksi ja kysyä silloin, kun ei tiedä tai ymmärrä. Hän myöntää, jos jokin ei ole mennyt niin kuin piti, ja haluaa aidosti oppia näistä tilanteista. Kertoo jotain johtamisesta, että organisaatiossa on helppo lähestyä toimitusjohtajaa hankalilla uutisilla tai itku silmässä. 

FI